Σχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι Σχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά με τις χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες και να μην έχουμε εκπλήξεις, χρειάζεται ακρίβεια, στρατιωτική πειθαρχεία και κυρίως προγραμματισμός – αν επιθυμεί και η μαγείρισσα να το απολαύσει.

Αυτό είναι άλλωστε που προσφέρουν τα χριστουγεννιάτικα catering. Μας επιτρέπουν να διασκεδάσουμε μαζί με τους άλλους τις γιορτινές μέρες, χωρίς να ξοδεύουμε όλο το χρόνο μας μπροστά στην κουζίνα και στα μαγειρέματα. Τη σωτήρια λύση θα μας δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την παραμονή όσο και την ημέρα των Χριστουγέννων επίσης.

Βάλτε τα όλα σε τάξη
Σχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζιΠρέπει να έχουμε σε τάξη και μπροστά μας όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για το χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα. Το σημαντικότερο είναι να βρίσκονται μπροστά μας. Πρώτα απ’ όλα, καθίστε και επιλέξτε ποιες συνταγές θα ακολουθήσετε για τα γλυκά και τα φαγητά. Απαριθμήστε όλα τα συστατικά που θα χρειαστείτε για όλα όσα αποφασίσατε να ετοιμάσετε. Ξεκινήστε από τις αρχές του Δεκέμβρη και αποθηκεύστε ο,τιδήποτε ετοιμάζετε στη διάρκεια του μήνα.

Βοηθήστε τον εαυτό σας όταν πρόκειται να μαγειρέψετε, πλένοντας όλα τα ξερά φρούτα (όπως σταφίδες) μόλις τα αγοράζετε. Σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα και διπλώστε τα μέσα σε χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσετε. Φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.

Στην αρχή του Δεκέμβρη, κάντε μια πρώτη εκτίμηση, σχετικά με το είδος του κρέατος που θα προτιμούσατε, και ξεκινήστε την έρευνα ως προς την τιμή και τη διαθεσιμότητά του. Αφού πάρετε την τελική απόφασή σας και παραγγείλετε το κρεατικό ή το πουλερικό της αρεσκείας σας, ασχοληθείτε με τα παρελκόμενα υλικά που θα χρειαστείτε όπως μπέικον, λουκάνικα, είδος γεμίσματος, λαχανικά. Υπολογίστε τις ανάλογες ποσότητες, σύμφωνα με το βάρος του κρέατος και τον αριθμό των καλεσμένων για το Χριστουγεννιάτικο Γεύμα.

Αν δίνετε παραγγελία για τα ψώνια σας και σας έρχονται στο σπίτι, σημειώστε στον κατάλογό σας ποια μέρα πρέπει να παραγγείλετε το καθένα (ψωμί, λαχανικά και διάφορα είδη διατροφής), ώστε να τα παραλάβετε εγκαίρως στις γιορτές. Αν ψωνίζετε εσείς προσωπικά, μοιράστε τις αγορές σας ώστε να μη χρειαστεί να φορτωθείτε σα γαϊδούρι με όλα τα ψώνια μαζί. Αγοράστε λοιπόν τα λουκάνικα, το μπέικον και οποιαδήποτε άλλη γαρνιτούρα χρειαστείτε μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Δύο τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αγοράστε την γαλοπούλα που έχετε ήδη παραγγείλει. Το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα αφήστε τα για την προπαραμονή ή την Παραμονή των Χριστουγέννων. Επειδή οι πατάτες αποτελούν τη μεγαλύτερη σε βάρος προμήθεια για τις γιορτές, κάντε την αγορά τους τμηματικά, σε διαφορετικές μέρες μέσα στην εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε από το φορτίο τους.

Παραγγείλετε, ότι επιπρόσθετο είναι πιθανό να σας χρειαστεί στο υπόλοιπο της γιορταστικής περιόδου, το αργότερο μέχρι την αρχή της τελευταίας εβδομάδας των Χριστουγέννων. Αν κάνετε μόνοι τις προμήθειες, τόσο για κρασιά και ποτά, όσο και για αναψυκτικά, μην τ’ αφήσετε για την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά κατανείμετε τα ψώνια τους σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με σκοπό να είστε πλήρως εφοδιασμένοι από την αρχή της εβδομάδας των Χριστουγέννων.

Μαγειρέψτε εκ των προτέρων
Γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, μπορούν να ετοιμαστούν αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα αφού τρώγονται κρύα και διατηρούνται αρκετά.

Φαγητά: Διάφορες πίτες που μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, και να ψηθούν στο χρόνο που θέλουμε. Ορισμένα συνοδευτικά και σαλάτες μπορούν επίσης να ετοιμαστούν μια δυο μέρες νωρίτερα.

Δουλειές για την Παραμονή
Προσπαθήστε να έχετε ολοκληρώσει τα ψώνια σας όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να μείνει ελεύθερος χρόνος για να πραγματοποιήσετε τις ακόλουθες προετοιμασίες.

Κάντε τη γέμιση, προετοιμάστε και γεμίστε το πουλερικό σας (αλλά μην προσθέσετε από τώρα τα λουκάνικα). Βάλτε το πουλερικό στο ταψί που θα το ψήσετε, σκεπάστε το για να μην είναι ακάλυπτο και την άλλη μέρα θα είναι έτοιμο για να το ψήσετε στο φούρνο.

Ετοιμάστε τα λουκάνικα για τη γέμιση του πουλερικού, κόψτε το μπέικον και κάντε όλη τη απαραίτητη προετοιμασία των λαχανικών (πλύσιμο, σούρωμα, κόψιμο).

Την ημέρα των Χριστουγέννων
Σχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζιΣτόχος μας είναι ο προκαθορισμένος χρόνος του γεύματος. Αν όλα είναι έτοιμα στην ώρα τους, τότε η μαγείρισσα μπορεί να αισθανθεί βέβαιη και ευτυχής. Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα προσεκτικό πρόγραμμα για να είναι το γεύμα έτοιμο στις 1,30 μ.μ., και το πετυχαίνουμε ως εξής:

8:45 π.μ. – Προθερμάνετε το φούρνο. Προσθέτουμε τα λουκάνικα στη γέμιση του πουλερικού (κοτόπουλο ή γαλοπούλα).

9:00 π.μ. – Τοποθετούμε το πουλερικό στο φούρνο, ραντίζοντας ανά μισάωρο. Βάζουμε το κρεμμύδι να μουλιάσει μέσα στο γάλα για τη σάλτσα ψωμιού.

10:00 π.μ. – Στρώνουμε το τραπέζι και ετοιμάζουμε τα κρασιά.

11:00 π.μ. – Βάζουμε τα εντόσθια να σιγοβράσουν για το ζωμό τους.

11:30 π.μ. – Βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά.

12:00 το μεσημέρι – Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από τη γαλοπούλα για να ροδίσουν.

12:30 μ.μ. – Προσθέτουμε τώρα το σέλινο από πάνω, αν αυτό είναι στις επιλογές.

13:30 μ.μ. – Βάζουμε τα λαχανάκια να βράσουν.

13:10 μ.μ. – Βάζουμε τις πίτες ή τις τάρτες να ζεσταθούν.

13:15 μ.μ. – Ψήνουμε στο γκριλ τα λουκάνικα και το μπέικον, γυρνώντας κάθε 5 λεπτά. Αν οι πατάτες καθυστερούν να μαγειρευτούν γύρω από το πουλερικό, συνεχίζουμε το ψήσιμό τους σ’ ένα τηγάνι. Τελειώνουμε με το ζωμό και σερβίρουμε το κρέας και τα λαχανικά.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης