Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίνας

Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίνας Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίνας

Μπορούμε να τρώμε απ’ όλα και ταυτόχρονα να τρώμε ελαφρά; Ναι, υπάρχει απόλαυση στο φαγητό χωρίς ενοχές. Αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες. Ναι στη γεύση, όχι στα λιπαρά. Δείτε εδώ μερικά έξυπνα τεχνάσματα μαγειρικής για τη σύγχρονη γυναίκα.

Πατάτες τηγανητές λιγότερο παχυντικές
Μην τις τηγανίζετε σε τηγάνι αλλά σε φριτέζα, όπου η κρούστα τους γίνεται πιο γρήγορα και έτσι δεν απορροφάται πολύ λάδι στο εσωτερικό. Μετά, αφήστε τις πολλή ώρα σε χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει όσο περισσότερο λάδι γίνεται.

Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίναςΑλκοόλ και λίπη: ενός εκρηκτικός συνδυασμός
Τα οινοπνευματώδη παχαίνουν. Ο οργανισμός δεν μπορεί να κρατήσει το οινόπνευμα και το αποβάλλει μέσω του ήπατος. Στην προσπάθεια, όμως, να απαλλαγεί από το αλκοόλ, δεν μεταβολίζει τα λίπη, που δημιουργούν γρήγορα αποθέματα!

Παντού λαχανικά
Αυτοί που αρέσκονται στα λαχανικά τρώνε λιγότερα λιπαρά. Προσθέτετε, λοιπόν, λαχανικά σε όλα σας τα φαγητά. Βάζετε πιπεριές, ντομάτες και κρεμμύδια στα σουβλάκια σας, αρακά στο ρύζι, πιπεριά και μανιτάρια στη σάλτσα ντομάτας για τα μακαρόνια, αγκινάρες στο κρέας.

Πουλερικά χωρίς καθόλου πάχος
Όταν μαγειρεύετε πουλερικά, χαράζετε την πέτσα σε πολλά σημεία με ένα μαχαίρι. Έτσι θα απομακρύνεται μεγάλο μέρος του λίπους.

Κρέας κατσαρόλας με κρασί
Μαγειρεύετε το κρέας στην κατσαρόλα με κρασί, οπότε έχει λιγότερες θερμίδες και γίνεται νοστιμότατο. Μην ανησυχείτε, το αλκοόλ φεύγει με τη θερμότητα.

Μαρινάρισμα με χυμούς
Για το μαρινάρισμα του κρέατος χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού, γκρέιπφρουτ ή πορτοκαλιού. Το κρέας μαλακώνει και παίρνει υπέροχη γεύση.

Γεμιστό σνίτσελ διαίτης
Αντί να γεμίζετε τα σνίτσελ με λιπαρή γέμιση, προτιμάτε άσπρο τυρί με 20% λιπαρά.

Ελαφριά ομελέτα
Τα λιπαρά είναι συγκεντρωμένα στον κρόκο, αφού το ασπράδι δεν αποτελείται παρά μόνο από πρωτεΐνες. Για να κάνετε πιο ελαφριές τις ομελέτες σας, χτυπάτε δύο αβγά ολόκληρα και μόνο το ασπράδι από το τρίτο αβγό. Για ακόμη πιο ελαφριά ομελέτα για τέσσερα άτομα, μπορείτε να προσθέτετε ένα γιαούρτι. Βάζετε πολύ λίγη λιπαρή ουσία στο τηγάνι και τηγανίζετε την ομελέτα σας σε χαμηλή φωτιά.

Άπαχο κρέας
Μπορείτε να τρώτε ό,τι είδος κρέατος σας αρέσει. Θα πρέπει όμως να έχετε στο νου σας ότι κάθε ζώο έχει κομμάτια παχιά και κομμάτια άπαχα. Διαλέγετε τα μέρη κείνα που δεν έχουν λίπος, για να απολαμβάνετε το κρέας που προτιμάτε.

Πατάτες με μπαχαρικά
Λίγο κύμινο, με ή χωρίς άπαχο άσπρο τυρί, δίνει στις βραστές πατάτες μια ξεχωριστή γεύση.

Προσοχή στους συνδυασμούς
Μην τρώτε λουκάνικα, φιλέτο με πατάτες τηγανητές και μία μους σοκολάτα στο ίδιο γεύμα. Είναι όλα πολύ λιπαρά. Αν επιλέξετε για κύριο πιάτο το φιλέτο με πατάτες τηγανητές, αρκεστείτε σε μια ωμή σαλάτα για πρώτο πιάτο και σε ένα γιαούρτι για επιδόρπιο. Αν θέλετε οπωσδήποτε το αλλαντικό, συνεχίστε με μια σαλάτα και τελειώστε με μία κομπόστα.

Ελαφριά βινεγκρέτ
Η σωστή αναλογία είναι: μια κουταλιά λάδι, μια κουταλιά νερό, μια κουταλιά ξίδι. Ανακατεύετέ την καλά πριν τη σερβίρετε.

Το «έξυπνο» σάντουιτς
Διαλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως που σας χορταίνει για περισσότερη ώρα. Αποφεύγετε το βούτυρο και τη μαγιονέζα και βάλτε αντ’ αυτών λίγη μουστάρδα. Βάζετε άφθονα λαχανικά (ντομάτα, σέλινο, ραδίκια, αγγούρι, μανιτάρια). Για πρωτεΐνες προτιμάτε άπαχο ζαμπόν ή αβγό.

Η κρούστα αλατιού
Μαγειρεύετε τις τροφές μέσα σε ένα σκεύος κλεισμένο και γεμισμένο με αλάτι. Έτσι, όση ώρα ψήνεται στο φούρνο, το αλάτι σχηματίζει μια κρούστα γύρω από το κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά, απορροφώντας όλο το λίπος.

Μαγιονέζα με μέτρο
Για να ελαφρύνετε τη μαγιονέζα σας προσθέστε σε 250 γρ. μαγιονέζας, 250 γρ. άσπρο τυρί με 10% λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε τη διπλάσια ποσότητα!

Απλά μαθηματικά
Όταν τρώμε 100 θερμίδες από πρωτεΐνες, οι 30 καίγονται για την πέψη. Για 30 θερμίδες γλυκιδίων, καίμε 26. Αν όμως καταναλώσουμε 100 θερμίδες από λίπη, χάνουμε μόνο 4. Τώρα ξέρετε γιατί τα λίπη μας παχαίνουν τόσο πολύ!

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης