Περιγραφή
Κλασσική σούπα φακής
Υλικά
½ κιλό φακές
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες ή μισό κουτί κον κασέ (ψιλοκομμένη ντομάτα σε κονσέρβα)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
μαϊντανό (προαιρετικά)
2-3 φύλλα δάφνης
ξύδι
Με μια ματιά
- Μερίδες: 4
- Μέθοδος: Κατσαρόλας
- Δυσκολία: Εύκολη
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες ή τις περνάτε στον τρίφτη. Πλένετε τη φακή και τη βάζετε με μπόλικο νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση, σουρώνετε τη φακή και αλλάζετε το νερό πάλι με βραστό. Δύο ποτήρια νερό είναι καλά. Μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο, αναλόγως με το πόσο εύκολα βράζουν οι φακές σας και πόσο ζουμερές τις θέλετε. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη δάφνη και το πιπέρι. Αν έχετε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αφήνει ωραία γεύση. Όταν έχει σχεδόν βράσει η φακή, προσθέτετε το λάδι και το αλάτι. Αυτά τα δύο υλικά τα αφήνουμε για το τέλος, το λάδι γιατί είναι πιο υγιεινό ωμό και το αλάτι για να μη σφίξουν οι φακές και δε βράζουν με τίποτα. Πριν το σερβίρισμα αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο. Αν και σε μερικούς αρέσει. Σερβίρετε με όσο ξύδι θέλετε.