Περιγραφή
Αυθεντική ελληνική συνταγή με ποικιλία καλοκαιρινών λαχανικών, αρωματισμένη με φρέσκα βότανα.
Υλικά
Για ένα μέτριο πυρέξ ή ταψάκι
2 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα κολοκύθια
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 μεγάλα κολοκύθια
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές (προαιρετικά)
1 καρότο
1 λεμόνι
μαϊντανό
δεντρολίβανο
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη
αλατοπίπερο
Με μια ματιά
- Μερίδες: 4
- Μέθοδος: Φούρνου
- Κουζίνα: Ελληνική
- Δυσκολία: Εύκολη
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις βάζετε σε αλατόνερο και τις αφήνετε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Παίρνετε το ξύσμα του λεμονιού ή κόβετε τη φλούδα σε λεπτά μπαστουνάκια και τα προσθέτετε ολόκληρα. Μην ανησυχείτε, θα ξεπικρίσουν με το μαγείρεμα και θα δώσουν απίστευτο άρωμα.
Μέσα στο πυρέξ ανακατεύετε όλα τα λαχανικά μαζί με το λάδι, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Το σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζετε, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνετε για άλλη μισή ώρα.
Σερβίρεται σκέτο, αλλά ταιριάζει πολύ ωραία με φέτα την οποία αν θέλετε μπορείτε και να τρίψετε πάνω από το φαγητό όταν το ξεσκεπάσετε ή λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο.