Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών

Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών

Τα Χριστούγεννα μας κλείνουν το μάτι πλησιάζοντας επικίνδυνα. Τι γίνεται όμως με την αγαπημένη συνήθεια που συνοδεύει τις ημέρες των εορτών και που δυστυχώς αν γίνει σε υπέρμετρο βαθμό, μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή της σωματικής μας εικόνας προς το χειρότερο? Και δεν αναφέρομαι σε άλλη συνήθεια από το αγαπημένο μας φαγητό…

Τα Χριστούγεννα μας κλείνουν το μάτι πλησιάζοντας επικίνδυνα. Βρίσκονται μόλις μερικές μέρες μακριά, αλλά οι στολισμοί που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το κλίμα των εορτών στο οποίο όλοι λίγο πολύ έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε, τα κάνουν να φαίνονται πολύ κοντά. Όλοι μας έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για οικογενειακές μέρες χαλάρωσης, εορταστικές συναντήσεις με φίλους, αλλά και ανανεωτικά ταξίδια αναψυχής…

Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια των γιορτώνΤι γίνεται όμως με μια άλλη αγαπημένη συνήθεια που συνοδεύει τις ημέρες των εορτών και που δυστυχώς αν γίνει σε υπέρμετρο βαθμό, μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή της σωματικής μας εικόνας προς το χειρότερο; Και δεν αναφέρομαι σε άλλη συνήθεια από το αγαπημένο μας φαγητό…

Οι πειρασμοί είναι πολλοί και καθημερινοί αυτές τις μέρες: Ονομαστικές εορτές που εορτάζονται με γεύματα έξω, φαγητό σε ταβέρνες και ψητοπωλεία, κατανάλωση χριστουγεννιάτικων γλυκών… Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας κατά 0,5-2 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ άτομα υπέρβαρα, συνήθως προσλαμβάνουν περισσότερα από δύο κιλά.

Πολλοί από εμάς ξεκινούν εξαντλητικά στερητικές δίαιτες πριν τις γιορτές προκειμένου να χάσουν βάρος και να έχουν το περιθώριο να «υπερσιτιστούν» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων για να επανέλθουν στα κιλά που είχαν πριν αρχίσουν τη δίαιτα. Βεβαίως το κόστος μιας τόσο στερητικής διατροφής είναι η απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, κατά συνέπεια η πτώση του μεταβολισμού. Με την μετέπειτα αύξηση του βάρους, αυξάνει το σωματικό λίπος των ατόμων αυτών, ενώ η μυϊκή μάζα παραμένει μειωμένη, άρα για να ξαναχάσουν βάρος τα άτομα αυτά θα πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή τους πρόσληψη.

Για να αποφύγετε λοιπόν τον φαύλο κύκλο της αυξομείωσης του βάρους πριν και μετά τις γιορτές, δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

1) Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τη διατροφή σας τις ημέρες που ξέρετε εκ των προτέρων ότι θα υπερσιτιστείτε. Αν για παράδειγμα έχετε γιορτινό τραπέζι το βράδυ, καταναλώστε κάτι ελαφρύτερο το μεσημέρι πχ. 120γρ τόνος σε νερό με δύο φλιτζάνια μαρούλι, μια κουταλιά του γλυκού λάδι και μια φρυγανιά ή ένα γιαούρτι με ένα φρούτο.
2) Μην έχετε τη λογική άσπρου – μαύρου σε σχέση με το φαγητό. Πιο συγκεκριμένα αν για παράδειγμα έτυχε να φάτε ένα γλυκό μη θεωρήσετε ότι έχετε ούτως ή άλλως ξεφύγει από το διατροφικό σας πρόγραμμα και καταναλώσετε πολλά περισσότερα. Η κατανάλωση 3-4 γλυκών στο σύνολο των γιορτινών ημερών (πχ. ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές ή μια δίπλα) δεν θα συντελέσει σε αύξηση του βάρους σας. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση είναι εκείνη που θα σας οδηγήσει σε πρόσληψη κιλών.
3) Στα τραπέζια που θα ακολουθήσουν αυτές τις μέρες, φροντίστε να καταναλώσετε 120-150γρ κρέατος (κατά προτίμηση γαλοπούλας ή κοτόπουλου) και ενός πιάτου σαλάτας της αρεσκείας σας (χωρίς μεγάλη ποσότητα λιπαρών σως ή ελαιόλαδου) και περιορίστε την κατανάλωση των ορεκτικών σε ένα γεμάτο πιάτο του γλυκού μόνο. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο κορεσμός θα επέλθει από το κρέας και την σαλάτα (που έχουν σχετικά λίγες θερμίδες) και θα αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ορεκτικών που είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά.
4) Μην καταναλώνετε περισσότερες από 7 μονάδες αλκοόλ στην εβδομάδα αν είστε άντρας και 4 αν είστε γυναίκα (Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ή μια μονή δόση (25ml) οινοπνευματώδους). Αν γνωρίζετε ότι κάποιες μέρες στην εβδομάδα θα πιείτε αλκοόλ, φυλάξτε τις μονάδες σας για αυτές τις μέρες.
5) Να σηκώνεστε από το γιορτινό τραπέζι λίγο πριν χορτάσετε, να τρώτε πάντα καθιστοί (διότι το φαγητό στο πόδι αυξάνει τον κίνδυνο τσιμπολογημάτων) και να τρώτε αργά μασώντας καλά την τροφή σας.
6) Πιο λάιτ επιλογή γλυκού θεωρείται το μελομακάρονο που προσδίδει 180 θερμίδες και 8,6 γρ. λιπαρών ανά τεμάχιο και έπειτα ακολουθεί η δίπλα που προσδίδει 219 θερμίδες και 11,5 γρ. λιπαρών ανά τεμάχιο. Τέλος, ο κουραμπιές προσδίδει 291 θερμίδες και 18,3 γρ. λιπαρών ανά τεμάχιο. Η κατανάλωση 3-4 γλυκών μοιρασμένων καθ’ όλη την εβδομάδα των εορτών αντί του απογευματινού σας σνακ δεν θα συντελέσει στην αύξηση του βάρους σας.
7) Μην ξεχνάτε να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, να αποβάλλετε τις τοξίνες και να έχετε καλή λειτουργία του εντέρου.

Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τα εδέσματα των εορτών, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το βάρος σας. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα «παν μέτρον άριστον» και εφαρμόστε τον στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης διατροφής σας. Εύχομαι καλή επιτυχία και μόνο θετική ενέργεια για τις γιορτινές μέρες που θα ακολουθήσουν!

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»

Πηγή: Somaygies.gr

Διαβάστε επίσης