5 ασκήσεις γιόγκα για ξεκούραση στις γιορτές

5 ασκήσεις γιόγκα για ξεκούραση στις γιορτές 5 ασκήσεις γιόγκα για ξεκούραση στις γιορτές

Σας προτείνουμε 5 απλές ασκήσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά να απαλλαγείτε από τη σωματική και ψυχική κούραση των γιορτινών ημερών. Πρόκειται για ασκήσεις Χάθα Γιόγκα, που ονομάζεται από πολλούς και Δυτική Γιόγκα, ακριβώς γιατί ταίριαξε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος στις ανάγκες των ανθρώπων της Δύσης.

Απαραίτητες συνήθειες για ξεκούραστες μέρες

– Σε χώρους ασφυκτικά γεμάτους, όπως μαγαζιά με είδη δώρων, προσπαθήστε να διατηρείτε τις αναπνοές σας ομαλές, μαλακές και σταθερές, αναπνέοντας καλύτερα από τη μύτη. Θα νιώθετε πιο χαλαροί και η ένταση της εποχής δεν θα σας επηρεάζει τόσο σωματικά.

– Όταν περπατάτε να θυμάστε να έχετε καλή ευθυγράμμιση των πελμάτων σας, αλλιώς, δεν θα ευθυγραμμίζεται το σώμα και θα καταπονείτε τη μέση σας, ιδιαίτερα μάλιστα αν κουβαλάτε και σακούλες.

– Δοκιμάστε να «αφυπνίσετε» τα πέλματά σας, ώστε να σας είναι ευκολότερη η ευθυγράμμισή τους. Είτε καθιστοί σε εσωτερικό χώρο, είτε όρθιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τεντώστε απλώς τα πέλματα σας, με τα δάχτυλα των ποδιών τεντωμένα προς τα πάνω. Επαναλάβετε και στις δύο πατούσες εναλλάξ, μέχρι να νιώσετε τη ροή της ενέργειας στις πατούσες σας.

yoga_1_Child-Pose

Στάση του παιδιού (Mουντάσανα)
Κάθεστε στα γόνατα με τα πόδια ενωμένα μεταξύ τους, σκυφτοί ώστε το μέτωπο να ακουμπάει στο έδαφος, ενώ ο θώρακας παραμένει χαλαρός. Τα χέρια είναι αφημένα στο πλάι, παράλληλα με το σώμα, και οι παλάμες είναι ανοιχτές και κοιτάνε στον ουρανό. Θυμηθείτε να εισπνέετε και να εκπνέετε ρυθμικά και να μένετε στην άσκηση για όσο νιώθετε άνετα.
Παραλλαγή: Ίσως σας φανεί ευκολότερο να κάνετε την άσκηση διατάσσοντας τα χέρια στην ευθεία του σώματος με τις παλάμες να ακουμπάνε στο πάτωμα.
Ωφελεί: Στην ξεκούραση της μέσης και της σπονδυλικής στήλης, αφού την εκτείνει και την επιμηκύνει ήπια, επιτρέποντας παράλληλα στην αναπνοή να γεμίσει τους πνεύμονες και το σώμα.

yoga_2_seated_mudra

Στάση της φώκιας (Mουντράσανα)
Η άσκηση αυτή είναι συγγενική με την άσκηση του παιδιού και μπορείτε να την κάνετε ακριβώς μετά. Βρίσκεστε και πάλι στα γόνατα, με το μέτωπο να ακουμπάει στο πάτωμα και το θώρακα χαλαρό. Τα χέρια τώρα είναι τεντωμένα πίσω από την πλάτη, με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτάνε στον ουρανό. Mένετε στη θέση αυτή για όση ώρα μπορείτε.
Παραλλαγή: Στην παραλλαγή της, τα χέρια είναι διπλωμένα πίσω από την πλάτη και το ένα κρατάει το άλλο πάνω από τον αγκώνα.
Ωφελεί: Στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ, επιπλέον, τονώνει τη ροή της θετικής ενέργειας και συνήθως χρησιμοποιείται για την αφύπνιση της πνευματικής ενέργειας.

yoga_3_Dead_Body_Pose

Στάση του πτώματος (Σαβάσανα)
Ξαπλώνετε ανάσκελα και χαλαρώνετε. Πρέπει να αισθάνεστε τη σπονδυλική στήλη στο έδαφος και το πιγούνι σας να αγγίζει το θώρακα. Τα χέρια είναι αφημένα δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες ανοιχτές και ελαφρώς καμπυλωμένες, τα πόδια μένουν χαλαρά, με τα γόνατα να πέφτουν αφημένα ελαφρώς στο πλάι. Μένετε σε αυτή τη στάση για περίπου 15 λεπτά, αναπνέοντας ρυθμικά. Είναι σημαντικό να παραμένετε ζεστοί κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε ρίξτε πάνω σας μια κουβέρτα σε περίπτωση που δείτε ότι κρυώνετε.
Παραλλαγή: Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω προβλημάτων στη μέση, δυσκολεύονται να μένουν για ώρα με τα πόδια τεντωμένα. H άσκηση γι’ αυτούς μπορεί να γίνεται και με τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα.
Ωφελεί: Στην ανακούφιση του σώματος από οποιαδήποτε έντονη κίνηση ή και από την ορθοστασία. H άσκηση αυτή επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει.

yoga_4

Νικητήρια αναπνοή
Καθισμένοι οκλαδόν, διατηρείτε την πλάτη ευθεία και τα χέρια σε στάση προσευχής μπροστά στο θώρακα. Αν θέλετε, στηρίζετε την πλάτη σας στον τοίχο. Ανάλογα με το τι προτιμάτε, κλείνετε τα μάτια ή εστιάζετε απλώς μπροστά σας. Αδειάζετε το νου και συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας, η οποία πρέπει να είναι σταθερή και ρυθμική. Προσπαθήστε να μείνετε εντελώς ακίνητοι παίρνοντας συνολικά 6 με 12 μακριές και αργές αναπνοές.
Ωφελεί: Στο άδειασμα του νου από άγχος, έντονες εικόνες και ήχους από την καθημερινότητα.

yoga_5_SuptaBaddha

Στάση του κοιμισμένου μπαλωματή
Ξαπλώνετε ανάσκελα με ένα χοντρό μαξιλάρι να συγκρατεί τη μέση σας και αφήνετε τα πόδια λυγισμένα, αλλά χαλαρά, να πέφτουν στο πλάι και τα χέρια ανοιχτά και χαλαρά σε διάταση πάνω από το κεφάλι, με τις παλάμες να κοιτάνε στον ουρανό και τα δάχτυλα σχετικά καμπυλωμένα. Το πρόσωπο παραμένει χαλαρό και τα μάτια είναι ανοιχτά ή κλειστά.
Παραλλαγή: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ένα επιπλέον μαξιλάρι ή άλλο στήριγμα κάτω από τα γόνατα, σε περίπτωση που έχετε δυσκαμψία στο λαιμό και δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τα πόδια λυγισμένα.
Ωφελεί: Στην απελευθέρωση της έντασης από τη λεκάνη, ενώ είναι ιδανική για γυναίκες σε περίοδο εμμηνόρροιας ή εγκυμοσύνης. Βοηθάει στην ενδυνάμωση της κύστης και στη συνολική χαλάρωση του σώματος.

Διαβάστε επίσης