Περιγραφή
Αγαπημένο γλυκό για πρωινό και για καλοκαιρινές εξορμήσεις
Υλικά
1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
1/3 φλιτζανιού βούτυρο
2 αβγά χτυπημένα
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
5 φλιτζάνια αλεύρι
Με μια ματιά
- Μερίδες: Περίπου 40 κομμάτια
- Μέθοδος: Φούρνου
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό, να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο.
Ανακατώνουμε σε μίξερ με γάντζο ή σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη. Δεν χρησιμοποιούμε όλο το αλεύρι εξαρχής, κρατάμε λίγο στην άκρη. Προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, το γάλα και τα αβγά χτυπημένα με μια πρέζα αλάτι και ανακατώνουμε να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε είτε με το γάντζο για 10 λεπτά είτε με το χέρι για λίγο περισσότερο. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή, σχεδόν να κολλάει στο χέρι. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, περίπου 1 ώρα. Γίνεται διπλάσια.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Κόβουμε στρογγυλά σχήματα με κουπ πατ ή με το χείλος ενός φλιτζανιού. Για τον εσωτερικό κύκλο χρησιμοποιούμε ή ένα μικρότερο κουπ πατ ή το καπάκι ενός μπουκαλιού.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα, με απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν ξανα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις βγουν από το φούρνο, ζεστά, καυτά τα αλείφουμε με βούτυρο και βουτάμε την επάνω μεριά τους σε κανελοζάχαρη.
Μπορούμε να κάνουμε και στρογγυλά χωρίς τρύπα και να τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα, με τη βοήθεια ενός κορνέ Και επάνω να περιχύσουμε σοκολάτα γκανάζ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Γίνονται 2 μεγάλα ταψιά.
Περίπου 40 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Ιωάννα Ζαχαριάδου