Περιγραφή
H κλασική εκδοχή του σιμιγδαλένιου χαλβά. Το πιο νόστιμο νηστίσιμο γλυκό.
Υλικά
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1/2 φλ. κουκουνάρια
1/2 φλ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1/2 φλ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1-2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 φλ. χυμός λεμονιού
κανέλλα σε σκόνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Με μια ματιά
- Μερίδες: 8 - 10
- Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
- Κουζίνα: Ελληνική
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.
4. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το καυτό λάδι για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.
5. Προσθέτουμε τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
6. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
7. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ πηχτό, σχεδόν συμπαγές.
8. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα για να πήξει ή το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ ή πιάτα, ραντίζοντάς το με επιπλέον κανέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να τροποποιήσετε την συνταγή αφαιρώντας τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ή βάζοντας 3 ποτήρια νερό και 1 χυμό πορτοκάλι, αντί για 4 ποτήρια νερό.