Τα μυστικά του σωστού πρωινού των μαθητών

Τα μυστικά του σωστού πρωινού των μαθητών Τα μυστικά του σωστού πρωινού των μαθητών

Γονείς, θέλετε τα παιδιά σας να φεύγουν για το σχολείο έχοντας πάρει ένα πλήρες και σωστό διατροφικά πρωινό; Τότε δώστε το καλό παράδειγμα, που θα πει όχι έναν καφέ και έξω από την πόρτα, καθώς, σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά γονιών που παρέλειπαν το πρωινό τους συχνά το παρέλειπαν και τα ίδια.

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
Έτσι χαρακτήρισε το πρωινό η Βρετανική Ένωση Διατροφής, εξηγώντας ότι «γεμίζει το πρωί τα αποθέματα του οργανισμού σε ενέργεια, ενώ έρευνες μεταξύ μαθητών έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη μνήμη τους και την ικανότητα τους για συγκέντρωση».

«Κλειδί» του σωστού πρωινού η ισορροπία
Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών, τόσο οι πνευματικές, καθώς ο ίδιος ο εγκέφαλος χρειάζεται υψηλά ποσοστά ενέργειας, όσο και οι σωματικές (γυμναστική, τρέξιμο και παιχνίδι στο διάλειμμα). Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό πρωτεϊνών με υδατάνθρακες αλλά και λίπη, με μέτρο.

Ναι στο γάλα και το γιαούρτι
Κατά προτίμηση μερικώς αποβουτυρωμένο, γιατί τα λίπη στο αγελαδινό γάλα είναι σχεδόν αποκλειστικά κεκορεσμένα. Καλό είναι να αποφεύγεται η ζάχαρη στο γάλα. Όσο για το κακάο, μπορεί να προστίθεται στο γάλα πού και πού για αλλαγή. Δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να πίνουν το γάλα ζεστό, η κατανάλωσή του μπορεί να γίνεται ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και κρύο. Εναλλακτικά προς το γάλα ο μαθητής μπορεί να τρώει γιαούρτι, που είναι πιο ευκολοχώνευτο, βοηθά στην καλή λειτουργία το εντέρου, ενώ το ασβέστιό του απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Ναι στο μέλι, όχι στη ζάχαρη
Πλούσιο σε φρουκτόζη, το μέλι δίνει ενέργεια με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ αποτελεί, επίσης, σημαντική πηγή ποτάσιου, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β. Αντίθετα, η ζάχαρη δεν έχει καμία διατροφική αξία, η κατανάλωσή της από τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη και καλύτερα να αντικατασταθεί με το μέλι.

Ναι στο ψωμί και τα δημητριακά
Τα παιδιά μπορούν να συνοδέψουν το πρωινό τους με φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, φρυγανιές, κράκερ, όχι αλατισμένα, ή με ένα μπολ δημητριακών πλούσιων σε σίδηρο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επίσης, τα μούσλι είναι μια καλή διατροφική πρόταση για τα παιδιά που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα και, επομένως, αυξημένες ανάγκες θερμίδων.

Ναι στα φρούτα
Είναι σημαντικό να καταναλώνουν τα παιδιά τουλάχιστον ένα ολόκληρο φρούτο εποχής στο πρωινό τους, γιατί τα φρούτα προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνες. Το φρούτο μπορεί να συνοδέψει άριστα το γιαούρτι, ψιλοκομμένο αλλά χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Σωστό πρωινό, αλλά πόσο;
Ενδεικτικά για ένα μαθητή ηλικίας 13-15 ετών, που κάνει σπορ, με ημερήσια πρόσληψη θερμίδων που φτάνει τις 3.000 kcal και, κατά συνέπεια, για ένα πρωινό 600 kcal χρειάζονται 250-280 γρ. γάλα, 60 γρ. δημητριακών, 1 μήλο βάρους 150 γρ. περίπου, 30 γρ μούσλι.

Ώρα για πρωινό
Για να φάει το παιδί ένα σωστό πρωινό χρειάζεται διαθέσιμος χρόνος. Ο παιδίατρος, λοιπόν, συμβουλεύει να μην πέφτουν τα παιδιά αργά για ύπνο, ώστε να μπορούν να ξυπνήσουν λίγο νωρίτερα το πρωί και να πάρουν το πρωινό τους με άνεση, χωρίς βιασύνη.

 

Διαβάστε επίσης