Σπίτι μου, σπιτάκι μου! Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής όπου οι νέοι φοιτητές καλούνται να εγκαταλείψουν για πρώτη φορά ίσως την οικογενειακή τους εστία και να στήσουν το δικό τους σπίτι τουλάχιστο για όσο καιρό σπουδάζουν. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να στήσεις ένα φοιτητόσπιτο; Ας δούμε εδώ μερικές χρήσιμες οδηγίες για το ξεκίνημα.
Πέρασες λοιπόν στη σχολή που επιθυμούσες, μακριά από τον τόπο κατοικίας σου και από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον. Πρέπει να βρεις ένα χώρο για να εγκατασταθείς για όσο καιρό σπουδάζεις. Ένα χώρο που θα είσαι ο νοικοκύρης του ή η νοικοκυρά του.
Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, από τη στιγμή που δεν διαθέτεις δικό σου ιδιόκτητο σπίτι στην περιοχή που σπουδάζεις θα πρέπει να νοικιάσεις. Η περιοχή, η γειτονιά της νέας κατοικίας σου, η απόστασή της από τη σχολή σου, το εμβαδό της, ο εξοπλισμός και η επίπλωσή της, και φυσικά η τιμή του ενοικίου είναι βασικοί παράγοντες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.
Εννοείται ότι κύριο λόγο στην απόφασή σου θα έχουν οι γονείς σου μιας και θα είναι αυτοί που θα χρηματοδοτούν την φοιτητική σου διαβίωση και έχουν κάθε λόγο να θέλουν να εξασφαλίσουν το καλύτερο για σένα. Εκτός των άλλων έχουν σίγουρα και την εμπειρία για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, έστω και μικρού, και θα σε βοηθήσουν σε λεπτομέρειες που ούτε σου είχαν περάσει από το μυαλό.
Τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά. Μια γκαρσονιέρα, ένα δυαράκι ή ένα στούντιο καλύπτουν άνετα τις προσωπικές σου ανάγκες σε χώρο. Αυτό που θα πρέπει να φροντίσεις είναι ο χώρος αυτός να είναι όσο το δυνατό λειτουργικός, ασφαλής και φυσικά ευχάριστος.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να προσέξεις τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα του σπιτιού. Ηλεκτρικά, υδραυλικά, τηλεφωνικά. Θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά και χωρίς βλάβες ή προβλήματα.
Αν είσαι λάτρης του νοικοκυριού και της μαγειρικής φρόντισε να είναι ο χώρος της κουζίνας εξοπλισμένος κατάλληλα. Το ψυγείο είναι απαραίτητο μαζί με κάποιο κουζινάκι. Αν έχεις την δυνατότητα για ηλεκτρική κουζίνα και πλυντήριο ακόμα καλύτερα. Αν ο χώρος σου δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση και κλιματισμό θα πρέπει να φροντίσεις έγκαιρα να εγκαταστήσεις εναλλακτικές πηγές ζέστης και δροσιάς (π.χ. σόμπα αλογόνου, ανεμιστήρα).
Αφού λοιπόν ελέγξεις και ρυθμίσεις την κουζίνα, το μπάνιο και τις εγκαταστάσεις γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει η περισσότερη δουλειά από πλευράς λειτουργικότητας. Εδώ που τα λέμε αυτή είναι και πιο άχαρη δουλειά όταν θα μπεις στο νέο σου σπίτι μιας και δεν θα μπορείς να προσθέσεις τη δική σου προσωπική πινελιά σ’ αυτά τα πράγματα από διακοσμητικής άποψης.
Αυτό όμως θα αλλάξει σε ότι αφορά το υπόλοιπο σπίτι καθώς ο χώρος του ύπνου και της εργασίας επιδέχεται πιο εύκολα αλλαγές στη διαρρύθμιση καθώς δεν απαιτεί τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του να έχουν αυστηρά συγκεκριμένες θέσεις.
Έτσι θα έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις τις διαστάσεις του κρεβατιού, το υλικό κατασκευής του και τη θέση του μέσα στο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα έπιπλα μέσα στο χώρο, ντουλάπα, κομοδίνο, γραφείο, καναπές καρέκλες, τραπέζι ανάλογα πάντα με το μέγεθος του δωματίου σου.
Ακόμα περισσότερο, μπορείς να συμπληρώνεις το χώρο σου σιγά σιγά με βοηθητικά έπιπλα, βιβλιοθήκη, σκαμπό, ράφια, κρεμάστρες, συρταριέρα, παπουτσοθήκη, φωτιστικά, κ.λπ. Δηλαδή, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις από την αρχή ένα σημαντικό ποσό για να έχεις τα πάντα στην εντέλεια. Μάλιστα θα έχεις το χρόνο να ψάξεις οικονομικότερες και λειτουργικότερες λύσεις καθώς θα υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, εκπτώσεις, μεταχειρισμένα, πολυχρηστικά έπιπλα, πτυσσόμενα αλλά και γιατί όχι DIY λύσεις αν πιάνουν τα χέρια σου. Έτσι θα μπορείς να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στον προσωπικό σου χώρο και θα έχεις και δημιουργική απασχόληση ταυτόχρονα.
Το χρώμα είναι αυτό που «ντύνει» και ζεσταίνει ένα χώρο. Είναι καλό σε ένα φοιτητικό σπίτι να κυριαρχεί το λευκό χρώμα στους τοίχους γιατί αυξάνει την φωτεινότητα. Από εκεί και πέρα μπορείς να παίξεις με τα χρώματα, στις κουρτίνες, στα σεντόνια, στα σκεπάσματα και τα μαξιλάρια. Στην κουρτίνα του μπάνιου, στα πατάκια και στα χαλιά. Κάδρα, αφίσες και διακοσμητικά μπορούν επίσης να προσθέσουν χρώμα και ύφος στο χώρο.
Αυτές είναι πάνω κάτω οι αρχικές οδηγίες για να στήσεις ένα φοιτητόσπιτο. Επιμέρους διακοσμητικές προτάσεις και tips νοικοκυριού θα σου χρειαστούν αργότερα.
Όπως καταλαβαίνεις, το βασικό είναι να έχεις ένα σπίτι πάνω απ’ όλα λειτουργικό και ασφαλές ώστε σιγά σιγά να το φέρεις εντελώς στα μέτρα σου. Στο κάτω κάτω οι σπουδές σου θα διαρκέσουν τουλάχιστο τέσσερα χρόνια. Χρόνος αρκετός για να σπουδάσεις και το νοικοκυριό!
Πηγή: