Δέκα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν περπατάτε κάθε μέρα

Δέκα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν περπατάτε κάθε μέρα Δέκα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν περπατάτε κάθε μέρα

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό του Ιπποκράτη «το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο»; Μάλιστα, το περπάτημα σε συνδυασμό με καλό ύπνο και υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε εντελώς τον γιατρό. 15-30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει δραστικά όχι μόνο την εμφάνιση κάποιου αλλά και την υγεία.

Δείτε παρακάτω πώς το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το σώμα και το μυαλό

Θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο

Όπως μια έρευνα αποκαλύπτει, οι αερόβιες ασκήσεις με χαμηλές επιπτώσεις όπως το περπάτημα, αποτρέπουν την πρώιμη άνοια, μειώνουν τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ και βελτιώνουν την συνολική ψυχική υγεία. Για να μην αναφέρουμε την μείωση του άγχους και τη διατήρηση ενός υψηλού επίπεδου ενδορφινών.

Βελτιωμένη όραση Ακόμα και αν τα μάτια φαίνονται σαν το τελευταίο πράγμα που μπορεί να συνδέεται με τα πόδια, το περπάτημα πραγματικά ωφελεί την υγεία τους. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση του γλαυκώματος ανακουφίζοντας την πίεση στα μάτια.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με την American Heart Association, το περπάτημα δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το τρέξιμο όταν πρόκειται για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τα με εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά στην αποφυγή καρδιακών προβλημάτων μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Αύξηση των πνευμόνων

Το περπάτημα είναι μια αερόβια άσκηση που αυξάνει την ροή του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην εκπαίδευση των πνευμόνων σας καθώς και στην εξάλειψη των τοξινών και των αποβλήτων. Λόγω της καλύτερης και βαθύτερης αναπνοής, ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με ασθένειες των πνευμόνων μπορούν επίσης να ανακουφιστούν.

Ευεργετικές επιδράσεις στο πάγκρεας

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά το περπάτημα ως άσκηση αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη του διαβήτη από το τρέξιμο. Μια έρευνα δείχνει πως μια ομάδα από ανθρώπους που περπατούσαν έδειξαν βελτίωση στην ανοχή της γλυκόζης σχεδόν έξι φορές περισσότερο ( δηλαδή πόσο καλά απορροφάται το σάκχαρο του αίματος από τα κύτταρα) από αυτούς που έτρεχαν σε μια δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών.

Βελτιωμένη πέψη 30 λεπτά περπατήματος κάθε μέρα θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά να βελτιώσουν την πέψη και τη δυσκοιλιότητα βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε το έντερο μας.

Τονισμένοι μύες

Ο τονισμός των μυών και η απώλεια βάρους (σε περιπτώσεις υπέρβαρων ατόμων) μπορούν επίσης να επιτευχθούν με το περπάτημα. 10.000 βήματα την μέρα μπορούν να θεωρηθούν ως κανονική προπόνηση σε γυμναστήριο, ειδικά αν προσθέσετε μερικά διαλείμματα ή αν περπατάτε σε ανηφόρα. Επιπλέον, έχει χαμηλές επιπτώσεις και δεν υπάρχει χρόνος αποκατάστασης που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πόνοι στους μύες και τύψεις για το ότι θα χάσετε την αυριανή προπόνηση επειδή είναι πολύ επώδυνη.

Δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις

Το περπάτημα προσφέρει περισσότερη κινητικότητα στις αρθρώσεις και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η Arthritis Foundation συνιστά να περπατάτε μέτρια για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε τακτική βάση για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις μαζί με τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές.

Ανακούφιση από τον πόνο της μέσης

Το περπάτημα μπορεί πραγματικά να σώσει όσους αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών ασκήσεων. Δεδομένου ότι είναι μια δραστηριότητα με χαμηλές επιπτώσεις δεν θα προκαλέσει περισσότερους πόνους ή δυσφορία όπως το τρέξιμο. Το περπάτημα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα στις σπονδυλικές δομές και βελτιώνει τη στάση και την ευελιξία που έχουν ζωτική σημασία για μια υγιή σπονδυλική στήλη.

Πιο ήρεμο μυαλό

Αν το περπάτημα βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ασθενείς με σοβαρές διαταραχές, φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση ή τη στεναχώρια. Και μια χαρούμενη βόλτα με ένα φίλο ή έναν αγαπημένο σας μόνο θα πολλαπλασιάσει το ευτυχές αποτέλεσμα και θα βελτιώσει τη διάθεση σας!

Διαβάστε επίσης