Λινό ή βαμβάκι; Ποιο ύφασμα μάς κρατά πιο δροσερούς;

Λινό ή βαμβάκι; Ποιο ύφασμα μάς κρατά πιο δροσερούς; Λινό ή βαμβάκι; Ποιο ύφασμα μάς κρατά πιο δροσερούς;

Ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι και ένα λινό πουκάμισο είναι δύο κλασικές καλοκαιρινές επιλογές. Αλλά ποιο από αυτά τα υφάσματα θα σας κρατήσει πιο δροσερούς σε μια ζεστή με υγρασία μέρα;

Πριν συγκρίνουμε τα δύο υφάσματα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τη σύνθεση τους. Το βαμβακερό είναι φτιαγμένο από τις φυσικές ίνες του βαμβακιού και είναι δημοφιλές για την απαλότητα, την ανθεκτικότητά του ενώ επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει αποφεύγοντας έτσι την εφίδρωση και την ανάπτυξη μικροβίων. Το λινό ύφασμα από την άλλη, είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες κυτταρίνης που αναπτύσσονται στους μίσχους του λιναριού. Το λινάρι είναι ένα από τα πιο παλιά καλλιεργούμενα φυτά στην ανθρώπινη ιστορία και επειδή απαιτεί λιγότερο πότισμα είναι και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα υφάσματα και οι θερμοκρασίες

Δεδομένου ότι το βαμβάκι είναι μια μαλακή και φυσική ίνα, είναι ευρέως γνωστό για την άνεσή του. Λόγω των κενών μεταξύ κάθε νήματος, το βαμβάκι απορροφά γρήγορα έως και το 25% του βάρους του από την υγρασία στο δέρμα κι έτσι οι άνθρωποι αισθανόμαστε φρέσκοι και καθαροί όταν φοράμε μία βαμβακερή μπλούζα. Το λινό από την άλλη είναι ευρέως γνωστό για τη δύναμη και την αντοχή του, που διαρκεί σχεδόν δεκαετίες κι έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να απορροφά το 20% του βάρους του σε υγρασία. Τις ζεστές μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες, το κύριο “εργαλείο” του σώματός για να δροσιστεί είναι η εφίδρωση. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, απομακρύνει μαζί του τη θερμότητα. Έτσι, το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να φοράτε ένα ύφασμα που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την υγρασία.

Για αρχή, το λινό έχει χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με το βαμβάκι, αυτό σημαίνει ότι τα λινά υφάσματα απορροφούν λιγότερη θερμότητα από το περιβάλλον ή το σώμα, διατηρώντας το ίδιο το ύφασμα πιο δροσερό στην επαφή με το δέρμα. Βοηθά δηλαδή στη μείωση της αίσθησης ζεστασιάς στο δέρμα, καθιστώντας το πιο άνετο τις ζεστές και υγρές μέρες.

Ωστόσο μία σημαντική σημείωση για εκείνους που ιδρώνουν εύκολα: μπορεί το βαμβάκι να απορροφά λίγο περισσότερη υγρασία αλλά δεν μπορεί να απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα τόσο αποτελεσματικά όσο το λινό. Το λινό έχει επίσης ένα πλεονέκτημα: οι ίνες του είναι παχύτερες από τις βαμβακερές, έτσι τα λινά υφάσματα έχουν μικρότερο αριθμό νημάτων με περισσότερα ανοίγματα μεταξύ των ινών κι αυτό σημαίνει ότι ο αέρας περνάει πιο εύκολα. «Η άνεσή σας καθορίζεται από την ποσότητα υγρασίας του σώματος που απελευθερώνεται», αναφέρει σε άρθρο της Washington Post ο Yiqi Yang, καθηγητής κλωστοϋφαντουργίας στο Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα στο Λίνκολν, ξεκαθαρίζοντας πως ενδεχομένως για κάποιον που δεν ιδρώνει πολύ το βαμβακερό να είναι μία εξίσου βολική λύση.

Η αξία της υποαλλεργικής τους ιδιότητας

Η ζέστη του καύσωνα φέρνει μαζί της και μια πληθώρα από μικρόβια και μολύνσεις που στα ευαίσθητα δέρματα μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα από τη θερμότητα και τον ιδρώτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ και αρκετά χρόνια προτιμώνται οι επίδεσμοι από λινό σε σχέση με το βαμβάκι καθώς προλαμβάνουν τις μολύνσεις. Το βαμβάκι έχει κάποιες υποαλλεργικές ιδιότητες αλλά όχι τόσο όσο το λινό. Τόσο το λινό όσο και το βαμβάκι είναι υποαλλεργικά, ωστόσο, το λινό είναι ελαφρώς καλύτερο για ανθρώπους με αλλεργίες, καθώς η χαλαρή του ύφανση είναι λιγότερο πιθανό να παγιδεύσει τη σκόνη και άλλα σωματίδια και επιτρέπει επίσης καλύτερη ροή του αέρα που βοηθά στο να κρατά το σώμα πιο δροσερό.

Η αξία της άνεσης και της αισθητικής

Η άνεση είναι πρωταρχική όταν αποφασίζουμε τι θα φορέσουμε μία μέρα με καύσωνα. Ενώ και τα δύο υφάσματα είναι άνετα στη χρήση, τα λινά προσφέρουν μια πιο εκλεπτυσμένη κομψότητα και αβίαστη γοητεία. Το βαμβάκι, από την άλλη πλευρά ακόμη και στην πιο αγνή του μορφή στερείται αυτή τη φινέτσα. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του λινού είναι οι άκαμπτες ίνες του που τείνουν να κρατούν το σχήμα τους καλύτερα από το βαμβάκι, με αποτέλεσμα τα λινά ρούχα να μένουν μακριά από το δέρμα μας, ενώ τα βαμβακερά ρούχα τείνουν να προσκολλώνται επάνω μας. Ο περισσότερος αυτός χώρος που επιτρέπει στον αέρα να ρέει ανάμεσα στα ρούχα και το δέρμα δροσίζει και βοηθά στο να στεγνώνει και να απομακρύνεται ο ιδρώτας. Κι εδώ όμως παραμένει σημαντική η προσωπική επιλογή καθώς το βαμβάκι με τη μαλακή του αίσθηση το καθιστά πιο άνετο για κάποιους, ειδικά αν στην εξίσωση προστεθεί και η ευκολία του λινού να τσαλακώνει.

Εν κατακλείδι, τόσο το βαμβάκι όσο και το λινό είναι δημοφιλή υφάσματα αλλά σε ζεστά ή και υγρά κλίματα, οι μοναδικές ιδιότητες του λινού υφάσματος γέρνουν στο μέρος του τη ζυγαριά με την άνεση, την ανθεκτικότητα, τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της φροντίδας τους δέρματος.

Μια τελευταία, σημαντική συμβουλή: Aνεξάρτητα από το ύφασμα, φορέστε ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν τη θερμότητα, αντίθετα από τα σκούρα χρώματα που απορροφούν τη θερμότητα.

Διαβάστε επίσης