Μήπως κάνετε αυτά τα λάθη όταν μαγειρεύετε ρύζι;

Μήπως κάνετε αυτά τα λάθη όταν μαγειρεύετε ρύζι;

Λάθη στην κουζίνα μπορούν να γίνουν πολλά, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα τόσο απλό φαγητό, όπως είναι το ρύζι.

Ευτυχώς, η Alison Cayne, συγγραφέας του βιβλίου «The Haven’s Kitchen Cooking School», μοιράζεται μαζί μας μερικές απλές συμβουλές για να φτιάχνετε το τέλειο ρύζι.

rice_1

Δοσολογίες
Οι περισσότερες συσκευασίες έχουν οδηγίες σχετικά με την αναλογία νερού και ρυζιού, αλλά όχι όλες. Να θυμάστε ότι χρειάζεστε 1,5 με 2 φλιτζάνια υγρού για κάθε φλιτζάνι ωμού ρυζιού. Αν μαγειρεύετε καστανό ρύζι, θα χρειαστείτε 2 φλιτζάνια υγρού (το καστανό ρύζι χρειάζεται περισσότερο υγρό επειδή έχει ακόμα ένα πίτουρο ή εξωτερικό κάλυμμα που πρέπει να μαλακώσει).

rice_2

Ξέπλυμα
Το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγειρέψετε δεν είναι απαραίτητο. Η Cayne αναφέρει ότι αν βάλετε το ωμό ρύζι κάτω από κρύο νερό για 2 περίπου λεπτά, όταν το μαγειρέψετε θα είναι πιο μαστιχωτό και όχι τόσο σπυρωτό.

rice_3

Γνώση της κουζίνας
Μόλις το ρύζι πάρει μία βράση, θα θέλετε να μειώσετε την ένταση και να σκεπάσετε την κατσαρόλα. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, σύμφωνα με την Cayne, είναι ότι κάθε κουζίνα είναι διαφορετική και η «χαμηλή φωτιά» δεν είναι ίδιας έντασης σε κάθε κουζίνα ούτε σε κάθε μάτι. Βρείτε εκείνο το μάτι που βγάζει τη λιγότερη ποσότητα θερμότητας (το καπάκι της κατσαρόλας δεν πρέπει να δονείται και το ρύζι θα πρέπει να σιγοβράζει πολύ ελαφρά μέσα) και χρησιμοποιήσετε το για το μαγείρεμα. Εάν η φωτιά είναι πολύ υψηλή, το ρύζι μπορεί να γίνει μαλακό στο εξωτερικό αλλά να παραμείνει ακόμα τραγανό στο εσωτερικό του.

rice_4

Μην αφήνετε το ρύζι να «ξεκουραστεί» πολύ
Έχετε σίγουρα ακούσει ότι μερικά φαγητά πρέπει να «ξεκουραστούν» πριν καταναλωθούν. Το ρύζι δεν είναι ένα από αυτά που θέλουν πολύ ξεκούραση. Όταν το ρύζι έχει βράσει, μετακινήστε τη κατσαρόλα από το μάτι, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί. Βάλτε μία πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και σκεπάστε με το καπάκι. Το ρύζι θα βράζει για άλλα πέντε με 10 λεπτά και θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Οι υδρατμοί θα απορροφηθούν από την πετσέτα και το ρύζι θα γίνει σπυρωτό. Φροντίστε να το καταναλώσετε άμεσα.

rice_6

Πιρουνίστε το
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, η Cayne προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι για να το ανακατέψετε ελαφρά και να γίνει πιο αφράτο. Με το πιρούνι ανασηκώστε απαλά το ρύζι και αφήστε το πάλι κάτω. Συνεχίστε τη διαδικασία περιμετρικά για να καλύψετε ολόκληρο το δοχείο. Αυτή η «χνουδωτά» τεχνική εξασφαλίζει ότι οι κόκκοι δεν θα «σβωλιάζουν» στο σερβίρισμα.

Διαβάστε επίσης