Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο

Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο

Αν σας αρέσουν οι τουλίπες, αλλά δεν έχετε την υπομονή να τις περιμένετε να ανθίσουν την άνοιξη, μπορείτε να τις «φορτσάρετε» φυτεύοντας τις σε εσωτερικούς χώρους. «Φορτσάρισμα» λέγεται η τεχνική με την οποία οι βολβοί μεγαλώνουν και ανθίζουν ταχύτερα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, από ότι στη φύση ή σε εξωτερικούς χώρους.

tulips_indoors

Ξεκινήστε αγοράζοντας βολβούς τουλίπας όταν είναι διαθέσιμοι το φθινόπωρο και προσπαθήστε να τους φορτσάρετε ώστε να ανθίσουν κοντά στα Χριστούγεννα ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα χρειαστείτε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες, ελαφρύ υπόστρωμα (χωρίς χώμα κήπου) και φυσικά τους βολβούς και ένα ποτιστήρι.

Επιλέξτε τις σωστές ποικιλίες. Σε γενικές γραμμές, οι κοντές (νάνες) ποικιλίες φορτσάρονται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. ωστόσο υπάρχουν πολλές ψηλές ποικιλίες που ανταποκρίνονται εξίσου καλά. Επιλέξτε μεγάλους, σκληρούς βολβούς, αποφεύγοντας τους μαλακούς και μικρότερου μεγέθους βολβούς. Έχετε υπόψη όμως ότι οι περισσότερες νάνες ποικιλίες έχουν μικρότερους βολβούς από τις ψηλές, Αφού επιλέξετε τους βολβούς, αποθηκέψτε τους σε δροσερό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να τους φορτσάρετε.

Φύτεμα

Φυτέψτε τους βολβούς την κατάλληλη εποχή. Μπορείτε να αρχίσετε να φορτσάρετε τους βολβούς τον Οκτώβριο για να ανθίσουν κοντά στα Χριστούγεννα, ή να τους φορτσάρετε τον Νοέμβριο για να ανθίσουν στα μέσα του Χειμώνα. Γενικά οι τουλίπες χρειάζονται τουλάχιστο 12 ως 16 εβδομάδες για να ανθίσουν, αν φυτευτούν και φορτσαριστούν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αλλά μόνο 8 ως 10 εβδομάδες αν φυτευτούν και φορτσαριστούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

tulips_indoors_1

Οι τουλίπες μεγαλώνουν καλύτερα σε πήλινες γλάστρες που αερίζονται (αναπνέουν) καλύτερα από τις πλαστικές. Σε κάθε περίπτωση διαλέξτε γλάστρες ή δοχεία που να έχουν τρύπες αποστράγγισης στον πάτο. Διαλέξτε βαθιά δοχεία για τις ψηλές ποικιλίες τουλίπας και ρηχά δοχεία για τις κοντές ποικιλίες. Μισογεμίστε τα δοχεία με υπόστρωμα χωρίς χώμα κήπου (π.χ. τύρφη).

Φυτέψτε όσους βολβούς χωράει το δοχείο προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Όσο περισσότερους βολβούς φυτέψετε σε ένα δοχείο τόσο εντυπωσιακότερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα όταν θα ανθίσουν. Τοποθετήστε τους βολβούς με τη ρίζα προς τα κάτω και την μύτη προς τα πάνω, φροντίζοντας οι μύτες να είναι λίγο κάτω από το χείλος του δοχείου. Συμπληρώστε το δοχείο με χώμα, σκεπάζοντας τους βολβούς και αφήνοντας λίγο τις μύτες τους να προεξέχουν. Ποτίστε καλά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο δοχείο και μια ταμπελίτσα με την ημερομηνία φύτευσης.

Ψύξη

Ψύξτε τους βολβούς. Οι τουλίπες για να φυτρώσουν και να ανθίσουν χρειάζονται μια περίοδο ψύξης. Φυσιολογικά αυτή η περίοδος κρατάει όλη την διάρκεια του χειμώνα. Χωρίς αυτήν την περίοδο οι βολβοί δεν θα αναπτυχθούν και δεν θα ανθίσουν όμορφα και εύρωστα λουλούδια. Μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητές συνθήκες χειμώνα, ψύχοντας τους βολβούς σε ένα σκοτεινό και κρύο χώρο (π.χ. ένα υπόγειο) σε θερμοκρασία από 0-10 °C. Μπορείτε ακόμα να τους βάλετε σε ψυγείο αλλά μακριά από φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο όπως τα μήλα, γιατί αυτό το αέριο παρεμποδίζει την ανθοφορία. Σε ζεστές περιοχές μπορείτε να αφήσετε τους βολβούς έξω στο φυσικό κρύο όσο η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από το 0  °C. Απλά να φροντίζετε να είναι πάντα ποτισμένοι. Ανάλογα με την ποικιλία και την περίοδο φύτευσης, οι βολβοί της τουλίπας χρειάζονται 8 με 16 εβδομάδες ψύξης. Ελέγξτε τις τρύπες αποστράγγισης στα δοχεία να δείτε αν έχουν αναπτυχθεί ρίζες και δείτε επίσης αν έχουν ξεμυτίσει νεαροί βλαστοί από το βολβό. Αυτά είναι σημάδια ότι οι βολβοί μας έχουν ψυχθεί αρκετά.

tulips_indoors_2

Αν έχετε πολλά δοχεία για βολβούς και δεν έχετε χώρο για ψύξη, δοκιμάστε να ψύξετε τους βολβούς πριν τους φυτέψετε. Σ’ αυτήν την περίπτωση βάλτε όλους τους αφύτευτους βολβούς σε μια χαρτοσακούλα, και τοποθετήστε τους στο ψυγείο για 6 εβδομάδες, πάντα χωρίς φρούτα στο ψυγείο την ίδια περίοδο. Κατόπι φυτέψτε τους και διατηρήστε τους σε σκοτεινό χώρο, σε θερμοκρασία γύρω στους 12-13  °C για ένα μήνα.

Φορτσάρισμα

Φορτσάρετε τους βολβούς για να ανθίσουν. Αφού τα δοχεία με τους βολβούς έχουν ψυχθεί αρκετά, μεταφέρετέ τα από τους 10 °C σε ένα χώρο με έμμεσο φωτισμό και με θερμοκρασία 18 °C για δύο εβδομάδες περίπου. Μην βάλετε τους βολβούς σε θερμότερο ή φωτεινότερο μέρος από το προτεινόμενο, σ’ αυτήν την φάση γιατί θα ανθίσουν γρηγορότερα πριν προλάβουν να αναπτυχθούν κανονικά και δεν θα κρατήσουν πολύ.

tulips_indoors_3

Ακολουθήστε τα βήματα αργά και με συνέπεια. Όταν οι βλαστοί των βολβών φτάσουν σε ύψος 5 εκατοστών, θα πρέπει να μεταφέρετε τα δοχεία σε μέρος ηλιόλουστο και σε θερμοκρασία 20 °C. Οι τουλίπες θα ανθίσουν μετά από μια εβδομάδα περίπου. Όσο πιο κρύα είναι η θερμοκρασία συντήρησης (15 °C η ιδανικότερη θερμοκρασία για τη νύχτα) τόσο περισσότερο θα κρατήσει η ανθοφορία.

tulips_indoors_4

Συμβουλές

Μόλις οι τουλίπες έχουν τελειώσει την ανθοφορία τους , μπορείτε να κόψετε τους ανθοφόρους βλαστούς και να αφήστε τα φύλλα να μαραθούν φυσικά.

Προσέξτε οι βολβοί που έχουν φορτσαριστεί (που έχουν μεγαλώσει πρόωρα με τεχνητό τρόπο για πρώιμη ανθοφορία σε εσωτερικό χώρο) δεν μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικό χώρο.

 

Μιχάλης Πολίτης

Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης