Καλύτερες διατροφικές συνήθειες έχουν οι έφηβοι που μαγειρεύουν

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες έχουν οι έφηβοι που μαγειρεύουν Καλύτερες διατροφικές συνήθειες έχουν οι έφηβοι που μαγειρεύουν

Τα άτομα που είχαν επαρκείς ικανότητες μαγειρικής σε ηλικία 18-23 ετών, σε ηλικία 30-35 ετών ήταν πιθανότερο να φτιάχνουν γεύματα με περισσότερα λαχανικά.

Οι έφηβοι που μαγειρεύουν θα έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες ως ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition Education and Behavior.

Η μελέτη έγινε σε σχολεία της περιοχής Σεντ Πολ στη Μινεσότα, και οι συμμετέχοντες μαθητές ανέφεραν τις ικανότητές τους στη μαγειρική, την περίοδο 2002-2003, όταν ήταν δηλαδή 18-23 ετών.

Οι ερευνητές επικοινώνησαν πάλι μαζί τους το 2015-16, όταν ήταν 30-25 ετών και τους ρώτησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες.

«Η επίδραση των ικανοτήτων στη μαγειρική από την παιδική ηλικία μπορεί να είναι εμφανής στην ενήλικη ζωή, όταν τα άτομα έχουν πια περισσότερες ευκαιρίες να μαγειρεύουν και περισσότερη υπευθυνότητα για την παρασκευή των γευμάτων», εξηγεί η Δρ Τζένιφερ Ουττερ από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, συγγραφέας της μελέτης.

Τα άτομα που είχαν επαρκείς ικανότητες μαγειρικής σε ηλικία 18-23 ετών έκαναν καλύτερη διατροφή όταν ήταν πια 30-35 ετών. Επίσης ήταν πιθανότερο να φτιάχνουν τα γεύματα με περισσότερα λαχανικά, να τρώνε λιγότερο έξω και να γευματίζουν περισσότερες φορές με την οικογένεια τους.

«Οι οικογένειες, οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα η κοινωνία θα πρέπει να επενδύει περισσότερο στην οικιακή οικονομία και τα οικοκυρικά γνωρίζοντας ότι τα οφέλη είναι μακροχρόνια και συντελούν σε μια πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση», καταλήγει η Δρ Ούτερ.

Διαβάστε επίσης