Αιθέρια έλαια για φόρμα και ενέργεια

Αιθέρια έλαια για φόρμα, ενέργεια και ευεξία Αιθέρια έλαια για φόρμα και ενέργεια

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, χωρίς νερό, που βρίσκονται μέσα στα φυτά. Αυτές οι πτητικές ουσίες εξατμίζονται εύκολα στον αέρα και δίνουν σε κάθε φυτό την χαρακτηριστική οσμή του. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση πλήθους προβλημάτων. Παράγονται από φυτά, φρούτα και άνθη και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.

Η ιστορία
Η ιστορία χρήσης των αιθέριων ελαίων πάνω στο σώμα άρχισε τουλάχιστον το 2000 π.Χ. Στη βίβλο υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση φυτών και ελαίων για θεραπευτικούς αλλά και θρησκευτικούς σκοπούς. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα για δημιουργία καλλυντικών αλλά και για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς τους. Στην Κίνα ήταν ίσως γνωστά και πριν από αυτή την εποχή. Σταδιακά η χρήση τους πέρασε στους Έλληνες και στους Ρωμαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την ιδέα στην Ευρώπη. Στο Μεσαίωνα αποτελούσαν βασικό σκεύασμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Το παλαιότερο μάλιστα γραπτό κείμενο για χρήση αιθέριων ελαίων στην Αγγλία χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Από τότε παρατηρείται και μεγάλη αύξηση, τόσο στην παραγωγή αρωματικών ελαίων, όσο και στην εφαρμογή τους σε διάφορες μορφές θεραπείας. Σήμερα μπαίνουν ξανά στη ζωή μας με διάφορους τρόπους για τον καλλωπισμό του προσώπου και του σώματος, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Αιθέρια έλαια για φόρμα και ενέργειαΙδιότητες
Τα αιθέρια έλαια λαμβάνονται συνήθως, από απόσταξη ατμού από το νερό φυτών ή φρέσκων λουλουδιών και έχουν ιδιότητες οι οποίες εξαρτώνται από το μέρος του φυτού που έχει χρησιμοποιηθεί  – φύλλα, πέταλα, φλοιός, ρίζες ή κόκκοι. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργά συστατικά και μπορούν να διεισδύσουν εύκολα στον οργανισμό. Οι ιδιότητες αυτές τούς επιτρέπουν να δρουν ταυτόχρονα και με εξωτερική χρήση για τοπική ανακούφιση, αλλά και εσωτερικά για μια γενικότερη θεραπεία.

Φυσικά… και ισχυρά
Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης καθημερινών μικροπροβλημάτων με φυσικό τρόπο, αλλά δεν είναι τελείως ακίνδυνα: ορισμένα είναι τοξικά και πολλά προκαλούν ερεθισμό αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, π.χ. δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ απευθείας στο δέρμα για να μην προκαλέσουν εγκαύματα ή αλλεργίες. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται πριν από έκθεση στον ήλιο γιατί μερικά προκαλούν φωτοευαισθησία (αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα εγκαύματα και ανεξίτηλους λεκέδες στο δέρμα). Αν δεν σας τα δώσει γιατρός, ρωτήστε ένα φαρμακοποιό, γιατί παρουσιάζουν ορισμένες αντενδείξεις: δεν συνιστώνται στις εγκύους γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και στα παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών.

Πώς θα τα χρησιμοποιούμε

– Με διάχυση στον αέρα
Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την εισπνοή αιθέριων ελαίων και είναι σίγουρα η ευκολότερη για την καθημερινή ζωή. Μπορείτε να τα βάζετε σε μια ειδική συσκευή ή απλούστερα σε ένα μπολ τοποθετημένο πάνω σε ένα καλοριφέρ. Αποφύγετε τα συστήματα με κεριά γιατί ελευθερώνουν πολλή θερμότητα και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν οι ιδιότητες των ελαίων. Έχετε υπόψη ότι ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως της φασκομηλιάς, της κανέλας και του γαρίφαλου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτό τον τρόπο γιατί προκαλούν ερεθισμό στο ρινικό βλεννογόνο.

– Στο μπάνιο
Ανακουφίζουν την αίσθηση του βάρους στα πόδια, χαλαρώνουν και τονώνουν. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες σε 2 ή 3 κουταλιές πλήρες γάλα σε σκόνη πριν τα προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί σκέτα δεν διαλύονται στο νερό και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Info:
Πηγή:
Herbalcreations.gr

Διαβάστε επίσης