Πώς καθαρίζουμε σωστά τα μύδια

Πώς καθαρίζουμε σωστά τα μύδια Πώς καθαρίζουμε σωστά τα μύδια

Πριν χρησιμοποιήσουμε τα μύδια σε οποιαδήποτε συνταγή, είναι απαραίτητο να τα καθαρίσουμε σωστά.

Αν παραλείψουμε ή αμελήσουμε αυτό το βήμα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτικό τόσο στη γεύση όσο και στην υγιεινή.

Ο καθαρισμός των μυδιών είναι μια απλή διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα:

1. Ξεχωρίστε τα χαλασμένα μύδια: Αν κάποιο μυρίζει άσχημα, το πετάμε. Το ίδιο ισχύει και για όσα είναι ανοιχτά ή έχουν σπασμένα κελύφη – δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.  Μπορείτε να δοκιμάσετε να χτυπήσετε ελαφρά τα κλειστά μύδια σε σκληρή επιφάνεια. Τα φρέσκα μύδια θα κλείσουν αμέσως, ενώ τα χαλασμένα θα παραμείνουν ανοιχτά.

2. Ξεπλύνετε τα μύδια: Βάλτε τα μύδια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και ξεπλύνετε τα καλά. Αφαιρέστε τυχόν άμμο ή βρωμιά που μπορεί να έχει κολλήσει στα κελύφη.

3 Καθαρίστε τα κελύφη: Τοποθετούμε τα μύδια στον νεροχύτη και καθαρίζουμε καλά το κέλυφός τους, χρησιμοποιώντας σύρμα ή μια σκληρή βούρτσα για να απομακρύνουμε υπολείμματα λάσπης ή στίγματα από μικροοργανισμούς. Ξύστε απαλά τα κελύφη των μυδιών με το μαχαίρι σας για να αφαιρέσετε τ κολλημένα κέλυφη. Φροντίστε να μην τρυπήσετε τα κελύφη.

4. Αφαιρέστε τα μουστάκια: Μπορείτε να τραβήξετε τα μουστάκια με τα χέρια σας, τσιμπώντας τα από τη βάση τους. Αφαιρούμε το μουστάκι, τραβώντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ένωσης. Είναι φυσιολογικό αν μαζί αφαιρεθεί και ένα μικρό κομμάτι από τη σάρκα. Μετά την αφαίρεση του μουστακιού, πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε δύο ώρες, γιατί χαλάνε γρήγορα.

5. Ξεκολλήστε τον βύσσο: Στα μύδια υδατοκαλλιέργειας, ξεκολλάμε και πετάμε τον βύσσο – τον τριχωτό σύνδεσμο που τα σταθεροποιεί σε επιφάνειες όπως βράχια ή σχοινιά, όταν προσκολλώνται. Αν πρόκειται για άγρια μύδια, τα τοποθετούμε σε μπολ με νερό για περίπου μία ώρα, ώστε να αποβάλουν τυχόν άμμο που έχουν στο εσωτερικό τους.

6: Ξεπλύνετε ξανά τα μύδια: Ξεπλύνετε τα μύδια για μια τελευταία φορά με  άφθονο κρύο νερό για να βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα. Ελέγξτε άλλη μια φορά για κλειστά μύδια και πετάξτε όσα παραμένουν ανοιχτά. Τοποθετήστε τα μύδια σε ένα καθαρό μπολ και είναι πλέον έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή της επιλογής μας.

Συμβουλές:

Μπορείτε να μουλιάσετε τα μύδια σε κρύο νερό με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι για 30 λεπτά πριν τα καθαρίσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση άμμου και βρωμιάς.
Αν θέλετε να μαγειρέψετε τα μύδια αμέσως μετά τον καθαρισμό τους, δεν χρειάζεται να τα ξεπλύνετε ξανά.
Μπορείτε να διατηρήσετε τα καθαρισμένα μύδια στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο με πάγο.

Διαβάστε επίσης