Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή (με κάστανα, σταφίδες, σύκα και μανιτάρια)

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή (με κάστανα, σταφίδες, σύκα και μανιτάρια)

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή (με κάστανα, σταφίδες, σύκα και μανιτάρια)

Περιγραφή

Αν και η Ελληνική παράδοση επιτάσσει ως γεύμα την ημέρα των Χριστουγέννων το χοιρινό, έχει γίνει συνήθεια πλέον, επηρεασμένοι από τα Δυτικά πρότυπα, να σερβίρουμε γεμιστή γαλοπούλα.
Αυτή η συνταγή έχει κύριο υλικό γέμισης τα κάστανα, σταφίδες, σύκα, και μανιτάρια.

Υλικά

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ. κουκουνάρι
600 γρ. κάστανα
600 γρ. σταφίδες
300 γρ. σύκα ξερά
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό/αλλιώς το νερό με το όποιο ζεματίσαμε τα συκωτάκια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 ποτήρια κόκκινο γλυκό κρασί
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
Αλάτι, πιπέρι

Με μια ματιά

  • Μέθοδος: Φούρνου

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:
Ζεματάμε τα συκωτάκια και τα ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, αλάτι, πιπέρι. Μετά από λίγο ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε 6’-7’ ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό της κότας αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε στη γέμιση τα σύκα, τις σταφίδες, το κουκουνάρια κάστανα, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια το μείγμα ώστε να γίνει όσο είναι δυνατόν περισσότερο ομοιογενές.

Για τη γεμιστή γαλόπουλα:
Πλένουμε τη γαλοπούλα, την καψαλίζουμε, την αλείφουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα, την αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την γέμιση στη κοιλιά της και μετά με βελόνα και κλωστή/η αλλιώς οδοντογλυφίδες, την κλείνουμε για να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Για να γίνει ζουμερή και νόστιμη, την ψήνουμε στο φούρνο με αλουμινόχαρτο στην αρχή, και όταν ψηθεί και είναι σχεδόν έτοιμη (την δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι), τότε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε λίγη ακόμη μουστάρδα και την αφήνουμε να ξεροψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.

Κατηγορίες Συνταγών