Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίνας

Τα μυστικά της ελαφριάς κουζίνας

Μπορούμε να τρώμε απ’ όλα και ταυτόχρονα να τρώμε ελαφρά; Ναι, υπάρχει απόλαυση στο φαγητό χωρίς ενοχές. Αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες. Ναι στη γεύση, όχι στα λιπαρά. Δείτε εδώ μερικά έξυπνα τεχνάσματα μαγειρικής για τη σύγχρονη γυναίκα.

Περισσότερα...

10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα είναι η ιδανική περίοδος για να δούμε φίλους και συγγενείς, να απολαύσουμε την οικογενειακή γαλήνη και φυσικά να φάμε τα ιδιαίτερα Πασχαλινά εδέσματα. Ωστόσο θέλει προσοχή ώστε οι διακοπές μας να μην συνοδευτούν με αύξηση του βάρους και τελικά με μια επιβαρυμένη υγεία.

Περισσότερα...

Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν τ’ αυγά

Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά

«Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;», η φράση που έγινε αφορμή για μακραίωνες φιλοσοφικές συζητήσεις. Το αυγό ενώνει τις κότες, άρα το αυγό είναι η αγάπη, μια κι αυτό κάνει κι η αγάπη, δηλαδή ενώνει. Όλοι οι αμπελοφιλόσοφοι ασχολούνται με τη πιθανότητα το κοτοπουλάκι να μη γεννηθεί και να γίνει ομελέτα.

Περισσότερα...

Η μαγεία της βανίλιας

βανίλια ποικιλίες και είδη

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό «υποβρύχιο» βανίλια… Από τις συνταγές μαγειρικής ως τη φαρμακευτική. Η βανίλια προέρχεται από το φυτό βανίλια (Vanilla), γνωστό για την αρωματική ουσία των καρπών τη βανίλλη.

Περισσότερα...

Κρέμα, η παγκόσμια αγάπη

Κρέμα η παγκόσμια αγάπη

Μια από τις κλασσικότερες κρέμες είναι η κρέμα με άρωμα βανίλιας. Λένε χιουμοριστικά ότι για τον άνθρωπο η κρέμα είναι από τις πρώτες τροφές και η τελευταία. Στα μωρά συνήθως δίνεται πρώτα κρέμα ρυζάλευρου και ακολουθούν τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας. H κρέμα βασικά είναι ένα πάντρεμα αυγών και ζεστού υγρού, συνήθως γάλακτος ή κρέμας γάλακτος, όπου με ανακάτεμα και ζέσταμα ενσωματώνονται τα υλικά. Πλούσια και θρεπτική, γλυκιά κι αλμυρή, τη βρίσκουμε στις μέρες μας και σε light εκδοχή. Σε όλες τις κουζίνες του πλανήτη υπάρχει μια κρέμα στην τοπική κουλτούρα!

Περισσότερα...

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν και στην τελευταία δεκαετία, τα μπρόκολα έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως το λαχανικό με τις πλέον ιαματικές ιδιότητες, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με τις πανίσχυρες διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Πλούσιο σε βιταμίνη C, το κουνουπίδι είναι ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, που θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.

Περισσότερα...

Σούπα: Τα ψάρια είναι για τους μούτσους και το ζουμί για τους καπεταναίους (Β μέρος)

Σούπα: Τα ψάρια είναι για τους μούτσους και το ζουμί για τους καπεταναίους

Ακούμε για διάφορες σούπες, όπως κολοκυθόσουπα με μήλα, φέτα & πάστα ελιάς, λαχανόσουπα, μινεστρόνε, σούπα με μανιτάρια και ντομάτες…Ο Escoffier έχει γράψει ότι οι ικανότητες ενός μάγειρα κρίνονται από τις σούπες και τις σάλτσες του. Η σούπα ως πρώτο πιάτο, είναι αυτή που δημιουργεί την πρώτη εντύπωση για τις ικανότητες του μάγειρα.

Περισσότερα...

Σούπα: Τα ψάρια είναι για τους μούτσους και το ζουμί για τους καπεταναίους (Α μέρος)

Σούπα: Τα ψάρια είναι για τους μούτσους και το ζουμί για τους καπεταναίους

Στην επαγγελματική μαγειρική η σούπα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς μια μέτρια σούπα ως πρώτο πιάτο μπορεί να καταστρέψει εντελώς ένα άψογο μενού που ακολουθεί.

Περισσότερα...

Το ελληνικό ροδάκινο πρώτο στην παγκόσμια αγορά και η εξαφάνιση του γιαρμά

Το ελληνικό ροδάκινο πρώτο στην παγκόσμια αγορά και η εξαφάνιση του γιαρμά

Το ροδάκινο είναι καλοκαιρινό, δροσερό, χυμώδες και ανεπανάληπτο. Ήταν το φρούτο που τα τελευταία χρόνια είχε απασχολήσει τη πολιτική σκηνή γιατί ήταν πλεονασματικό και εκτός αυτού ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιδότηση. Απασχολούσε άλλοτε για τη τιμή του, πότε για τους συνεταιρισμούς, αλλά και γενικότερα για τη προοπτική του ως εθνικό προϊόν. Το συμπύρηνο ροδάκινο κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Περισσότερα...

Η επιβράβευση του σπαραγγιού

Η επιβράβευση του σπαραγγιού

Σήμερα στη χώρα μας, ιδιαίτερα στο νομό Πέλλας, έχει αναπτυχθεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες σπαραγγιού στην Ευρώπη. Το 95% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό και η ποιότητα του είναι εξαιρετική. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη παραγωγή σπαραγγιού είχε αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματος των καλλιεργητών, αλλά και της Εθνικής Οικονομίας, καθώς το προϊόν αποφέρει συνάλλαγμα. 

Περισσότερα...