Πορτουλάκα

Πορτουλάκα Πορτουλάκα

Αυτό το μικροσκοπικό ετήσιο φυτό από την Βραζιλία, φτάνει σε ύψος μέχρι 15 εκατοστά και παράγει πολλά λουλούδια διαμέτρου 2-3 εκατοστών περίπου που ανθίζουν κάθε πρωί με τον ήλιο και σχηματίζουν ένα χρωματιστό χαλί.

Τα λουλούδια του μοιάζουν με τα τριαντάφυλλα και είναι μονά ή διπλά με φανταχτερά πέταλα σε αποχρώσεις κόκκινες, σομόν, ροζ, πορτοκαλί, φουξ, κίτρινες και λευκές. Τα στενά σαρκώδη φύλλα του σχεδόν κρύβονται από τα λουλούδια, που ανοίγουν μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια. Στα στενά φύλλα του οφείλει και την κοινή ονομασία «νυχάκι» που έχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Σε μια πολύ ζεστή τοποθεσία όπου τα περισσότερα λουλούδια δεν αναπτύσσονται, η πορτουλάκα θα ευδοκιμήσει, όπως στις νησίδες των δρόμων, σε βραχόκηπους, σαν εδαφοκαλυπτικό, ή σε παρτέρια και ζαρντινιέρες. Για να επιβιώσει δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ήλιο και χώμα, προτιμώντας μάλλον το φτωχό χώμα.

Φροντίδα

Σπείρετε τους σπόρους νωρίς την άνοιξη όταν δεν έχει πια παγωνιές απ’ ευθείας έξω στον κήπο ή στα παρτέρια ή σπείρετέ τους μέσα ένα μήνα νωρίτερα. Έξω σκορπίστε τους πολύ λεπτούς σπόρους ανακατεμένους με στεγνή άμμο. Δεν χρειάζονται αραίωμα. Τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται εύκολα. Τα ώριμα φυτά μπορεί να σκορπίσουν μόνα τους το δικό τους σπόρο, έτσι αν φυτευτεί μια φορά η πορτουλάκα συχνά επανεμφανίζεται μόνη της κάθε χρόνο. Η πορτουλάκα δεν είναι είναι ανθεκτική στις παγωνιές, είναι όμως αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Ποτίζετέ την μόνο όταν στεγνώσει. Τα λουλούδια της κλείνουν τη νύχτα και όταν βρίσκονται σε σκιά ή συννεφιά. Δεν χρειάζεται να αφαιρείτε τα μαραμένα λουλούδια.

Συνιστάται ένα βραδείας απορρόφησης λίπασμα όπως 18-6-12 στο χώμα κατά την περίοδο της φύτευσης. Ή λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με ένα ισορροπημένο λίπασμα για να διατηρείτε τα φυτά πράσινα και ανθισμένα.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

 

Διαβάστε επίσης