Μισοκοιμάστε; 10 έξυπνες συμβουλές για καλύτερο νυχτερινό ύπνο

Μισοκοιμάστε; 10 έξυπνες συμβουλές για καλύτερο νυχτερινό ύπνο Μισοκοιμάστε; 10 έξυπνες συμβουλές για καλύτερο νυχτερινό ύπνο

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά και δεν κοιμούνται καλά. Αυτή η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, όπως αυξημένος κίνδυνος αύξησης βάρους, καρδιακές προσβολές, διαβήτης και καρκίνος. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα βρείτε εδώ, με βάση την επιστήμη, δέκα έξυπνες συμβουλές για καλύτερο νυχτερινό ύπνο.

1) Διώξε το μπλε φως: Αποφύγετε τη χρήση υπολογιστών, smartphones ή tablets δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ένα μπλε φως που καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης εκείνης που μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία.

2) Ο κατάλογος: Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα ή με ότι άλλο στροβιλίζει στο μυαλό σας. Αυτό βοηθά να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι.

3) Κουράστε το μυαλό σας: Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, κάντε το μυαλό σας να κουραστεί με την σκέψη ενός ζώου για κάθε γράμμα της αλφαβήτου («Α» για το «Άλογο», «Β» για τον «Βάτραχο»).

4) Μετακινήστε το κρεβάτι σας:Ενστικτωδώς αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίς κάποιον κίνδυνο, ώστε να έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε από αυτόν. Έτσι  θα νιώσετε πιο χαλαροί όταν το κρεβάτι σας βρίσκεται σε μέρος απέναντι από την πόρτα και αρκετά μακριά από αυτήν.

5) Φάτε μια μπανάνα: Φάτε μια μπανάνα πριν πάτε στο κρεβάτι. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που βοηθούν να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

6) Η αντίστροφη ψυχολογία: Προσπαθώντας έντονα να μένουμε ξύπνιοι στην πραγματικότητα αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Γι’ αυτό προσπαθήστε κρατώντας τα μάτια σας ανοιχτά να επικεντρωθείτε στο να μην κοιμηθείτε.

7) Να φοράτε κάλτσες: Αν έχετε κακή κυκλοφορία αίματος, τα πόδια σας θα κρυώσουν και αυτό θα προκαλέσει αϋπνία. Για να αποφύγετε το πρόβλημα, φορέστε ένα ζευγάρι ζεστές κάλτσες στο κρεβάτι.

8) Αποφύγετε το ποτό: Παρά το γεγονός ότι μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να μας νυστάξει πιο γρήγορα, δίνει όμως και πιο διαταραγμένη νύχτα και διαταραγμένα όνειρα.

9) Η δύναμη της συνήθειας: Βεβαιωθείτε ότι το ίδιο κομμάτι χαλαρωτικής μουσικής παίζει ήσυχα κάθε φορά που σας παίρνει ο ύπνος. Με τον καιρό θα έρθει να συνδεθεί η συγκεκριμένη  μουσική με τον ύπνο, και έτσι όταν την ακούτε θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.

10) Κάντε ένα παζλ: Αν μείνετε άγρυπνοι για περισσότερο από είκοσι λεπτά, σηκωθείτε και κάντε κάτι μη-διεγερτικό για λίγα λεπτά, όπως να συμπληρώσετε ένα παζλ.

 

Διαβάστε επίσης