Περιγραφή
Μια νόστιμη κι εύκολη τάρτα, για όσους βαρέθηκαν τα μακαρόνια με κιμά.
Υλικά
ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλά μας)
100 γραμ. ελαιόλαδο
100 γραμ. νερό (όσο πάρει να γίνει μια ζύμη όχι σφιχτή, αλλά ελαστική)
ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
2 ψιλικομμένα μανιτάρια
1-2 κολοκυθάκια τριμμένα, προαιρετικά
3-4 ντομάτες τριμμένες ή σάλτσα
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, καγιέν
μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλο
μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
500 γραμ γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αβγά ή 4 μικρά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι άσπρο
άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 με 1 φλιτζάνι νερό
Με μια ματιά
- Μέθοδος: Φούρνου
- Δυσκολία: Εύκολη
Εκτέλεση
ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
Ανακατώνουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το λάδι και ψιχουλιάζουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γίνει ελαστική η ζύμη και δεν το ρίχνουμε όλο μαζί από την αρχή. Δεν χρειάζεται πόλύ ζύμωμα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη της τάρτας σε τρία μέρη και στρώνουμε σε τρία ταψάκια διαμέτρου 20-25 εκατοστών. Προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν λίγο.
ΓΕΜΙΣΗ
Σέ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλικομμένο. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, καγιέν, μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλο και λίγο νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και αν θέλουμε τριμμένο κολοκυθάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και να πιούν τα υγρά τους. Τέλος προσθέτουμε τον κομμένο μαϊντανό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αβγά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, άνηθο), ανακατώνουμε καλά και αραιώνουμε με το νερό, σε δόσεις.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Βγάζουμε τις τάρτες από το φούρνο και μέσα σ' αυτές ισομοιράζουμε τη γέμιση. Στρώνουμε την επιφάνειά τους. Ρίχνουμε από πάνω κουταλιά-κουταλιά (της σούπας) το μίγμα γιαουρτιού και καλύπτουμε τον κιμά.
Βάζουμε ξανά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 40 λεπτά ακόμη, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γιαούρτι. Δοκιμάζουμε με ένα πιρουνάκι. Συνήθως δεν προλαβαίνει να πάρει χρώμα ή ένα πολύ ελαφρύ ξανθό, σχεδόν όχι αντιληπτό. Αν θέλουμε να ροδίσει η επιφάνεια, πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί πριν το ψήσιμο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ιωάννα Ζαχαριάδου