Άραγε πόσα εργαλεία χρειάζονται για να παραμείνει η στέγη πάνω από το κεφάλι σας και να μην διαλυθούν τα πάντα γύρω σας; Όχι και τόσα πολλά, όπως μπορεί να νομίζετε.
Ο εξοπλισμός ενός εργαστηρίου για τις επιδιορθώσεις του σπιτιού, μπορεί να συγκριθεί με τον εξοπλισμό της κουζίνας. Κάθε καλός μάγειρας γνωρίζει ότι ακόμη και με όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, τα βασικά εργαλεία χεριού που χρειάζεται μια κουζίνα, είναι αναπόφευκτα. Το ίδιο ισχύει και για ν’ αποκτήσετε ένα εργαστήριο για τα μερεμέτια του σπιτιού.
Με αυτόν τον «ψαγμένο» κατάλογο, των βασικών εργαλείων, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις, και να κάνετε πολλά μαστορέματα:
1. Κατσαβίδια (6 στο σύνολο): 3 βασικά μεγέθη με εγκοπές και 3 μεγέθη από κεφαλές κατσαβιδιών.
2. Σουβλί
3. Διχαλωτό ξυλουργικό σφυρί: ένα των 450 γραμ. έχει ικανοποιητικό βάρος για τις περισσότερες εργασίες
4. Ρυθμιζόμενα γαλλικά κλειδιά (2): μικρό και μεσαίο
5. Πένσεs (4): Κάβουρα, πένσα, τανάλια, συρματοκόφτη
6. Αλφάδι
7. Μαχαίρι πολλαπλών χρήσεων
8. Μέτρο μεταλλικό, πτυσσόμενο
9. Πριόνι μικρό, όλων των χρήσεων
10. Προστατευτικά ματογυάλια ασφαλείας
Επιπλέον, είναι καλό να υπάρχει σε ετοιμότητα ο παρακάτω εξοπλισμός: μια ποικιλία από καρφιά και βίδες, μονωτική ταινία (για κάλυψη ηλεκτρικών αγωγών), γυαλόχαρτο, μια δυνατή κόλλα.
Με σύμμαχο τη δύναμη των εργαλείων
Για να γευτείτε τις δυνατότητες των εργαλείων και τις δικές σας, πρέπει να είστε οπαδός της ρήσης «φτιάξτο μόνος σου». Γιατί ποια ηλεκτρικά μίξερ και ποιοι επεξεργαστές τροφίμων κάνουν το μάγειρα; Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να κάνουμε τη «δουλειά» μας, αλλά μόλις τα δοκιμάσουμε, αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε τόσο καιρό χωρίς αυτά. Λοιπόν, αν είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε αυτό το «βασίλειο», σας προτείνω δύο βασικά:
Ένα δυνατό πριόνι είναι το κατάλληλο εργαλείο, αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με ξύλα γενικώς.
Ένα τρυπάνι που λειτουργεί χωρίς καλώδιο, είναι επίσης βασικό εργαλείο, για τον φανατικό του «φτιάξτο μόνος σου». Δεν μπορώ να φανταστώ τις δικές μου επιδιορθώσεις και βελτιώσεις στο σπίτι χωρίς αυτό. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τα τρυπάνια, εγώ προτιμώ το τρυπάνι με τη μεταβλητή ταχύτητα γιατί προσφέρει περισσότερο έλεγχο. Όταν επιλέγετε ένα τρυπάνι, ελέγξτε πόσο καιρό μπορεί να λειτουργεί, χωρίς να επαναφορτίσετε την μπαταρία του. Μερικά διαθέτουν εφεδρική μπαταρία ή μπορείτε ν’ αγοράσετε μια πρόσθετη, εάν το τρυπάνι σας καταναλώνει πολύ μπαταρία. Επίσης, αν η μύτη του τρυπανιού ασφαλίζει χωρίς κλειδί, θα σας γλιτώσει σίγουρα από χάσιμο χρόνο, καθώς αυτά τα κλειδιά έχουν μια μοναδική ικανότητα… να χάνονται σχεδόν πάντα.
Κρατήστε τα εργαλεία σας συγκεντρωμένα
Αν φυλάγετε τα εργαλεία σας με τάξη και οργάνωση, θα κερδίσετε πολύτιμο χρόνο. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο μέρος για να τα κρατάτε και τοποθετήστε τα πίσω στη θέση τους, αμέσως μετά από οποιαδήποτε χρήση. Αν προτιμήσετε μια παραδοσιακή εργαλειοθήκη, ελέγξτε για τις εναλλακτικές δυνατότητές της, μια και πολλές εργαλειοθήκες προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα απλό κουτί για τη φύλαξη και την οργάνωση των εργαλείων. Μερικές διαθέτουν έντυπες πληροφορίες και χρήσιμες οδηγίες για κάποια μεγέθη καρφιών και βιδών, διάφορους μετατροπείς μετρήσεων, υποδεκάμετρα χωρίς αποκλίσεις και πολλά περισσότερα. Διαλέξτε την πιο κατάλληλη για σας. Εγώ χρησιμοποιώ μια ελαφριά, τραχιά, πλαστική εργαλειοθήκη, που είναι σημαντική για μένα, μια και μπορεί να ταξιδέψει παντού.
Φυσικά, ακριβώς όπως οι μάγειρες δεξιοτέχνες της γαστρονομικής έχουν τον πολύ εξειδικευμένο εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα εργαλεία τους, έτσι κάνουν και οι φανατικοί οπαδοί του «κάντο μόνος σου». Καθώς οι δεξιότητες σας αυξάνονται, και οι ανάγκες σας για εργαλεία θα αυξάνονται… Αγοράστε αυτά ακριβώς τα εργαλεία που χρειάζεστε. Όταν θελήσετε να κάνετε ταπετσαρία τοίχου, αγοράστε τα ειδικά εργαλεία για ταπετσαρίες τοίχου και τα λοιπά.
Καλή τύχη και καλά μαστορέματα!