Πώς να καλλιεργήσετε κάννες

Πώς να καλλιεργήσετε κάννες Πώς να καλλιεργήσετε κάννες

Η Κάννα είναι ένα ριζωματώδες ποώδες πολυετές φυτό με τροπικό φύλλωμα και μεγάλα, ζωηρά άνθη που μοιάζουν με αυτά της ίριδας και της γλαδιόλας. Με καταγωγή από την Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οι κάννες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βολβώδη – ριζωματώδη φυτά του καλοκαιριού.

Οι κάννες είναι εύκολα φυτά στην καλλιέργεια και στην συντήρηση, ενώ τα λουλούδια και το φύλλωμά τους προσφέρουν μακράς διαρκείας χρώμα στον κήπο. Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκό, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο. Υπάρχων και ποικιλίες δίχρωμες, με συνδυασμό χρωμάτων. Ανάλογα με την ποικιλία, το χρώμα του φυλλώματος ποικίλλει από πράσινο έως καστανό, ή δίχρωμο.

Ανάλογα με την ποικιλία, οι κάννες μπορεί να μεγαλώσουν σε ύψος μέχρι και 3 μέτρα. Οι νάνες ποικιλίες δείχνουν υπέροχες σε μεγάλα δοχεία (ζαρντινιέρες)  σε συνδυασμό με πετούνιες, και άλλα χαμηλής ανάπτυξης μονοετή. Οι ψηλότερες ποικιλίες αν φυτευτούν στην πίσω σειρά σε παρτέρια ή ομαδικά σε νησίδες δίνοντας έμφαση στο χρώμα. Επειδή είναι ανθεκτικές σε υγρά εδάφη, οι κάννες μπορούν επίσης να φυτευτούν περιμετρικά σε λίμνες ή σε υγρά σημεία του κήπου.

Οι κάννες συνήθως καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά σε ψυχρότερες περιοχές, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις κατάλληλες συνθήκες, οι κάννες μπορούν να δίνουν χρώμα στον κήπο χρόνο με το χρόνο. Τους αρέσει η η η άφθονη ζέστη, γι’ αυτό τοποθετήστε τις σε σημεία με πλήρη ήλιο. Μπορούν επίσης να ανεχτούν τη μερική σκιά. Οι κάννες προτιμούν τα υγρά εδάφη, αλλά αναπτύσσονται εξίσου καλά σε εδάφη με καλή αποστράγγιση και χώμα που είναι είτε ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο και πλούσιο σε οργανική ύλη.

Φύτευση: 

Οι κάννες μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους (στον κήπο) σε θερμά κλίματα ή δοχεία (γλάστρες, ζαρντινιέρες) σε ψυχρά κλίματα. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, περιμένετε μέχρι το έδαφος να έχει ζεσταθεί και να έχει περάσει η ανοιξιάτικη απειλή παγετού πριν φυτέψετε κάννες σε εξωτερικούς χώρους. Για πρωιμότερη ανθοφορία οι κάννες μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους ή σε ένα θερμοκήπιο περίπου ένα μήνα πριν από την φύτευσή ή τη μεταφορά τους σε εξωτερικούς χώρους.

Τα ριζώματα πρέπει να φυτευτούν οριζόντια, 10 έως 15 εκατοστά βαθιά, και σε απόσταση από 30 έως 60 εκατοστά. Αν και τεχνικά τα περισσότερα ριζώματα της κάννας δεν έχουν πάνω και κάτω όψη, μπορούν να φυτευτούν οριζόντια με τα μάτια προς τα πάνω. Ποτίστε καλά και φροντίστε να διατηρείτε την υγρασία του χώματος σκεπάζοντάς το με σάπια φύλλα, η ποτίζοντας περιοδικά.

Φροντίδα:

Μετά τη φύτευση τους, οι κάννες πρέπει να διατηρούνται υγρές γι’ αυτό ποτίζετε τακτικά. Απαιτούν επίσης τακτικά λίπασμα (κάθε μήνα) που αν είναι σχετικά υψηλότερο σε φωσφόρο για συνεχή άνθιση. Συνήθως είναι απαραίτητο τα ριζώματα να ξεθαφτούν το φθινόπωρο, μετά τα πρώτα κρύα που ρίχνουν το φύλλωμα, και να αποθηκευτούν σε εσωτερικό χώρο, σε μέρος δροσερό, σκοτεινό και προφυλαγμένο από κρύο.

Μπορούν επίσης να ξεχειμωνιάσουν σε γλάστρες και να αφεθούν να αναπτυχθούν όλη τη χειμερινή περίοδο. Επειδή είναι τροπικά φυτά, θα ξεχειμωνιάσουν στο ύπαιθρο μόνο σε περιοχές χωρίς πάγο. Την άνοιξη μπορούν να μεταφυτευτούν ή να μετακινηθεί πίσω σε εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε επίσης να διαιρέσετε τα φυτά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν είναι απαραίτητο.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης