Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα)

Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα) Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα)

Σε πολλούς αρέσει να καλλιεργούν βολβούς σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν διαλέξετε βολβούς που ταιριάζουν σ’ αυτήν την περίπτωση και ακολουθήσετε τις οδηγίες, θα επιβραβευθείτε απολαμβάνοντας ωραία λουλούδια από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες υποδείξεις.

Γλάστρες:
Σχεδόν οποιοδήποτε δοχείο  που μπορεί να δεχθεί χώμα είναι κατάλληλο για να καλλιεργήσετε βολβούς σε εσωτερικούς χώρους. Θα σας συνιστούσαμε κανονικές απλές πήλινες γλάστρες ή πλαστικές γλάστρες που έχουν καλή αποστράγγιση. Αν χρησιμοποιήσετε καινούριες πήλινες γλάστρες φροντίστε πρώτα να τις μουσκέψετε τουλάχιστο μια μέρα πριν από το φύτεμα ή αφήστε τις στη βροχή μερικές εβδομάδες.

Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα)Αποστράγγιση:
Η καλή αποστράγγιση είναι πολύ σημαντική. Τοποθετήστε μερικές πλατιές πέτρες ή κομμάτια σπασμένα κεραμίδια πάνω από τις τρύπες τις γλάστρας για να εμποδίσετε το χώμα να κολλήσει ή να φύγει από τις τρύπες κατά τα ποτίσματα.

Χώμα:
Το αφράτο ελαφρύ χώμα είναι το καλύτερο. Χρησιμοποιείστε έτοιμο μείγμα χώματος για φύτεμα που υπάρχει στο εμπόριο ή ανακατώστε ίσα μέρη χώματος από καθαρό χώμα κήπου, τύρφη, και άμμο. Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη.

Φύτεμα:
Φυτέψτε όσο περισσότερους βολβούς μπορεί να χωρέσει η γλάστρα. Οι βολβοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ή με τα τοιχώματα της γλάστρας. Μια γλάστρα 15 εκατοστών χωράει άνετα 6 τουλίπες ή 15 κρόκους. Οι υάκινθοι μπορούν να φυτευτούν μόνοι τους ή σε ομάδες των τριών. Ποτίζετε κανονικά από την πρώτη μέρα.

Ψυχρή αποθήκευση:
Μετά το φύτεμα τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα κρύο και σκοτεινό αποθηκευτικό χώρο (εσωτερικά σε μια κρύα αποθήκη ή εξωτερικά καλύπτοντας τη γλάστρα  με ένα στρώμα χώματος) ώστε να βοηθήσετε έτσι τους βολβούς να αναπτύξουν ισχυρό ριζικό σύστημα. Η καλύτερη θερμοκρασία για αυτή την περίοδο είναι μεταξύ 5 ως 10 βαθμούς C. Αφήστε τους βολβούς σε ψυχρή αποθήκευση για τουλάχιστο 12 βδομάδες μέχρι οι βλαστοί να ξεφυτρώσουν σε ύψος τουλάχιστο 5 εκατοστά.

Φορτσάρισμα για πρώιμη ανθοφορία:
Μετά την ψυχρή αποθήκευση οι βλαστοί των θα πρέπει να έχουν ανάπτυξη περίπου 5 εκατοστά. Τοποθετήστε την γλάστρα σε ένα μισοσκότεινο σημείο μέσα στο σπίτι. Μετά από μια εβδομάδα μπορείτε να την μετακινήσετε σε σημείο με πλήρη φωτισμό. Τα λουλούδια θα αρχίζουν να ανθίζουν λίγες εβδομάδες μετά τη μεταφορά της γλάστρας στην τελική της θέση μέσα στο σπίτι. Προσέξτε οι βολβοί που έχουν φορτσαριστεί (που έχουν μεγαλώσει πρόωρα με τεχνητό τρόπο για πρώιμη ανθοφορία σε εσωτερικό χώρο) δεν μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικό χώρο.

Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους (Φορτσάρισμα)Ζαμπάκια (Μανουσάκια):
Τα Ζαμπάκια είναι οι ευκολότεροι βολβοί για φορτσάρισμα. Αυτοί οι βολβοί δεν χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση. Μετά το φύτεμα μπορείτε να τα τοποθετήσετε απευθείας στην κουζίνα ή στο καθιστικό σας. Τα ζαμπάκια δεν χρειάζονται καν χώμα για να αναπτυχθούν. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε ένα δοχείο με χαλίκια, πετραδάκια, ή διογκωμένη άργιλο υδροπονίας. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά είναι να τα ποτίζετε κανονικά  και μετά από τέσσερις με έξη εβδομάδες θα έχετε πανέμορφα λουλούδια με υπέροχο άρωμα. Αν φυτέψετε αυτούς τους βολβούς λίγο αργότερα τα λουλούδια τους θα είναι κοντύτερα. Επίσης αν τοποθετήσετε τη γλάστρα με τους βολβούς δίπλα σε φωτεινό σημείο θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη κοντύτερων λουλουδιών.

Αμαρυλλίς:
Το υπέροχο υβρίδιο της αμαρυλλίδας είναι πράγματι μοναδικό για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Η πραγματικά εξωτική και μαγική ομορφιά των τεράστιων αυτών λουλουδιών έχει αυξήσει την ζήτησή τους τα τελευταία χρόνια.  Η Αμαρυλλίς είναι εύκολο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Απλώς φυτέψτε τους βολβούς σε μια γλάστρα με τέτοιο τρόποι ώστε το ένα τρίτο του βολβού να παραμένει πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Ποτίστε με μέτρο μέχρι ο βλαστός να βγει αρκετά έξω από τον βολβό. Μετά από αυτό το σημείο αρχίστε να ποτίζετε κανονικά. Σε διάστημα τεσσάρων με πέντε εβδομάδων θα έχετε μια συναρπαστική συγκομιδή λουλουδιών. Κάθε βολβός αμαρυλλίδας αποδίδει 4 λουλούδια σε κάθε στέλεχος. Οι βολβοί μεγάλου μεγέθους μπορούν να δώσουν και δεύτερο στέλεχος.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης