Οικονομία στα ψώνια για την κουζίνα

Οικονομία στα ψώνια για την κουζίνα Σχεδιασμός και προγραμματισμός για εξοικονόμηση Τι αποφεύγω και τι προτιμώ Οικονομία στα ψώνια για την κουζίνα

Σε καιρούς που το καλάθι της νοικοκυράς συνεχώς ακριβαίνει, σας προτείνουμε τρόπους για να κάνετε οικονομία στα έξοδα του φαγητού, χωρίς να στερήσετε από την οικογένειά σας την ποικιλία και την καλή ποιότητα στα γεύματα.

1. Προγραμματίστε εκ των προτέρων τις αγορές σας:
Αφού ελέγξετε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας, σημειώστε ποια προϊόντα χρειάζεστε. Είναι βοηθητικό να τα καταγράψετε χωρισμένα σε κατηγορίες (γαλακτοκομικά, λαχανικά, ζυμαρικά..). Πηγαίνετε στο σούπερ-μάρκετ έχοντας στα χέρια σας τη συγκεκριμένη λίστα και περιορίστε τις αγορές σας σ’ αυτήν. Μην παρασύρεστε από τα προϊόντα που βλέπετε στα ράφια, ψωνίστε προγραμματισμένα και όχι παρορμητικά.

Οικονομία στα ψώνια για την κουζίνα2. Κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς:
Συγκρίνετε τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ και επιλέξτε τις πιο συμφέρουσες.

3. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές:
Συχνά οι εταιρίες τροφίμων ή και τα ίδια τα σούπερ-μάρκετ προσφέρουν σε χαμηλές τιμές κάποια είδη για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν πραγματικά χρειάζεστε τα συγκεκριμένα προϊόντα και γνωρίζετε ότι θα καταναλώσετε τις ποσότητες που προσφέρονται, (συνήθως αρκετά μεγάλες) σε εύλογο διάστημα, αγοράστε τα στις συμφέρουσες τιμές

4. Αγοράζετε μεγαλύτερες συσκευασίες:
Για είδη που καταναλώνετε συχνά, προτιμήστε τις μεγαλύτερες συσκευασίες που είναι συνήθως φθηνότερες.

5. Αγοράζετε προϊόντα με τη φίρμα του σούπερ-μάρκετ :
Τα τελευταία χρόνια πολλές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ πωλούν προϊόντα που έχουν τα ίδια συσκευάσει και τα οποία κοστίζουν φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα των εξειδικευμένων εταιρειών τροφίμων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης.

6. Αγοράζετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους:
Τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα και ασφαλή για την υγεία και φυσικά κοστίζουν λιγότερο. Μπορείτε εξάλλου να διατηρήσετε τα περισσότερα από αυτά για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη ή να φτιάξετε φρουτοπολτούς και μαρμελάδες για να τα καταναλώσετε αργότερα.

7. Μην αγοράζετε συσκευασίες κομμένων λαχανικών:
Οικονομία στα ψώνια για την κουζίναΘα κάνετε μια άσκοπη δαπάνη, ενώ το να προμηθευτείτε φρέσκα λαχανικά και να τα τεμαχίσετε οι ίδιοι δεν είναι τόσο χρονοβόρο και σίγουρα τα φρεσκοκομμένα λαχανικά σας θα είναι πιο θρεπτικά.

8. Μην αγοράζετε έτοιμα αμαγείρευτα γεύματα
Ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες, ρύζι με λαχανικά και καρυκεύματα κ.α., κοστίζουν πολύ ακριβότερα, ενώ για να τα ετοιμάσετε μόνοι σας δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο ούτε δυσεύρετα ή ακριβά υλικά.

9. Προτιμάτε τα ντόπια τυριά από τα ξένης προέλευσης:
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων τυριών που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς μερακλήδες και η τιμή τους είναι συνήθως χαμηλότερη από των εισαγόμενων.

10. Μην αγοράζετε τριμμένο συσκευασμένο τυρί:
Κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι ένα κομμάτι τυρί στην ίδια ποσότητα Στην αγορά υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές μικροσυσκευές που διευκολύνουν στο τρίψιμο του τυριού για όποια χρήση επιθυμείτε.

11. Προτιμάτε την κατεψυγμένη «εκδοχή» ψωμιών ή κέικ και παρόμοιων γλυκών, αντί να τα αγοράζετε έτοιμα και συσκευασμένα

12. Μην αγοράζετε έτοιμες σάλτσες για τα φαγητά ή τις σαλάτες σας:
Προτιμήστε να ετοιμάζετε μόνοι τις σάλτσες αυτές. Θα είναι πιο φρέσκες και υγιεινές και δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο στην ετοιμασία τους. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε μια μεγαλύτερη ποσότητα και να φυλάξετε μέρος της στο ψυγείο ή την κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

 

Διαβάστε επίσης