Πώς να βοηθήσετε την κόρη σας να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση

Πώς να βοηθήσετε την κόρη σας να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση Πώς να βοηθήσετε την κόρη σας να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση

Το να χτίσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας καθώς μεγαλώνει δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση – το 56% των κοριτσιών βλέπουν την αυτοπεποίθησή τους να πέφτει κατά την εφηβεία. Είναι, επομένως, απαραίτητο να της δώσετε τα εφόδια που χρειάζεται για να αντιμετωπίζει τη ζωή με αυτοπεποίθηση και να απολαμβάνει ό,τι κάνει σαν κορίτσι.

1. Ενδυναμώστε τη νοοτροπία ανάπτυξης της κόρης σας

Εάν ένα παιδί νιώθει ότι οι ικανότητές του δεν μπορούν να βελτιωθούν, συχνά αποφεύγει ακόμα και να προσπαθήσει. Στην ψυχολογία, αυτό ονομάζεται στατική νοοτροπία (fixed mindset) και τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή σε αυτό σε σχέση με τα αγόρια. Η νοοτροπία ανάπτυξης —το να κατανοεί δηλαδή κανείς ότι οι ικανότητες και οι δεξιότητές του μπορούν να βελτιωθούν με την προσπάθεια— είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να χτίσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας.

Ενδυναμώστε τη νοοτροπία ανάπτυξης της κόρης σας με τον τρόπο που την επιβραβεύετε και την επαινείτε. Αντί να την επαινείτε και να την επιβραβεύετε για το τελικό αποτέλεσμα ή για κάποιο εγγενές γνώρισμα, όπως η ευφυΐα, εστιάστε στην προσπάθεια, τη στρατηγική και την αποφασιστικότητά της: αυτή είναι η λεγόμενη επιβράβευση της διαδικασίας (process praise). Με αυτόν τον τρόπο θα την κάνετε να νιώσει ότι η επιμονή της αναγνωρίζεται και θα τη βοηθήσετε να ξεπερνά τις αποτυχίες.

Τι να επιβραβεύετε

Το ότι δοκιμάζει στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, π.χ. «Έχω εντυπωσιαστεί που σκέφτηκες διάφορους τρόπους για να λύσεις αυτό το πρόβλημα».
Το ότι αποζητά τις προκλήσεις, π.χ. «Είμαι περήφανη που αποφάσισες να πάρεις μέρος σε έναν αγώνα 10 χλμ.».
Την επιμονή, π.χ. «Μπράβο σου! Έκανες σκληρή προσπάθεια και διάβασες πολύ για αυτό το διαγώνισμα».

Τι να ΜΗΝ επιβραβεύετε

Την εξωτερική εμφάνιση, π.χ. «Τα μαλλιά σου είναι πανέμορφα!»
Την εγγενή ευφυΐα, π.χ. «Είσαι πανέξυπνη».

2. Παρακινήστε την να δραστηριοποιηθεί εκτός σπιτιού

Στον πολυάσχολο, υπερσυνδεδεμένο κόσμο του σήμερα, όλο και πιο συχνά τα νεαρά κορίτσια εγκλωβίζονται πάνω από ένα γραφείο ή μπροστά από μια συσκευή όταν επιστρέφουν στο σπίτι.

Για να βοηθήσετε την κόρη σας να χτίσει την αυτοπεποίθησή της, πρέπει να την παρακινήσετε να δοκιμάσει τα όριά της —και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε από το να βγει από το σπίτι.

Αντί να περιορίζεται στα στενά όρια του σπιτιού ή του σχολείου, ενθαρρύνετέ τη να βγει έξω και να δοκιμάσει να κάνει αθλήματα, να τρέξει και να παίξει με τους φίλους της.

Δοκιμάζοντας τις σωματικές της ικανότητες, πέφτοντας κάτω και βρίσκοντας τη δύναμη να σηκωθεί ξανά, θα μπορέσει να βρει τα όρια και τις δυνάμεις της.

3. Βοηθήστε την να πετύχει τους στόχους της

Βοηθώντας την κόρη σας να θέσει στόχους και να τους πετύχει, ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή της. Δοκιμάστε αυτή την απλή μέθοδο για να της δώσετε ώθηση:

Παρακινήστε την να βγει από τη ζώνη όπου νιώθει άνεση και ασφάλεια, ζητώντας της να σκεφτεί έναν στόχο που έχει βάλει.

Βοηθήστε την να γράψει σε ένα χαρτί τρία βήματα που μπορεί να κάνει για πετύχει τον στόχο της.

Κρατήστε την προσηλωμένη στον στόχο της, γιορτάζοντας μαζί κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα από τα βήματα.

4. Διδάξτε της τη σημασία της επιμονής

Η κόρη σας θα αντιμετωπίζει τα ρίσκα και τους κινδύνους με περισσότερη αυτοπεποίθηση εάν έχει μια υγιή συμπεριφορά στη διαχείριση της αποτυχίας και κατανοεί τη σημασία της επιμονής.

Προσπαθήστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή της με την παρακάτω δραστηριότητα:

Κάντε μια μικρή έρευνα για ένα άτομο που θαυμάζει η κόρη σας και βρείτε ένα εμπόδιο που συνάντησε κατά την πορεία του προς την επιτυχία.

Ένα ωραίο παράδειγμα είναι η JK Rowling και το γεγονός ότι το χειρόγραφο του πρώτου βιβλίου της σειράς Χάρι Πότερ απορρίφθηκε 12 φορές προτού δημοσιευτεί.

Όποιον κι αν έχει ως πρότυπο η κόρη σας, τι προβλήματα αντιμετώπισε στη ζωή του; Ποιο ρόλο έπαιξε η επιμονή σε αυτά που κατάφερε; Πώς κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προκλήσεις;

Υπενθυμίστε το στην κόρη σας την επόμενη φορά που θα έρθει αντιμέτωπη με μια αποτυχία.

5. Βοηθήστε την να ξεπερνά τα εμπόδια

Εάν θέλετε η κόρη σας να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση, φροντίστε οι αναποδιές να μην ανακόπτουν την πορεία της. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τη βοηθήσετε να ξεπερνά τα εμπόδια, χωρίς να κατηγορεί τον εαυτό της.

• Δείξτε κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ενθαρρύνετε την κόρη σας λέγοντας: «Το ξέρω ότι είναι δύσκολο και καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεσαι», αντί να της πείτε: «Δεν είναι και τόσο δύσκολο!».

• Ενθαρρύνετέ την να διαμορφώνει μόνη της το επόμενο βήμα. Βοηθήστε την να προγραμματίζει και να οργανώνει τις επόμενες κινήσεις της, ζητώντας της να γράψει σε ένα χαρτί μερικούς νέους (μικρούς) στόχους.

• Δώστε το καλό παράδειγμα για τη νοοτροπία ανάπτυξης. Όταν ένα κορίτσι βλέπει τους γονείς του να είναι δεκτικοί στις προκλήσεις, να διδάσκονται από τις αναποδιές και να σέβονται τον εαυτό τους, αυτό της δίνει την αυτοπεποίθηση να κάνει το ίδιο.

6. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος. Βοηθήστε, λοιπόν, την κόρη σας να καταλάβει ότι όλα θα πάνε καλά:

• Παραδεχτείτε ότι κι εσείς δυσκολευτήκατε στην εφηβεία. Έτσι κι εκείνη θα σας εκμυστηρευτεί αυτό που νιώθει.

• Πείτε της με ποιον τρόπο καταφέρατε να το ξεπεράσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβει ότι κι εκείνη με τη σειρά της θα το ξεπεράσει.

• Δοκιμάστε να καταγράψετε τις εμπειρίες σας ή να τις μοιραστείτε ανταλλάσσοντας email. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία, αν δεν της αρέσει να μιλά για τα συναισθήματά της.

Διαβάστε επίσης