Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί

Περιγραφή

Παραδοσιακό σαρακοστιανό φαγητό, και συνηθισμένος ουζομεζές.

Υλικά

1/2 κιλού φασόλια γίγαντες Φλώρινας
μερικά κλωναράκια σέλινο
1 καρότο
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
1 κούπα λάδι
αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κιλό ώριμες ντομάτες, περασμένες από σίτα
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε ρόδες

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 6-8
  • Μέθοδος: Φούρνου
  • Κουζίνα: Ελληνική

Εκτέλεση

Βάλτε τους γίγαντες να φουσκώσουν σε νερό 12 ώρες. Στραγγιστέ τους και βάλτε τους σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σέλινο, το καρότο και τους κόκκους μαύρο πιπέρι. Βράστε τους, ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίστε κι αδειάστε τους γίγαντες σ' ένα πυρέξ ή, καλύτερα, πήλινο σκεύος. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και αφήστε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το μαϊντανό. Περιχύστε με τη σάλτσα αυτή τους γίγαντες. Κόψτε δύο ντομάτες σε ρόδες και τοποθετήστε τες, εδώ και εκεί, επάνω στα φασόλια. Πασπαλίστε τες με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και περιχύστε τες με λίγο λάδι. Βάλτε το φαγητό στο φούρνο και ψήστε το στους 175°0, επί 1 ώρα. Αν χρειασθεί, ρίξτε λίγο νερό έτσι, ώστε τα φασόλια να μαλακώσουν πολύ καλά και να μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα. Σερβίρετε τα κρύα ή ζεστά, είναι το ίδιο νόστιμα.

Κατηγορίες Συνταγών