Πασχαλιά

Πασχαλιά Πασχαλιά

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που παραδοσιακά έχει συνδεθεί με το Πάσχα και η Πασχαλιά (Syringa Vulgaris) είναι το αντιπροσωπευτικότερο λουλούδι αυτής της παράδοσης.

Σε μας το ανθρώπινο είδος αρέσει να αναφερόμαστε συχνά στις καλές μας και στις κακές μας μέρες, και το αντίστοιχο στο γένος Syringa (Πασχαλιά) είναι η καλές και κακές ανθισμένες χρονιές. Αυτοί οι θάμνοι, που λατρεύονται για τα μυρωδάτα λουλούδια τους είναι περιβόητοι για την υποτονική ανθοφορία τους όταν ο χειμώνας που πέρασε δεν πρόσφερε την απαιτούμενη θερμοκρασία ψύχους. Αλλά όταν έχουν καλή χρονιά, κι ελπίζουμε φέτος να έχουν, τότε πολύ λίγα φυτά ανταγωνίζονται την εντύπωση που δίνει ο συνδυασμός των εξαίσιων λουλουδιών και του δυνατού αρώματος της Πασχαλιάς. Σε όλη την επικράτεια αυτή την άνοιξη οι Πασχαλιές ξεπερνούν τον εαυτό τους. Απολαύστε τις όσο είναι ανθισμένες και χαρείτε την μοναδική αίσθηση άνοιξης και το πασχαλινό άρωμα που μας δίνουν.

Το όνομα του γένους «Syringa» ;έχει την ρίζα του στην ελληνική λέξη σύριγγα που σημαίνει σωλήνας, αυλός. Η κοινή ονομασία του είδους Πασχαλιά (Syringa Vurgaris) είναι συνδεμένη με την άνθιση του φυτού την εποχή του Πάσχα, τον Απρίλιο.

Υπάρχουν εκατοντάδες ονομαστές ποικιλίες πασχαλιάς όπως επίσης και άλλα είδη του γένους Syringa για να διαλέξετε. Πολλές από αυτές είναι κατάλληλες για μπορντούρες με θάμνους. Πολλές ποικιλίες πασχαλιάς είναι συλλεκτικά γνωστές σαν γαλλικά υβρίδια γιατί αναπτύχθηκαν από λάτρεις των λουλουδιών στους κήπους της Rouen και της Nancy στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Οι επώνυμες ποικιλίες και τα διάφορα είδη, εξαρτώνται από το χρώμα το σχήμα και το μέγεθος. Τα χρώματα αρχίζουν από το καθαρό λευκό και το απαλό κίτρινο μέχρι το βαθύ μοβ. Μερικές ποικιλίες παρουσιάζουν και διχρωμία. Επίσης οι ποικιλίες διαφέρουν ως προς το άρωμα αλλά και ως προς την περίοδο άνθισης που διαρκεί από την αρχή μέχρι το τέλος της άνοιξης. Σε κάθε περίπτωση όποια ποικιλία και να διαλέξετε φροντίστε να τοποθετήσετε το φυτό σας σε μέρος με πολύ ήλιο. Δώστε του επίσης την δυνατότητα να απλώσει τα κλαδιά του και να έχει και καλό αερισμό. Το χώμα το φυτού πρέπει να στραγγίζει καλά και να είναι κατά προτίμηση αλκαλικό. Λιπαίνετε τις πασχαλιές σας δυο φορές το χρόνο, μια φορά κατά το τέλος του χειμώνα και αρχές της άνοιξης και άλλη μια μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Κορφολογήστε την νεαρή πασχαλιά σας για να της δώσετε σχήμα και αφαιρέστε τα παλιά άνθη όσο πιο τακτικά μπορείτε. Θυμηθείτε ότι την επόμενη χρονιά τα μπουμπούκια θα εμφανιστούν σε ζευγάρια στην θέση των φύλλων, στα κλαδιά. Αυστηρό κλάδεμα σημαίνει λιγότερα λουλούδια την χρονιά της ανθοφορίας. Όπως και με τους περισσότερους ανθοφόρους θάμνους, το κλάδεμα είναι καλό να γίνεται  αμέσως μετά την περίοδο ανθοφορίας για να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερα άνθη την επόμενη χρονιά. Αν θέλετε να αναζωογονήσετε μια γερασμένη πασχαλιά κάντε αυστηρό κλάδεμα κατά την διάρκεια του χειμώνα, καθώς το φυτό είναι κοιμώμενο. Προσέξτε τις διάφορες ασθένειες εντομολογικές και μυκητολογικές. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πως θα τις αντιμετωπίσετε. Θα έχετε λιγότερα προβλήματα αν από την αρχή συμπεριφερθείτε καλά στο φυτό. Γιατί τέτοια φυτά είναι οι πασχαλιές. Θα σας γεμίζουν με ομορφιά κάθε άνοιξη σε ανταπόδοση μιας συνηθισμένης φροντίδας που θα τους δείξετε.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης