Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία

Αντιμετώπιση της ψώρας. Ψωρίαση, φλεγμονώδη πάθηση εντελώς διαφορετική, χρόνια και αυτοάνοσης αιτιοπαθογένειας Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία

Ψώρα, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική που προκαλείται από ένα παρασιτικό ζωύφιο, που λέγεται άκαρι της ψώρας, (Sarcoptes scabiei)* το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου. Πρόκειται ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα) και είναι πολύ ενοχλητικό. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με την ψωρίαση, μια φλεγμονώδη πάθηση εντελώς διαφορετική, χρόνια και αυτοάνοσης αιτιοπαθογένειας. Η ψώρα, που με έγκαιρη και σωστή διάγνωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα, είχε για πολλά χρόνια σταματήσει να ακούγεται, αν και τελευταία ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών.

Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας δεν είναι ορατό με το μάτι, σκάβει το δέρμα δημιουργώντας μια αλλεργική αντίδραση, με έντονη φαγούρα, μερικές φορές τόσο δυνατή κατά τη νύκτα, που προκαλεί αγρυπνία.

Η ψώρα μεταδίδεται σχεδόν πάντα από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή. Μπορεί να είναι ένα παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, στρατιώτες αλλά και τρόφιμοι ιδρυμάτων λόγω συνθηκών διαβίωσης.

Δεν είναι μια νόσος που προσβάλλει φτωχά οικονομικά στρώματα και δεν έχει σχέση με κακές συνθήκες υγιεινής: κανένας δεν είναι άτρωτος, προσβάλλει και επηρεάζει ανθρώπους όλων των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους.

Το θηλυκό άκαρι ελκύεται από τη θερμότητα και την οσμή του δέρματος, σκάβει μια υποδόρια σήραγγα μέσα στην οποία εναποθέτει τα αυγά του και παράγει εκκρίσεις που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Από τα αυγά εκκολάπτοντα οι προνύμφες και μετά ως νύμφες προχωράνε στην επιφάνεια του δέρματος και ενηλικιώνονται μέσα σ’ αυτό. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 20 ημέρες κι έτσι μπορεί να περάσει και ένας μήνα μέχρι ένα άτομο που έχει «κολλήσει» να αρχίσει να έχει κνησμό. Η ψώρα μπορεί να επιζήσει έως και πέντε μέρες έξω από το ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί για περίπου ένα μήνα.

>Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνίαΗ ψώρα παραμένει μια επικίνδυνη, υψηλά μεταδοτική, δερματική νόσος, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον υπάρξει γρήγορη προσφυγή σε δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση με σχετικά ανώδυνες εξετάσεις και άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Η καθυστερημένη δε διάγνωση, μιας και η ψώρα μοιάζει συχνότατα με άλλες δερματοπάθειες όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα, η δερματίτις κλπ., θα αντιμετωπιστεί με πιο επώδυνες κλινικές εξετάσεις.

Με την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, στον χώρο διαμονής, εκτός από τα κλινοσκεπάσματα και ρούχα, πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση, σε στρώματα, σαλόνια, μοκέτες- χαλιά, λείες επιφάνειες αλλά και την εξυγίανση από τα αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσκοπικά φορτία, από τα περιττώματα και τα αποσυντεθειμένα ακάρεα, μπορούν να προσφέρουν περισσότερη προστασία από την εσωτερική επιμόλυνση, αλλά και να αποτρέψουν σε μεγάλο ποσοστό την χρήση χημικών κλπ.

Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, μέσα από την διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών μεθόδων μιας Ισορροπημένης καθαριότητας για την βελτιωμένη ποιότητα του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές* απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή.

Τα μηνύματα σας με e-mail, δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Αν δεν λάβετε απάντηση σε παρακαλούμε ενημερώστε μας με την εκ νέου υποβολή την επιστολή σας. Παίρνουμε τεράστια ανεπιθύμητα e-mail και ίσως σε αυτά που αναιρούνται να είναι και το ερώτημά σας από λάθος.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο info@klintec.gr ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Info:
Πηγή:
CleaningNews.gr

Διαβάστε επίσης