Πώς επηρεάζει η σκληρή γυμναστική την περίοδο

Πώς επηρεάζει η σκληρή γυμναστική την περίοδο Πώς επηρεάζει η σκληρή γυμναστική την περίοδο

Μήπως χάσατε την περίοδό σας; Ίσως ευθύνεται το υπερβολικά σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής που έχετε υιοθετήσει…

Δεν εμφανίζουν μόνο οι πρωταθλήτριες διαταραχές περιόδου. Τα τελευταία χρόνια, η τάση στο fitness είναι η έντονη γυμναστική όχι μόνο μεταξύ των ανδρών αλλά και μεταξύ των γυναικών, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και συχνότερα τα περιστατικά ενός συνδρόμου που έχει λάβει την ονομασία Αθλητική Τριάδα (female athlete triad).

Η ονομασία αυτή προέρχεται από τα τρία διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδρομο, τα οποία απαντώνται συχνά στις αθλήτριες: τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, τη χαμηλή οστική πυκνότητα και την απουσία περιόδου για τρεις ή και περισσότερους κύκλους.

Η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο και έχει σαν αποτέλεσμα η σωματική άσκηση να οδηγεί σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται την αποστολή μηνυμάτων στον εγκέφαλο που ενεργοποιούν τη διακοπή της έμμηνου ρύσης, θέτοντας εν συνεχεία τη γυναίκα σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Όταν η γυναίκα δεν έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας, θεωρείται βιολογικά ακατάλληλη να κυοφορήσει ένα μωρό, γι’ αυτό και διακόπτεται προσωρινά η αναπαραγωγική της ικανότητα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ένα από τα βασικά συμπτώματα της ανορεξίας είναι η απουσία περιόδου, αφού οι ακραία λιποβαρείς γυναίκες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών για το έμβρυο.

Εάν η αμηνόρροια εμφανιστεί έπειτα από την έναρξη ενός νέου εντατικού προγράμματος γυμναστικής, δεν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και κυρίως με επαρκή θερμιδική πρόσληψη και παράλληλα συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, πνευματική σύγχυση και άλλες καθημερινές δυσκολίες, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό.

Διαβάστε επίσης