Πονοκέφαλος: Γιατί μας «επισκέπτεται» πιο συχνά τα Χριστούγεννα

Πονοκέφαλος: Γιατί μας «επισκέπτεται» πιο συχνά τα Χριστούγεννα Πονοκέφαλος: Γιατί μας «επισκέπτεται» πιο συχνά τα Χριστούγεννα

Το ξέρατε ότι τα Χριστούγεννα συνοδεύονται με ορισμένες απρόσμενες “πηγές” για πονοκεφάλους;

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ, οι ετοιμασίες έχουν γίνει και όλη η οικογένεια είναι έτοιμη να απολαύσει το γιορτινό τραπέζι. Δώρα, γλυκά, φαγητό και ποτό διαμορφώνουν μια ευχάριστη γιορτινή ατμόσφαιρα. Το ξέρατε όμως ότι τα Χριστούγεννα συνοδεύονται με ορισμένες απρόσμενες “πηγές” για πονοκεφάλους και ημικρανίες;

Αιτίες που νιώθετε τέτοια προβλήματα κάθε Χριστούγεννα:

Διατροφή

Εκτός από την προφανή αιτία, το αλκοόλ, υπάρχουν και άλλες τροφές που καταναλώνουμε περισσότερο μέσα στις γιορτές και μας προκαλούν πονοκεφάλους. Τέτοιες είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλλαντικά και γενικά οι τροφές με πολύ αλάτι που αφυδατώνουν τον οργανισμό ή σας προκαλούν αυξημένη διούρηση.

Στρες εορτών

Τα Χριστούγεννα έχουν πολλά “πρέπει” για δώρα, για διατροφή, για διασκέδαση και για κοινωνικές επαφές. Αυτά τα “πρέπει” αυξάνουν το καθημερινό στρες και φέρνουν πονοκεφάλους.

Άρωμα από τα έλατα

Τα φρέσκα έλατα που βάζουμε στο σπίτι μας για να στολίζουμε κάθε χρόνο έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανίες αν είναι συνέχεια σε κλειστό χώρο.

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στο δέντρο

Μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό και σίγουρα όμορφο στο μάτι, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται ότι τα πολλά φωτάκια, τα οποία μάλιστα πάλλονται σε διάφορους ρυθμούς, αναστατώνουν τον εγκέφαλο και προκαλούν ημικρανίες.

Ξενύχτι

Είναι λογικό μέσα στα Χριστούγεννα να βρείτε την ευκαιρία να διασκεδάσετε και να ξενυχτήσετε λίγο παραπάνω, αλλά κάθε φορά που βγαίνετε από την ρουτίνα που έχει συνηθίσει ο εγκέφαλός σας, είναι σαν να βάζετε ένα “λιθαράκι” για εκδήλωση πονοκεφάλου. Χώρια που κατά κανόνα αυτά τα ξενύχτια συνδυάζονται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης