Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας, πολύτιμος βοηθός κάθε μάγειρα, συνεργάτης κάθε νοικοκυράς. Μάθετε πώς να τα διατηρείτε και να τα χρησιμοποιείτε σωστά.
Μανιτάρια. Πώς θα καταλήξουν στο πιάτο μας
Από την εποχή των Φαραώ μέχρι σήμερα τα μανιτάρια αποτελούν εκλεκτό έδεσμα για όλους τους λαούς της γης. Στις μέρες μας καλλιεργούνται σ’ ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 2.500 ποικιλίες μανιταριών, με 4-5 πιο γνωστές και εμπορικά διαδεδομένες. Παράλληλα, τα άγρια μανιτάρια συγκινούν ακόμα συλλέκτες και γευσιγνώστες. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δηλητηριάσεως από άγρια ή κακοσυντηρημένα μανιτάρια ή ακόμα και ο θάνατος από δηλητηριώδη μανιτάρια. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα γι’ αυτά πριν τα βάλουμε στο πιάτο μας.
Γιαούρτι, η βελούδινη αξία
Αφεθείτε στη δροσιά του γιαουρτιού. Σκέτο, καλυμμένο με μέλι κι άλλοτε με ζουμερά φρούτα. Απαλό και βελούδινο. Ένα πολύτιμο αγαθό με υψηλή θρεπτική αξία και αξεπέραστη γεύση. Ελαφρύ και υγιεινό, δροσερό και απολαυστικό, χορταίνει χωρίς να παχαίνει.
Φάε λάδι κι έλα βράδυ!
Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, θεραπευτές και μάγισσες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αγωνίζονταν να παρασκευάσουν ερωτικά φίλτρα, λιγότερο ή περισσότερο περίεργα, που θα υπόσχονταν εξαιρετικές επιδόσεις. Στη σύνθεσή τους, συναντάμε τροφικά είδη και μπαχαρικά με διεγερτικές ιδιότητες.
Ληγμένα τρόφιμα. Τι να κρατάμε, τι να πετάμε
Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μόνο ημέρες από την ημερομηνία λήξης του γιαουρτιού, ενώ η γραβιέρα έχει σκεπαστεί από ένα λεπτό στρώμα μούχλας: πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξουμε; Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε -κυρίως τα νωπά- δεν χρειάζονται ημερομηνία λήξης για να μας κρατάνε σε επιφυλακή. Η σωστή διατήρηση και διαχείρισή τους είναι αυτή που βοηθάει στη σωστή κατανάλωσή τους.
Εύκολα και γρήγορα με το φούρνο μικροκυμάτων
Αρκούν δύο λεπτά για να ζεστάνετε το φαγητό ή να αποψύξετε κατεψυγμένα τρόφιμα. Μπορείτε όμως να κάνετε ακόμα περισσότερα πράγματα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Φτιάξτε χυμούς από φρέσκα φρούτα
Οι φυσικοί χυμοί φρούτων είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα και αξίζει όχι απλώς να τους πίνετε συχνά αλλά και να τους ετοιμάζετε συχνά. Με ένα στίφτη, ένα μπλέντερ και φρέσκα φρούτα, μπορείτε να κάνετε δροσερά γευστικά αριστουργήματα. Φυσικά θα πρέπει να προσέξετε μερικές οδηγίες όπως αυτές που δίνουμε εδώ.
Όχι δάκρυα για το κρεμμύδι
Ίσως χρειάστηκε να κλάψετε πολλές φορές εξ αιτίας του. Ωστόσο δεν παύει να σας χαρίζει απλόχερα τις πολλές αρετές του. Πολύτιμο λαχανικό, χαρίζει υγεία, ομορφιά και… συγκίνηση.
Το λεξικό της κουζίνας
Η σύγχρονη νοικοκυρά και μαγείρισσα βρίσκεται συνέχεια αντιμέτωπη με νέους μαγειρικούς όρους, άγνωστες λέξεις και μοντέρνα προϊόντα. Δείτε εδώ ένα μικρό λεξικό μαγειρικής για να διευκολυνθεί η ζωή σας στην κουζίνα.
Συμβουλές μαγειρέματος
Η μαγειρική έχει πολλά μυστικά που τα μαθαίνει κανείς κυρίως με την εξάσκηση. Το βασικότερο είναι η καλή οργάνωση και η καλή διάθεση. Φυσικά υπάρχουν πάντα απλές μικρές απλές οδηγίες που κάνουν την ζωή μας στο μαγείρεμα πιο εύκολη.