Πώς να μάθετε αν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε κατοικίδιο

Πώς να μάθετε αν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε κατοικίδιο Πώς να μάθετε αν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε κατοικίδιο

Η αλήθεια είναι πως η υιοθεσία ενός κατοικίδιου είναι μεγάλο βήμα και θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής σας για πολλά χρόνια. Έχετε αναλογιστεί ότι ένα κατοικίδιο θα είναι απόλυτα εξαρτημένο από εσάς για όλη του τη ζωή; Για κάποιους λοιπόν μπορεί αυτή η αλλαγή να είναι αυτό που ψάχνουν ή όπως συχνά λένε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, η συντροφιά, η αγάπη και αφοσίωση των τετράποδων φίλων τους αντισταθμίζει τις καθημερινές ευθύνες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που ακόμα κι αν το θέλουν, το πρόγραμμα τους δεν τους επιτρέπει να δώσουν τη απαραίτητη φροντίδα σε ένα κατοικίδιο.

Κι όταν λέμε «για όλη του τη ζωή» για πόσα χρόνια μιλάμε; Ο κύκλος ζωής ενός σκύλου κρατά 12-15 χρόνια ενώ για τις γάτες είναι 15-20. Γι’ αυτό πριν προσθέσετε ένα μέλος στην οικογένειά σας, θα πρέπει να σκεφτείτε λίγο τα σχέδιά σας για το μέλλον. Αν παίρνετε κατοικίδιο για το παιδί σας, όσο πολύ κι αν το θέλει κι αν υπόσχεται ότι θα το φροντίζει, να έχετε αποφασίσει ότι σε περίπτωση που δεν το κάνει θα είστε εσείς υπεύθυνοι για τη φροντίδα του. Επίσης αναλογιστείτε τι θα γίνει αν αποφασίσετε να μετακομίσετε. Κι έχετε αναρωτηθεί αν ο χαρακτήρας σας αλλά και ο τρόπος ζωής σας, σας κάνει καλύτερο ιδιοκτήτη για γάτα ή για σκύλο;

Οι ιδιοκτήτες σκύλων λένε συχνά ότι το να έχεις σκύλο είναι σαν να έχεις ένα παιδί που δεν μεγαλώνει ποτέ. Σαν τα παιδιά οι σκύλοι εξαρτώνται απόλυτα από τους ανθρώπους που τα φροντίζουν για όλες τις ανάγκες τους: φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη, άσκηση, καταφύγιο αλλά και συντροφιά! Αντίθετα όμως με τα παιδιά οι σκύλοι δεν θα μάθουν ποτέ να βάζουν μόνοι τους νερό ή να φτιάχνουν το φαγητό τους. Ούτε θα μάθουν να προσέχουν πριν περάσουν τον δρόμο. Η απόφαση λοιπόν να υιοθετήσει κάποιος ένα κατοικίδιο συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη και σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα του ατόμου ή της οικογένειας.

Τα σωστά κριτήρια για να διαλέξετε σκύλο δεν είναι το μέγεθος και η εμφάνιση αλλά η προσωπικότητα και οι ανάγκες της κάθε ράτσας. Για παράδειγμα ένας ημίαιμος ποιμενικός μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για ένα διαμέρισμα από ένα υπερκινητικό τερριέ ή ένα νευρικό τσιουάουα. Ειδικά τα ημίαιμα μεσαίου-μεγάλου μεγέθους τείνουν να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένα. Καλύτερα λοιπόν να σκεφτείτε τις συνήθειές σας και τί ζητάτε από ένα κατοικίδιο και μπορεί αυτό που ψάχνετε να βρίσκεται σε μια ράτσα που δεν το φανταζόσασταν. Κι έπειτα είναι το θέμα της ηλικίας. Ένα κουτάβι είναι σίγουρα εκατομμύρια φορές πιο γλυκό και θα δεθεί από μικρό με την οικογένεια αλλά να έχετε επίσης υπ’ όψιν ότι χρειάζεται εκπαίδευση. Έτσι ίσως κάποιοι να προτιμούν έναν ήδη εκπαιδευμένο σκύλο.

Αν θέλετε λοιπόν να φροντίζετε κάποιον κάθε μέρα για τα επόμενα 15 χρόνια, κάποιον που να σας αγαπά ανιδιοτελώς και απεριόριστα, που να σας περιμένει κάθε μέρα με ανυπομονησία να γυρίσετε σπίτι και σας υποδέχεται με μεγάλα υγρά φιλάκια και δεν σας πειράζει να μοιράζεστε το σπίτι σας με κάποιον που αφήνει τρίχες και πιθανόν σάλια, μασάει πότε-πότε τα παπούτσια σας, δεν μπορεί να καθαρίσει τις βρομιές του, κάποιον που χρειάζεται να τον πηγαίνετε βόλτα κάθε μέρα για να πάει τουαλέτα αλλά και να γυμναστεί και θέλετε να ξοδεύετε τα χρήματα που σας περισσεύουν σε σκυλοπαιχνίδια και σκυλολιχουδιές για τον πιστό σας φίλο, τότε ένας σκύλος είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.

Οι γάτες από την άλλη μεριά, μπορεί στο μυαλό μας να υπάρχουν ως πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους αλλά και αυτές σαν κατοικίδια εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους για φαγητό, νερό, άσκηση, ιατρική φροντίδα και αγάπη. Ειδικά μέσα σε ένα σπίτι είμαστε εμείς υπεύθυνοι να τους εξασφαλίσουμε όλα τα παραπάνω και να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Κι αυτές με τη σειρά τους, παρόλη την περηφάνια τους, ξέρουν να δείχνουν την αγάπη τους σε αυτούς που τους φροντίζουν (κάποιες φορές, όταν αυτές επιθυμούν, κι όταν το πατέ σολομού τους έχει σερβιριστεί στη σωστή θερμοκρασία).

Γι’ αυτό αν θέλετε να φροντίζετε κάποιον κάθε μέρα για τα επόμενα 15-18 χρόνια, που ζεσταίνει την αγκαλιά σας όταν κάθεστε, να τρίβεται χαδιάρικα στα πόδια σας, να περιποιείται μόνος το τρίχωμά του και δεν σας πειράζει να μοιράζεστε το σπίτι σας με κάποιον που κρεμιέται από τις κουρτίνες, αφήνει τρίχες παντού και ξύνει τα νύχια του στα έπιπλα, σκαρφαλώνει στο κεφάλι σας σαν να είστε κι εσείς έπιπλο, απαιτεί να είναι προτεραιότητα, δεν μπορεί να καθαρίζει μόνος τις βρομιές του αλλά δεν χρειάζεται βόλτα κάθε φορά που θέλει να πάει τουαλέτα και θέλετε να ξοδεύετε τα χρήματα που σας περισσεύουν για να κακομαθαίνετε τη χνουδωτή παρέα σας τότε μια γατούλα είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.

 

Διαβάστε επίσης