Είναι γνωστό πως το βράδυ της Τσικνοπέμπτης συνηθίζουμε να μαζευόμαστε οικογενειακά ή με την παρέα μας σε σπίτια ή σε ταβέρνες προκειμένου να τσικνίσουμε.
Επειδή είναι κατά τα άλλα μια φυσιολογική εργάσιμη ημέρα, το τσίκνισμα γίνεται συνήθως το βράδυ, μετά τις 21 και περιλαμβάνει εδέσματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά: παϊδάκια, πανσέτες, πατάτες τηγανιτές, μεζεδάκια, ψωμί, αλκοόλ κ.ά.
Εκτός του γεγονότος ότι αυτά τα εδέσματα είναι πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια τα οποία επιβαρύνουν την διατροφή μας, η κατανάλωση τους αργά τη νύχτα μπορεί να δημιουργήσει δυσπεψία.
Φυσικά, αυτό που προτείνουμε δεν είναι να μην χαρείτε αυτή την όμορφη μέρα, αλλά να μπορέσετε να διαχειριστείτε σωστά τα εδέσματα που θα υπάρχουν στο τραπέζι:
– Επιλέξτε ψαρονέφρι, κοτόπουλο φιλέτο, μπριζόλες χωρίς το ορατό λίπος ή παϊδάκια χωρίς το ορατό λίπος αντί για πανσέτες, λουκάνικα, κεφτεδάκια, κοντοσούβλι και εξοχικό.
– Περιορίστε την κατανάλωση των ορεκτικών τις 5-6 μπουκιές και επικεντρωθείτε στο κυρίως γεύμα με σαλάτα και μια φέτα ψωμί.
– Προσοχή στο αλκοόλ διότι αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε περισσότερα από 3 ποτά.
Αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου, τότε ακολουθώντας την παρακάτω διατροφή την επόμενη μέρα, θα μπορέσετε να ισορροπήσετε:
Πρωινό: Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% ή χυμός και ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί.
Ενδιάμεσο: Ένα φρούτο
Μεσημεριανό: Ένα μπολ σαλάτα με ένα αυγό βραστό, μια φέτα τυρί λάιτ, μια φέτα γαλοπούλα και 2 φρυγανιές.
Ενδιάμεσο: Ένα φρούτο
Βραδινό: Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά με 3 κουταλιές δημητριακά ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»
Πηγή: Somaygies.gr