Πρίμουλα

Πρίμουλα Πρίμουλα

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια φυτά, συνήθως πωλούνται ήδη ανθισμένες σε μικρά γλαστράκια. Οι πρίμουλες έχουν μία τεράστια γκάμα χρωμάτων αλλά και δίχρωμες ποικιλίες. Το χρώμα των φύλλων τους είναι ανοιχτό πράσινο και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του μαρουλιού, σε μικρότερο βέβαια μέγεθος.

primula-acaulisΕίναι ποώδη φυτά, ενδημικά της Ιάβας και της Ασίας αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Είναι πολύ χαμηλά και τα λουλούδια τους εμφανίζονται σε ταξιανθίες απευθείας από το χώμα ή σε πολύ κοντούς μίσχους, ανάλογα με την ποικιλία. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ανθίζουν συνεχώς, από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα.

Φροντίδα

Είναι λίγο πιο απαιτητικές στην περιποίηση από άλλα ετήσια φυτά, είναι όμως τόσο όμορφες που αξίζουν την επιπλέον φροντίδα. Ο κύριος λόγος που χρειάζονται ειδική μεταχείριση είναι το κλίμα μας, το πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι που έχουμε στη χώρα μας δεν αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για τις πρίμουλες.

Οι πρίμουλες χρειάζονται δροσιά και άφθονη υγρασία. Στη χώρα μας θα τις καλλιεργήσετε σε ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Ιδανικά, λίγος πρωϊνός ήλιος θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν, γι΄αυτό επιλέξτε σημεία που είναι προφυλαγμένα από τον ήλιο τις ζεστές ώρες της ημέρας.

primula-acualis-2Θα πρέπει να τις ποτίζετε πολύ συχνά, φροντίζοντας όμως να μην λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Ιδανικά σημεία για τις πρίμουλες είναι κοντά σε λιμνούλες ή ρυάκια που τυχόν να υπάρχουν στον κήπο σας. Ακόμη και το σημείο στο εξοχικό σας όπου υπάρχει το λάστιχο του ποτίσματος, είναι μία καλή επιλογή καθώς εκεί σίγουρα υπάρχει αυξημένη υγρασία. Το χώμα τους θα πρέπει να περιέχει υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης που θα πρέπει να προστεθεί γενναιόδωρα στο χώμα της γλάστρας που θα φυτέψετε τις πρίμουλες. Επίσης, προσθέστε στο χώμα ζωϊκή κοπριά ή καλά χωνεμένα φύλλα και πευκοβελόνες.

Φυτέψτε τους σπόρους, που είναι πολύ μικροί σε μέγεθος, σε ένα ρηχό δοχείο και σκεπάστε το με ένα πλαστικό καπάκι όπως για παράδειγμα τα καπάκια από κάποιες συσκευασίες με σοκολατάκια ή κόψτε τους πάτους από μπουκάλια αναψυκτικών. Αυτό θα βοηθήσει να κρατηθεί η υγρασία στο χώμα και να φυτρώσουν οι σπόροι. Οι σπόροι αργούν να φυτρώσουν οπότε να είστε υπομονετικοί. Μεταφυτέψτε τις πρίμουλες όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων στον κήπο ή σε ρηχές γλάστρες.

Για να ξαναφυτέψετε πρίμουλες, θα πρέπει να αγοράσετε και πάλι σπόρους την επόμενη άνοιξη καθώς το να συλλέξετε τους μικροσκοπικούς σπόρους από τα μικρά λουλούδια είναι αρκετά δύσκολο.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης