Σκυλάκι

Σκυλάκι Σκυλάκι

Τα σκυλάκια, φυτεμένα σε ομάδες, αποτελούν χρωματιστές οάσεις στον καλοκαιρινό μας κήπο. Τα χαριτωμένα τους λουλούδια μοιάζουν με κεφάλι σκύλου κι έτσι πήραν το όνομά τους.

Είναι κατάλληλα για ηλιόλουστα σημεία καθώς αντέχουν και τον πιο καυτό ήλιο και το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι πανεύκολα στην καλλιέργειά τους και οι ψηλές ποικιλίες αποτελούν πανέμορφα λουλούδια για το βάζο σας ενώ οι θαμνώδεις ποικιλίες θα γεμίσουν με χρώμα τις ηλιόλουστες γωνιές του κήπου σας ή θα στολίσουν τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Τα λουλούδια εμφανίζονται κατά μήκος ενός μακριού μίσχου, εναλλάξ γύρω από το μίσχο όπως περίπου και τα ζουμπούλια ενώ τα χρώματά τους ποικίλουν από κόκκινα μέχρι λευκά, σε όλους τους ενδιάμεσους τόνους, μάλιστα τελευταία έχουν εμφανιστεί και δίχρωμες ποικιλίες.

Φροντίδα

Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο με χώμα και σκορπίστε τους σπόρους στην επιφάνεια του χώματος. Σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα, κατά προτίμηση κοσκινισμένο, και ποτίστε με ποτιστήρι ή ψεκαστήρι ώστε να οι σπόροι να μην παρασυρθούν από το νερό και βγουν στην επιφάνεια.

Όταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, μεταφυτεύστε τα στον κήπο ή σε γλάστρες. Τα σκυλάκια είναι καλύτερα να φυτεύονται σε ομάδες είτε στον κήπο είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά στις γλάστρες. Αν αγοράζετε για πρώτη φορά τέτοιους σπόρους, διαβάστε τις οδηγίες στο πακέτο των σπόρων ώστε να ξέρετε το ύψος που θα φτάσει η συγκεκριμένη ποικιλία που έχετε αγοράσει πριν αποφασίσετε το σημείο που θα το μεταφυτεύσετε.

Όταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει τα σκυλάκια σας θα ξεραθούν και θα πρέπει να τα ξεριζώσετε. Μαζέψτε τους σπόρους τους και αποθηκεύστε τους μέχρι την επόμενη άνοιξη, σε δροσερό και ξηρό σημείο. Η θήκη των σπόρων τους είναι οβάλ, στο μέγεθος περίπου ενός ανθισμένου τους λουλουδιού και έχει δύο ή περισσότερες μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της. Κάθε τέτοια θήκη περιέχει αρκετούς μικρούς μαύρους σπόρους και θα πρέπει να την τρίψετε/σπάσετε για να πάρετε τα σποράκια.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης