Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας

Οι περισσότεροι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αγοράζουμε νωρίς το φθινόπωρο, προέρχονται από μικρούς βολβούς που έχουν μεγαλώσει δίπλα σε μεγαλύτερους, σε φυτώρια. Οι παραγωγοί με πολύ κόπο και φροντίδα έσκαψαν, πότισαν και μετέφεραν τους βολβούς ώστε να καταλήξουν στα χέρια μας την κατάλληλη στιγμή για φύτεμα.

Όταν φυτεύουμε βολβούς νωρίς το φθινόπωρο, μικρές ρίζες αναπτύσσονται από τη βάση τους στο έδαφος το οποίο παραμένει θερμό λόγο της καλοκαιρινής ζέστης.

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας.Αν οι νεοφύτευτοι βολβοί πρόκειται να ανθίσουν την άνοιξη, οι ρίζες τους πρέπει να αναπτυχθούν πριν τους προλάβει το παγωμένο νερό, που μπορεί να αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Αν εκεί που μένετε οι κρύες βροχές φτάνουν αργά, μην φυτέψετε τους βολβούς σας πολύ νωρίς το φθινόπωρο, ελπίζοντας να αναπτύξουν καλύτερα τις ρίζες τους.

Μπορεί να αποφασίσουν ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκούρασης τελείωσε και να ξεκινήσουν να μεγαλώνουν. (Οι βολβοί που έμμειναν στο έδαφος όλο το καλοκαίρι συνήθως δεν παραπλανούνται).

Αν δεν είστε σίγουροι, μια καλή λύση είναι να τους φυτέψετε περίπου έξι εβδομάδες πριν το έδαφος αρχίσει να παγώνει τα βράδια.

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας.Αν υπολογίσατε λάθος και οι βολβοί σας έχουν χτυπήσει, απλώστε από πάνω τους ένα λεπτό στρώμα από κομπόστ ή οργανικό λίπασμα ή μετά από μια κρύα βραδιά σκεπάστε τα με φυλλωσιές ή κλαδιά για να σκοτεινιάσει το έδαφος και να τα κρατήσετε δροσερά. Πιθανότατα μετά από αυτή τη θεραπεία να ξανασκεφτούν το πρώιμο αυτό ξύπνημα.

Αν φυτέψετε τους βολβούς σας πολύ αργά το φθινόπωρο, πιθανόν οι ρίζες τους δεν θα έχουν το χρόνο να μεγαλώσουν όσο χρειάζονται για να απορροφήσουν υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Προφανώς θα ανθίσουν έτσι κι αλλιώς, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια του βολβού. Τα λουλούδια δεν θα είναι τόσο όμορφα όσο αν καλωσόριζαν την άνοιξη με ένα καλύτερο ριζικό σύστημα, ωστόσο, θα αναρρώσουν και θα ανθίσουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια.

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας.Όταν για διάφορους λόγους πρέπει να φυτέψετε τους ανοιξιάτικης ανθοφορίας βολβούς αργά, θα πρέπει να τους δώσετε τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ρίζες τους απλώνοντας ένα παχύ στρώμα κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς για να κρατήσετε το έδαφος ζεστό για μερικές παραπάνω εβδομάδες. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε αυτό το στρώμα στις αρχές της άνοιξης, ώστε τα φυτά να μην χρειαστεί να ζοριστούν καθώς θα αναπτύσσονται.

Αφού οι βολβοί έχουν φυτευτεί, χρειάζονται μια κρύα περίοδο, που η φύση παρέχει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών στα εύκρατα κλίματα. Οι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας μπορούν να αντέξουν τις κρύες θερμοκρασίες, αλλά δεν τις χρειάζονται εφόσον η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 0-5 βαθμούς C, για έξι ή οχτώ εβδομάδες.

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας.Όπως πολλά ανθεκτικά στο κρύο φυτά, έτσι και οι ανοιξιάτικοι βολβοί χρειάζονται αυτή την κρύα περίοδο για να επιζήσουν και δεν θα ανθίσουν καλά σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου κρύο εκτός και αν δροσιστούν τεχνητά.

Καθώς τελειώνει ο χειμώνας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, φύλλα και μπουμπούκια ξεπετιούνται από τους βολβούς. Οι γάλανθοι είναι οι πρώτοι που βγαίνουν από το λήθαργό τους και ξεπετιούνται μέσα από το χιόνι. Τους ακολουθούν οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι υάκινθοι και οι τουλίπες. Μένουμε κάθε φορά έκπληκτοι όταν τα πρώτα βλαστάρια ξεπετιούνται από το έδαφος αμέσως μετά το λιώσιμο των πάγων και τις πρώτες ζεστές μέρες, αλλά τρομάζουμε όταν οι κρύες μέρες επιστρέψουν και το χιόνι καλύψει τα φυτά. Ευτυχώς, τα φυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν σαν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου αυτή η αλλαγή του καιρού. Είναι σίγουρα τα αγαπημένα μας φυτά.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης