Το πράσινο τσάι αποτελεί πολύ καλή βιταμίνης C, A, Β1, Β2 και Κ. Επιπλέον είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τον ψευδάργυρο που βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων, αλλά και μαγνήσιο που συμβάλλει στην καταπολέμηση των μυικών κραμπών.
Με την κατανάλωση 1 φλιτζανιού τσαγιού την ημέρα έχετε λιγότερες πιθανότητες για πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, δημιουργία αρθρίτιδας και φθοράς των δοντιών.
Η περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε πολυφαινόλες, ιδιαίτερα σε φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες είναι αυξημένη. Η λήψη κατεχινών συμβάλλει στην προσωρινή αύξηση του βασικού μεταβολισμού και την μείωση του σπλαχνικού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, είναι η ουσία EGCG, η λεγόμενη επιγαλλοκατεχίνη, η οποία επιταχύνει τον μεταβολισμό και συντελεί στην απώλεια λίπους. Επιπλέον η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συντελεί στην δημιουργία κορεσμού. Έτσι το άτομο αισθάνεται πλήρες και δεν ξεφεύγει με περιττά τσιμπολογήματα.
Το μόνο μειονέκτημα του πράσινου τσαγιού είναι η αυξημένη περιεκτικότητα του σε τανίνη, η οποία μειώνει την απορρόφηση το σιδήρου χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας. Η δράση της τανίνης ελαττώνεται αν προστεθεί στο τσάι λεμόνι, που αποτελεί πηγή βιταμίνης C.
Προσοχή χρειάζεται και η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι εγκυμονούσες, λόγω της περιεκτικότητας του σε καφεΐνη.
Για να ωφεληθείτε από την πολύτιμη δράση του πράσινου τσαγιού, καλό είναι να καταναλώνεται 1-2 κούπες ημερησίως. Μπορείτε να το πιείτε ζεστό ή και κρύο, προσθέτοντας παγάκια, λεμόνι και μυρωδικά (π.χ. δυόσμο ή μέντα).
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»
Πηγή: Somaygies.gr