Αν έχετε στραφεί στη χορτοφαγία, τη φυτοφαγία ή τον vegan τρόπο ζωής και διατροφής, γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ίσως σας έχουν δυσκολέψει όσον αφορά τις συγκεντρώσεις για φαγητό.
Έχοντας συνηθίσει μια ζωή το κρέας ως πρωταγωνιστή, τις πίτες με τα τυριά, τα γλυκά με τα αυγά και τα βούτυρα, ίσως είναι λίγο δύσκολο να δελεάσετε τους φίλους σας σε ένα φυτοφαγικό εορταστικό τραπέζι. Κι όμως! Ίσως είναι πιο εύκολο απ’ όσο φανταζόσασταν, συν του ότι δεν θα σας βαρύνει, ούτε θα σας κλέψει την ενέργεια, όπως συμβαίνει με το φούσκωμα από τα πολλά λιπαρά των εορτών. Ιδού μερικές ιδέες και συνταγές που θα σας βοηθήσουν.
Ορεκτικά
Γλυκοπατάτα ή κολοκύθα ψητή στο φούρνο
Ένα πολύ εύκολο και γρήγορο ορεκτικό, που μπορείτε να αξιοποιήσετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και να φτιάξετε πολύ εύκολα. Κόψτε τη γλυκοπατάτα ή την κολοκύθα σας σε μικρά κυβάκια ή στικ, απλώστε τα σε λαδόκολλα στο ταψί, πασπαλίστε με ελαιόλαδο, ρίγανη, κουρκουμά, πιπέρι και ψήστε στους 180 μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30 λεπτά.
Vegan σούπα με πράσο και πατάτα
Τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια νόστιμη σούπα που θα σας ζεστάνει και θα σας χαρίσει τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες των λαχανικών και του κουρκουμά. Μην ξεχάσετε να ρίξετε και πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση του κουρκουμά και αν είστε λάτρεις της βελουτέ σούπας, πολτοποιήστε τα υλικά σας μόλις βράσουν με λίγο vegan βούτυρο για πιο πηχτή της μορφή. Προσθέστε της λίγο τριμμένο καρύδι και χαρίστε της έξτρα διατροφική αξία με τα καλά λιπαρά του.
Σαλάτες
Light σαλάτα με κινόα, ρόδι και απαλό ντρέσινγκ λεμονιού
Με το ρόδι να της δίνει χειμωνιάτικη και χριστουγεννιάτικη χροιά, αυτή η σαλάτα με κινόα, ρόδι και απαλό ντρέσινγκ λεμονιού είναι πεντανόστιμη, ιδιαίτερη και ενισχύει το ανοσοποιητικό, κάτι που χρειάζεστε αυτές τις ημέρες. Ο κύριος λόγος είναι το λεμόνι και το ρόδι, πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή και την ανάπτυξη αντισωμάτων.
Εύκολη μεξικάνικη σαλάτα
Αν θέλετε να δώσετε πιο εξωτικό αέρα στο γεύμα σας, δοκιμάστε αυτή τη μεξικάνικη σαλάτα με κινόα, κόκκινα φασόλια, αβοκάντο, καλαμπόκι, κρεμμύδι, μαϊντανό. Μια σαλάτα άκρως χορταστική, με πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά, πλούσια σε υφές και χρώματα, ό,τι πρέπει για να χορτάσει το μάτι και το στομάχι!
Κυρίως
Ριζότο με μανιτάρια
Και πάλι συνδυάζουμε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, σε ένα πιάτο που θα κάνει ακόμη κι αυτούς που τρώνε κρέας να το ξεχάσουν, με την υφή και τη γεύση των μανιταριών να αποτελούν δυνατό αντικαταστάτη. Συν τοις άλλοις, θα φέρετε και κάτι από ιταλική κουζίνα στο τραπέζι σας κι αν σας περισσέψει, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για ρυζοκεφτέδες!
Χορτοφαγικός μουσακάς
Παρέα με την ιταλική και την μεξικάνικη κουζίνα, έρχεται και ο απόλυτα ελληνικός μουσακάς, ένα πιάτο που αγαπούν όλοι και θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο σε αυτή την εκτέλεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά σόγιας και να φτιάξετε την μπεσαμέλ σας με φυτικό βούτυρο και γάλα, αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε ζωικά.
Επιδόρπιο
Σουφλέ σοκολάτας
Ακόμη κι αν υπάρχει κάποιος που δεν λατρεύει ήδη το κλασικό σουφλέ σοκολάτας, θα το εκτιμήσει, μέσα από μια vegan συνταγή. Μπορείτε να το φτιάξετε με vegan κουβερτούρα και κακάο κι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, στραφείτε στη στέβια ή στο σιρόπι αγαύης σε αναλογία ένα προς τρία κουταλάκια ζάχαρης.
Γλυκιά καρυδόπιτα
Γιατί να μην βάλουμε και λίγη… Γαλλία στην εξίσωση; Η καρυδόπιτα αυτή προέκυψε από ένα οδοιπορικό στη ρομαντική αυτή χώρα, είναι χωρίς γλουτένη και θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις των πιο παραδοσιακών γλυκών, ενώ είναι φουλ χειμωνιάτικη!