Κεφίρ: θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας

Κεφίρ: θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας Κεφίρ: θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας

Ποιο είναι το μυστικό των λαών του Καυκάσου για το οποίο λεγόταν ότι είχε μαγικές ιδιότητες πάνω στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία; Είναι ένα φυσικό προβιωτικό οξυγαλακτικής ζύμωσης το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το γιαούρτι καθώς περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη.

Τι είναι το κεφίρ;

Είναι το προϊόν ενός μύκητα, είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών του γένους Zooglea που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Εμφανισιακά ο μύκητας αυτός μοιάζει με μικρά κουνουπίδια.

Η αλληλεπίδραση των ζυμών και βακτηριδίων του γαλακτικού οξέος σχηματίζουν μια γλοιώδη ταινία, η οποία περιέχει ένα τεράστιο ποσό θρεπτικών ουσιών και μικροοργανισμών. Η γεύση του κεφίρ αλλάζει ανάλογα με το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο).

Ευεργετικές ιδιότητες που θεωρείται ότι έχει το κεφίρ

•Ισχυρή αντιαλλεργική επίδραση
•Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
•Αντικαρκινική δράση
•Βοηθάει στην θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων ατόμων που κάνουν συστηματική χρήση του κεφίρ για τουλάχιστον 2 χρόνια
•Βοηθάει στην θεραπεία στομαχικών και εντερικών διαταραχών (έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, διαλύει τις πέτρες στην χολή)
•Επούλωση πληγών ( βρέξτε λίγο βαμβάκι με το κεφίρ και βάλτε το για μισή ώρα πάνω στην πληγή ή στο κόψιμο)
•Θεραπεύει όλες τις φλεγμονώδεις νόσους, όπως ένα φυσικό αντιβιοτικό
•Χρησιμοποιείται και σαν φυσικό καλλυντικό: 1) Επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος, τονώνει και προστατεύει ενάντια στις ρυτίδες 2) θεραπευτική μάσκα για το πρόσωπο όπου διεισδύει βαθιά μέσα στους πόρους του δέρματος καθιστώντας το πιο φρέσκο και νεανικό και εύπλαστο 3) μάσκα θρέψης για μαλλιά (απλώστε το κεφίρ σε νωπά μαλλιά, έπειτα βάλτε μια σακούλα στα μαλλιά σας, κρατήστε τα για 30 λεπτά τουλάχιστον και μετά λούστε τα)
•Τόνωση του οργανισμού, βελτίωση της μνήμης και αύξηση της σεξουαλικότητας

Κατανάλωση του κεφίρ

Θα πρέπει να λαμβάνεται αυστηρά 20-30 λεπτά πριν από το φαγητό από 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα σε διάστημα 5 ωρών. Το βράδυ το κεφίρ να το πιείτε 1 ώρα πριν κοιμηθείτε. Η θεραπεία διαρκεί για 1 μήνα, μόλις κλείσετε μήνα, τότε σταματήστε να το πίνετε για 1 μήνα, κάτι σαν διάλειμμα. Στη συνέχεια πάλι θεραπεία και μετά πάλι διάλειμμα και ούτω καθεξής έως ότου θεραπευτείτε εντελώς.

Τις πρώτες μέρες της θεραπείας μπορεί να έχετε κάποιες εντερικές ενοχλήσεις αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει μέσα σε λίγες μέρες.

Τρόπος παρασκευής

1. Σ’ ένα γυάλινο μισού λίτρου βάζο, τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας μύκητες, περιχύστε το με 1 ποτήρι (200-250ml) γάλα, κλείστε το με γάζα και αφήστε το για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, ρίξτε το περιεχόμενο του βάζου, σ’ ένα άλλο δοχείο με την βοήθεια ενός πλαστικού κόσκινου, στραγγίστε το έτοιμο κεφίρ, ανακατεύοντας απαλά τη μάζα στο κόσκινο με ένα ξύλινο κουτάλι.

Προσοχή: από την επαφή με μεταλλικές επιφάνειες ο μύκητας μπορεί να αρρωστήσει και να πεθάνει.

3. Ξεπλύνετε ελαφρώς τους μύκητες με ένα σουρωτήρι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης. Οι μύκητες πρέπει να είναι εντελώς καθαροί για την επόμενη ζύμωση (αλλιώς το κεφίρ μπορεί να έχει πικρή γεύση).

4. Ξεπλύνετε καλά το βάζο που είχατε πριν τους μύκητες γιατί θα τους ξαναβάλετε εκεί και δεν θα πρέπει να έχουν μείνει υπολείμματα από το ξινόγαλα που φτιάξατε.

5. Θα πρέπει να στραγγίζετε το κεφίρ από τους μύκητες κάθε μέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα και φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι, μπορείτε να παίρνετε καθημερινά 200 γραμμάρια κεφίρ. Με τον πολλαπλασιασμό του μύκητα μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός της ζύμωσης του γάλακτος. Όταν ο μύκητας φτάσει σε «ωριμότητα» και όχι μόνο αυξηθεί σε μέγεθος, αλλά και σε ποσότητα, διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Αφήστε το ένα για σας και με το άλλο μπορείτε να κάνετε κεφίρ για άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή να το δώσετε σε κάποιον άλλον.

Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να είναι μεγάλης διάρκειας και πλήρες. Το ιδανικό γάλα είναι το αγελαδινό αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατσικίσιο αλλά να είναι βρασμένο και δροσερό.

Αντενδείξεις για την χρήση του κεφίρ

Δεν συνίσταται σε άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε εγκύους.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας απαγορεύεται αυστηρά η πρόσληψη αλκοόλ και συνίσταται ο περιορισμός της κατανάλωσης σε λιπαρές και πικάντικες τροφές.

Όλγα Απαζίδου
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Info: Η Όλγα Απαζίδου είναι διατροφολόγος – διαιτολόγος
Πηγή: http://diatrofiomorfia.blogspot.gr/

Διαβάστε επίσης