Με την κατάλληλη φροντίδα και μερικές απλές κινήσεις, τα μαρμάρινα δάπεδα μπορούν να δείχνουν καινούργια για πολλά χρόνια μετά την εγκατάστασή τους. Η καλή συντήρηση είναι το μυστικό. Κάθε μέρα τα δάπεδα δέχονται επίθεση από τη σκόνη και τη βρομιά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα καθαρίζετε, να τα ξεσκονίζετε και να τα σφουγγαρίζετε.
Το μάρμαρο δεν είναι τόσο «σκληρό» όσο πιστεύεται. Είναι ένα ευαίσθητο υλικό, που χαράσσεται και σημαδεύεται εύκολα. Πιθανότατα να πληρώσατε αρκετά για να το τοποθετήσετε, οπότε πρέπει να το προσέχετε και να το διατηρείτε καθαρό.
– Τα μαρμάρινα πατώματα μπορεί να είναι λευκά ή χρωματιστά. Οι πόροι του μαρμάρου το κάνουν να λερώνεται εύκολα. Αποφεύγετε τα όξινα καθαριστικά ή τα οικιακά προϊόντα, όπως το ξίδι. Είναι πιθανό να γδάρουν την επιφάνεια. Το μάρμαρο χαράσσεται από τα οξέα. Καθαρίστε αμέσως οτιδήποτε έχει χυθεί στο πάτωμα. Χρησιμοποιείτε τα ειδικά καθαριστικά που θα σας συστήσει ο κατασκευαστής.
– Για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό, χρησιμοποιείτε μαλακά σφουγγαρόπανα και σαμουά πανιά. Πλένετε πάντα τη μαρμάρινη επιφάνεια με χλιαρό νερό.
– Για σκληρούς λεκέδες προτιμάτε υλικά όπως το ασετόν και η αμμωνία.
– Απλώνετε τα ειδικά καθαριστικά με πανιά.
– Αφού καθαρίσετε τη μαρμάρινη επιφάνεια, γυαλίστε την με κάποιο υγρό που περιέχει κασσίτερο.
– Τοποθετήστε προστατευτικά κάτω από τα ποδαράκια των επίπλων και καλύψτε τα πατώματα με πανιά.
– Αν η φθορά είναι σοβαρή, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία.
– Μία με δύο φορές το χρόνο πλένετε το πάτωμα μ’ ένα μαλακό απορρυπαντικό και ζεστό νερό (σαπούνι πιάτων), αλλά μην αμελείτε να το στεγνώνετε και μ’ ένα πανί. Μια ελαφριά στρώση άχρωμου κεριού θα το προστατεύσει. Μην το δοκιμάσετε σε λευκό μάρμαρο, γιατί θα κιτρινίσει.
– Οι μαρμάρινες επιφάνειες που έχουν χάσει τη φωτεινότητα τους, μπορούν να επανέλθουν με κάποιο καθαριστικό, που συγχρόνως είναι και γυαλιστικό. Η σκόνη στόκου ενδείκνυται. Επιλέξτε τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής γυαλιστικής μηχανής.
– Λεκέδες από τσάι, καφέ, χρώμα, ποτά: φτιάξτε ένα μείγμα για καθαρισμό που να αποτελείται από 20% υπεροξείδιο και λίγες σταγόνες αμμωνίας.
– Λεκέδες από λάδι, βούτυρο, κρέμα χεριών, λοσιόν: χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που να απορροφάται εύκολα. Ύστερα από λίγο, βουρτσίστε για να απομακρύνετε το λεκέ και ξαναβάλτε λίγο καθαριστικό. Αφήστε το για ένα 24ωρο. Τρίψτε το σημείο μ’ ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνία. Ξεβγάλτε με νερό και στεγνώστε.
Πηγή: