Κεράσι. Ο σύντροφος του καλοκαιριού που αντιστάθηκε στη βιοτεχνολογία

Κεράσι. Ο σύντροφος του καλοκαιριού που αντιστάθηκε στη βιοτεχνολογία Κεράσι. Ο σύντροφος του καλοκαιριού που αντιστάθηκε στη βιοτεχνολογία

Το κεράσι, ως ευαίσθητο φρούτο, κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και να παραμείνει πιστό στη φύση του. Ωριμάζει το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες τον χρόνο.

Φεστιβάλ κερασιού έγινε για πρώτη φορά στην Έδεσσα στις 24 έως 25 Ιουνίου 2006, καθώς στην ευρύτερη περιοχή παράγεται το 50% της ελληνικής παραγωγής. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι ή βύσσινο (Prunus cerasus). Συμμετείχαν ομάδες παραγωγών, βιοκαλλιεργητές.

Επίσης η περιοχή του Σώστη Ροδόπης φημίζεται για το καλό κεράσι, αλλά όμως μόνο το 50% της παραγωγής συλλέγεται από τα δέντρα. Tο υπόλοιπο μένει και σαπίζει, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάνουν πολλά χρήματα. Γι’ αυτό σκέφτονται τις οn line πωλήσεις κερασιών, καθώς στη περιοχή διακινείται το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, περίπου 2.000 τόνοι κερασιού. Το κεράσι του Σώστη είναι πρώιμο. Βγαίνει πρώτο από τα υπόλοιπα στην αγορά και πουλιέται σε υψηλές τιμές, γιατί είναι μεγάλο και τραγανό.

Στα Γρεβενά υπολογίζεται πως έχουν φυτευτεί τις τελευταίες δεκαετίες περίπου 15.000 κερασιές, άλλες πρώιμες και άλλες όψιμες. Εδώ συναντάμε πολλές ποικιλίες κερασιών: Ναπολεόν, Πικαρό Μπουρλά, Τραγανό, Πικαρό Βαν, Χάρτι Τζαν, Μπακιρτσέικα, Βασιλειάδη, Φερουβία… Η παραγωγή, όταν η χρονιά είναι καλή, μπορεί να φτάσει και τους 500 τόνους κεράσια.

Κεράσι. Ο σύντροφος του καλοκαιριού που αντιστάθηκε στη βιοτεχνολογίαΑπό τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς, στην Ελλάδα λατρεύεται το πετροκέρασο. Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α(καροτίνη), C, του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Έχει αντισηπτικές, αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται άριστη τροφή για την καταπολέμηση της πέτρας των νεφρών και της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους υποφέρουν από ρευματισμούς. Οι ανθοκυανίνες λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ανθοκυανίνες υπάρχουν και σε άλλα φρούτα όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως στα πειράματα φάνηκε ότι οι ανθοκυανίνες από τα κεράσια είχαν την ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από παγκρεατικά κύτταρα. Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων που συμπίπτει με την κατανάλωση του.

Θεραπευτικές ιδιότητες:Κεράσι. Ο σύντροφος του καλοκαιριού που αντιστάθηκε στη βιοτεχνολογία
– Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση.
– Ενδείκνυνται σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα ζάχαρα, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς θερμίδες.
– Η τέφρα των μεταλλικών αλάτων τους, αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.
– Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό, γενικότερα.
– Περιέχουν φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα και τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση.
– Περιέχουν μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, στα αρθριτικά και την νεφρολιθίαση.
– Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών, κυστίτιδες κ.λπ.
– Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο, τα καθιστά ευεργετικά για την υπέρταση.
– Εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο.
– Περιέχουν άφθονες χημικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
– Έχουν μεταξύ άλλων ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
– Επίσης η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

Στη χώρα μας τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα δε κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο «μπράντυ». Ο καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα καλίου και βιταμίνης Α. Όσο για τον τόπο καταγωγής του φρούτου, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Ο Θεόφραστος, ο αρχαίος χρονογράφος που κατέγραψε τα είδη των φυτών, περιέγραφε το κεράσι ως ένα «φρούτο χρώματος ερυθρού το οποίο έμοιαζε στο σχήμα με διόσπυρο και στο μέγεθος με φασόλι». Το κεράσι αναφέρεται σ’ ένα διάλογο στο βιβλίο του Αθήναιου (2.51) όπου ένας από τους καλεσμένους στο δείπνο Ρωμαίους κατηγορεί τους Έλληνες πως ενώ θέλουν να τα ξέρουν όλα και να δίνουν ονόματα σ’ όλα τα πράγματα, δεν γνωρίζουν ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος ήταν ο πρώτος που έφερε το κεράσι στην Ιταλία και του έδωσε το όνομα «κέρασος» από τον τόπο καταγωγής του, την Κερασούντα του Πόντου. Σ’ αυτό το σημείο σηκώνεται έτοιμος για καυγά ο Δίφιλος από την Σίφνο, λέγοντας ότι πολλά χρόνια πριν από τον Λούκουλο, ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Λυσίμαχος είχε εισάγει το κεράσι από την Μικρά Ασία σαν ένα ωραίο ζουμερό φρούτο.

Η αγριοκερασιά είναι αυτοφυής στην Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Στα δάση της Βόρειας Ελλάδος φυτρώνει και η γλυκειά κερασιά. Εκτός του ότι τα κεράσια τρώγονται σαν φρέσκα φρούτα, υπάρχουν και τα κονσερβοποιημένα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκισμάτων ή σαν γαρνίρισμα σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής. Με την ενζυματική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών παίρνουμε το KIRSCH, το CHERRY BRANDY και διάφορα άλλα ποτά.

Ηλέκτρα Κουτούκη
Δημοσιογράφος

Info: Η Ηλέκτρα Κουτούκη είναι δημοσιογράφος, και ειδικεύεται σε οικολογικά θέματα
Πηγή:

Διαβάστε επίσης