Η πραγματικότητα για την νικοτίνη

Η πραγματικότητα για την νικοτίνη Η πραγματικότητα για την νικοτίνη

Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που προκαλεί το κάπνισμα. Ποια όμως είναι η συμμετοχή της νικοτίνης στο θέμα αυτό και κατά πόσο προκαλεί εθισμό; Καιρός να μάθουμε την αλήθεια.

Φήμη
Η νικοτίνη προκαλεί καρκίνο
Αλήθεια
Η νικοτίνη δεν συμμετέχει στην καρκινογένεση. Έχουν εντοπιστεί περίπου 4000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου εκ των οποίων οι 250 είναι καρκινογόνες. Ειδικότερα οι νιτροζαμίδες καθώς και κάποιοι υδρογονάνθρακες ενοχοποιούνται για κάποιους τύπους καρκίνου.

Η πραγματικότητα για την νικοτίνηΦήμη
Η νικοτίνη συμμετέχει στην εμφάνιση ασθενειών που έχουν σχέση με το κάπνισμα
Αλήθεια
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα μπορεί να ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση, πνευμονικές παθήσεις και άλλες βλάβες. Οι καταστάσεις αυτές οφείλονται σε κάποιες από τις τοξίνες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου όχι όμως στην νικοτίνη. Καταλήγουμε δηλαδή ότι οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος οφείλονται κυρίως στον καπνό του τσιγάρου και όχι στη νικοτίνη.

Φήμη
Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στη νικοτίνη.
Αλήθεια
Η νικοτiνη ενοχοποιείται για τον εθισμό που προκαλεί συντηρώντας έτσι την έκθεση του ατόμου στις βλαπτικές επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου και όχι βλάπτοντας η ίδια ως ουσία.

Φήμη
Τα κίτρινα στίγματα στα δόντια και τα δάχτυλα οφείλονται στη νικοτίνη.
Αλήθεια
Τα στίγματα αυτά οφείλονται στην πίσσα του τσιγάρου

Φήμη
Τα νικοτινικά υποκατάστατα είναι βλαπτικά λόγω του εθισμού που προκαλούν
Αλήθεια
Η νικοτίνη προκαλεί όντως εθισμό. Εισέρχεται μέσω του καπνού στους πνεύμονες και στη συνέχεια με την κυκλοφορία του αίματος φτάνει στον εγκέφαλο σε 10 δευτερόλεπτα. Εκεί προκαλεί παραγωγή ντοπαμίνης βιώνοντας έτσι το αίσθημα της ευχαρίστησης. Έτσι ο εγκέφαλος εθίζεται σε αυτό το ευχάριστο συναίσθημα και υποφέρει όταν στερηθεί της νικοτινικής επίδρασης. Ο εθισμός που προκαλεί η νικοτίνη οφείλεται στο ότι μέσω του τσιγάρου μεταφέρεται ταχύτατα στον εγκέφαλο. Τα υποκατάστατα νικοτίνης προσφέρουν μικρές ποσότητες της ουσίας στον εγκέφαλο με ελεγχόμενο και προοδευτικά ελλατούμενο τρόπο.

Φήμη
Τα νικοτινικά υποκατάστατα δεν είναι ασφαλέστερα του καπνίσματος.
Αλήθεια
Η φαρμακευτική νικοτίνη έχει πολύ περισσότερα θετικά απ ότι αρνητικά αποτελέσματα. Η νικοτίνη που περιέχεται σε αυτά είναι ειδικά επεξεργασμένη και δεν περιέχει τις 4000 και πλέον χημικές ουσίες.

Φήμη
Τα νικοτινικά υποκατάστατα προκαλούν ένα νέο εθισμό.
Αλήθεια
Τα υποκατάστατα αυτά λόγω της ειδικής επεξεργασίας της νικοτίνης που έχει προηγηθεί, προκαλούν πολύ μικρότερο εθισμό σε σχέση με αυτόν που προκαλεί η νικοτίνη του τσιγάρου. Έτσι η εξάρτηση είναι ιδιαίτερα χαμηλή

Φήμη
Η νικοτίνη είναι τεχνητό προϊόν.
Αλήθεια
Η νικοτίνη είναι φυσικό προϊόν και προέρχεται από το φυτό Nicotianna κυρίως. Ως χημικό ανήκει στην ομάδα των αλκαλοειδών.

 

Διαβάστε επίσης