Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τώρα να «διαβάσει» τον πόνο στις γάτες

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τώρα να «διαβάσει» τον πόνο στις γάτες Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τώρα να «διαβάσει» τον πόνο στις γάτες

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί πλέον να ανιχνεύσει αν η γάτα σας πονάει «κοιτάζοντας» το πρόσωπό της, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από κτηνιάτρους και προγραμματιστές στην Ιαπωνία.

Η εφαρμογή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής: ονομάζεται CatsMe! Και, όπως υποδηλώνει το όνομα, σχετίζεται με τις γάτες.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα οι γεννήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες, με αποτέλεσμα τα κατοικίδια να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Πλέον αρκετοί ιδιοκτήτες στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της γάτας τους. Tο app CatsMe! χρησιμοποιεί AI για να ανιχνεύσει πότε μια γάτα πονάει, μειώνοντας την ανάγκη για αγχωτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Nihon Kazuya Edamura σημείωσε ότι, ενώ οι κτηνίατροι μπορούν συχνά να πουν εάν ένα ζώο πονάει, είναι πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Μελέτες έχουν δείξει ότι, πάνω από το 70% των ηλικιωμένων γατών έχουν αρθρίτιδα ή πόνο, αλλά μόνο το 2% επισκέπτεται το νοσοκομείο ζώων. Έτσι, η εφαρμογή βοηθά τους ιδιοκτήτες να καθορίσουν εάν η κατάσταση της γάτας τους είναι φυσιολογική.

Η Carelogy, μια τεχνολογική startup, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nihon ανέπτυξαν το CatsMe! εκπαιδεύοντάς το σε 6.000 εικόνες γάτας. Η εφαρμογή, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 230.000 χρήστες από την κυκλοφορία της το 2023ι, λέγεται ότι προσφέρει ακρίβεια άνω του 95%, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί με περισσότερα δεδομένα. Αρχικά, η AI εφαρμογή ανίχνευσης πόνου γάτας κυκλοφόρησε ως “CPD (Cat Pain Detector)” το 2023, αλλά μετονομάστηκε σε “CatsMe!” τον Ιανουάριο του 2024.

Σε πρώτη φάση ήταν δωρεάν και απέκτησε φανατικούς χρήστες σε περισσότερες από 50 χώρες μέσα σε ένα χρόνο. Τώρα, το CatsMe! έχει εξελιχθεί σε υπηρεσία επί πληρωμή, προσφέροντας χαρακτηριστικά που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά για premium μέλη, όπως “διαχείριση πολλαπλών εγγραφών γάτας”, “ταυτόχρονη αξιολόγηση πολλαπλών φωτογραφιών από AI” και “άλμπουμ γάτας”, σε όλους τους χρήστες.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ενημέρωσης είναι η νέα λειτουργία “AI Insight Function”, η οποία αναλύει τα αποτελέσματα, τα αρχεία και τις σημειώσεις κρίσης από τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών.

Διαβάστε επίσης