Πώς να φτιάξετε το τέλειο ρύζι

Πώς να φτιάξετε το τέλειο ρύζι Πώς να φτιάξετε το τέλειο ρύζι

Είναι από τα πιο βασικά υλικά της κουζίνας μας κι όμως, συνεχίζει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Ο λόγος για το ρύζι και για τη διαδικασία μαγειρέματός του…

Όσο δύσκολο ή εύκολο σας φαίνεται να μαγειρέψετε ρύζι, υπάρχουν μικρά αλλά βασικά μυστικά στη διαδικασία βρασίματός του που θα σας φέρουν στο πιάτο το τέλειο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε χαμηλή φωτιά, μια κατσαρόλα με καπάκι που κλείνει καλά και αφήστε το ρύζι σας να ξεκουραστεί. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά βήματα, που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε το τέλειο ρύζι.

Πρώτο βήμα: ξεπλύνετε καλά 

Συνήθως το ρύζι ξεπλένεται με 2-3 αλλαγές παγωμένου νερού. Υπάρχουν δύο λόγοι για να ξεπλύνετε το ρύζι σας. Σε ορισμένα εργοστάσια χρησιμοποιείται σκόνη ως ενισχυτικό της άλεσης, οπότε το ξέπλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα πριν μαγειρέψετε το ρύζι σας. Το ξέπλυμα αφαιρεί επίσης, μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Ορισμένες φορές –κυρίως στη περίπτωση του basmati- μουλιάζουμε τους κόκκους, βοηθώντας τους να ενυδατωθούν καλά και να μην λιώσουν κατά το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σιγουρευτείτε ότι στραγγίξατε καλά το ρύζι σας, διαφορετικά θα χρειαστείτε περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολογίζατε αρχικά.

Δεύτερο βήμα: Μια απλή μέθοδος μαγειρικής

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για το μαγείρεμα του ρυζιού, αλλά η πιο απλή είναι η μέθοδος της απορρόφησης. Το ρύζι μαγειρεύεται σε μια μετρημένη ποσότητα νερού, έτσι ώστε τη στιγμή που το ρύζι θα έχει μαγειρευτεί καλά, το νερό να έχει απορροφηθεί. Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού, ο παγιδευμένος ατμός ολοκληρώνει παράλληλα, το μαγείρεμα και κρατά το ρύζι σας σπυρωτό.

Το κλειδί για αυτή τη μέθοδο είναι να υπολογίζετε τη σωστή ποσότητα νερού που θα χρειαστεί για το ιδανικό βράσιμο του ρυζιού σας. Κατά γενικό κανόνα, χρησιμοποιείστε 1½ -1¾ φλιτζάνι του νερού για κάθε φλιτζάνι με μακρύκοκκο λευκό ρύζι, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο προκειμένου να βρείτε το αποτέλεσμα που σας αρέσει περισσότερο. Το καστανό ρύζι απαιτεί περισσότερη ποσότητα νερού, ενώ το ρύζι με μικρότερους κόκκους απαιτεί λιγότερο. Έχετε κατά νου ότι περισσότερο νερό σας δίνει πιο μαλακό, κολλώδες αποτέλεσμα, τέλειο για να το ανακατέψετε με σάλτσα, ενώ λιγότερο νερό δημιουργεί πιο σταθερό και σπυρωτό ρύζι, ιδανικό για ρυζοσαλάτες.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι η κατσαρόλα. Μια κατσαρόλα με καλή και βαριά βάση θα εμποδίσει το καψάλισμα στο κάτω μέρος, ενώ ένα καπάκι που κλείνει καλά, κρατά τον ατμό μέσα και κάνει το ρύζι σας πιο σπυρωτό. Αν το καπάκι δεν εφάπτεται καλά, φροντίστε να τοποθετήσετε ένα καθαρό πανί κουζίνας ανάμεσα στο καπάκι και την κατσαρόλα που θα τραβά τους ατμούς και θα διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό της κατσαρόλας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να σιγοβράζετε το ρύζι σας με το νερό μέχρι να μαγειρευτεί καλά, προσθέτοντας βραστό νερό όταν χρειάζεται κι ανακατεύοντας καλά.

Τρίτο βήμα: Αφήστε το να ξεκουραστεί

Μετά από περίπου 12 λεπτά, το υγρό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί και το ρύζι να έχει μαγειρευτεί. Αν σερβίρετε το ρύζι σας αμέσως, θα βρείτε το πάνω στρώμα του ξηρό και σπυρωτό και το κάτω μέρος, θα είναι πιο υγρό και κολλώδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε υπομονή. Αφήστε το ρύζι σας να «καθίσει» για λίγα λεπτά μακριά από τη θερμότητα, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά. Αυτό επιτρέπει την ανακατανομή της υγρασίας, με αποτέλεσμα μια πιο ομοιόμορφη σπυρωτή υφή.

Το τέλειο ρύζι

1 φλιτζάνι μακρύκοκκο λευκό ρύζι
Ανάλατο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Αλάτι

Αφού ξεπλύνετε το ρύζι σας με 2-3 αλλαγές κρύου νερού, στραγγίξτε το καλά σε ένα κόσκινο. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαριά βάση και με καλό καπάκι, συνδυάστε 1¾ φλιτζάνι νερό, το ρύζι σας και λίγο βούτυρο ή λάδι μαζί με μια πρέζα αλάτι.

Ανάψτε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά σας, έτσι ώστε να σιγοβράσει το μίγμα και καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρέψτε υπομονετικά μέχρι το νερό να απορροφηθεί εντελώς και το ρύζι σας να είναι τρυφερό. Αυτή η διαδικασία απαιτεί περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα βέβαια και με το ρύζι που χρησιμοποιείτε. Σηκώστε το καπάκι για να βεβαιωθείτε ότι το ρύζι είναι πλήρως μαγειρεμένο και το νερό έχει απορροφηθεί.

Τέλος, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και αφήστε τη να καθίσει ανενόχλητη και με το καπάκι για 10-15 λεπτά και μετά αφαιρέστε το καπάκι, δοκιμάστε το ρύζι σας με ένα πιρούνι και είστε έτοιμοι να το σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης