Πώς να καλλιεργήσετε νάρκισσους

Πως να καλλιεργήσετε νάρκισσους Πώς να καλλιεργήσετε νάρκισσους

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε νάρκισσους καθώς αυτήν την εποχή οι ρίζες τους θα αναπτυχθούν γρηγορότερα και θα απλωθούν καλύτερα περιμένοντας τον χειμώνα. Αν και θα πρέπει να έχετε φυτέψει τους νάρκισσους αν είναι δυνατό μέχρι τον Οκτώβριο, μπορούν ωστόσο να φυτευτούν και μέχρι τον Ιανουάριο.

Φυτέψτε τους σε αποστάσεις 15 εκατοστών περίπου μεταξύ τους σε χώμα που να στραγγίζει καλά, και σε βάθος 10 εκατοστών περίπου από την κορυφή του βολβού. Μπορείτε να ρίξετε και λίγο λίπασμα στο χώμα στο βάθος της κάθε τρύπας, όπως επίσης και λίγη άμμο αν το χώμα είναι αργιλώδες για να βοηθήσετε την αποστράγγιση. Μη φυτεύετε βολβούς σε έδαφος που είναι πολύ καιρό βρεγμένο.

Οι νάρκισσοι χρειάζονται την ενέργεια που έχουν τα φύλλα τους για να την περάσουν στον βολβό ώστε να παράγουν λουλούδια την επόμενη χρονιά. Μην τα δένετε λοιπόν μεταξύ τους γιατί έτσι εμποδίζετε το φως να περάσει ανάμεσά τους. Όταν πια περάσουν έξι εβδομάδες μετά την ανθοφορία, μπορείτε να κόψετε τα φύλλα χωρίς αυτό να επηρεάσει την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια, κόβοντάς τα στο λαιμό κάτω από τον κάλυκα.

Διατηρείστε την επιφάνεια του εδάφους γύρω από το φύλλωμα σκαλισμένη καλά ώστε να αποφύγετε και κάποια επιβλαβή έντομα.

Αφαιρέστε και κόψτε κάθε βολβό του οποίου το φύλλωμα δείχνει σημάδια ασθένειας.

Μετά την ανθοφορία ποτίζετε κανονικά τους βολβούς, και ρίχνετε επίσης λίπασμα μέχρι την περίοδο που θα ξεραθούν τα φύλλα.

Πολλοί νάρκισσοι εγκλιματίζονται πολύ καλά σε χώρους με γρασίδι και δεν χρειάζεται να μετακινηθούν. Αν έχετε μικρό κήπο και η μάζα των βολβών έχει μεγαλώσει πολύ, ξεθάψτε τους, διαχωρίστε τους και ξαναφυτέψτε τους στο βάθος που ήταν προηγουμένως.

Τους βολβούς που περισσεύουν διατηρήστε τους αποθηκευμένους σε κρύο, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος, μέχρι να τους ξαναφυτέψετε αλλού.

Πριν την αποθήκευση αλλά και πριν την φύτευση, κόψτε και αφαιρέστε κάθε βολβό που είναι μαλακός στην αφή ή αφυδατωμένος.

Οι βολβοί που μεγαλώνουν σε γλάστρες θα πρέπει να «παραχώνονται» (να σκεπάζονται με τύρφη ή χώμα) σε ένα βάθος τουλάχιστο 5-10 εκατοστών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής για 16-20 εβδομάδες.

Μην φυτεύετε διαφορετικές ποικιλίες νάρκισσου στην ίδια συστάδα. Το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα θέλατε και επιπλέον θα μπερδεύετε τις ποικιλίες όταν χρειαστεί να ξεθάψετε τους βολβούς.

Για μικρά παρτεράκια, διαχωριστικά, βραχόκηπους και ζαρντινιέρες οι κοντές ποικιλίες είναι καλύτερες.

Ψεκάστε τα φύλλα των νάρκισσων με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα τουλάχιστο δύο φορές κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξής τους.

Αν δώσετε στους νάρκισσους την φροντίδα που περιγράψαμε παραπάνω θα σας ανταποδώσουν με ζωηρά, υγιή φυτά και πολλά πανέμορφα λουλούδια.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης