“Δεν είναι μόνο η οικογένεια που ελέγχει και ανατρέφει το βρέφος της, αλλά και το βρέφος ελέγχει και ανατρέφει την οικογένεια του.”
Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται τι παιδαγωγικό μπορούν να κάνουν με το μωρό τους αφού ακόμη δεν μπορεί να κάνει έναν συμβατικό διάλογο, δεν μπορεί να παίξει με οδηγίες και κανόνες και το μόνο που απομένει να κάνει είναι να δέχεται χάδια. Το μωρό όμως είναι πολύ περισσότερο δεκτικό στην μάθηση από ότι αντιλαμβανόμαστε.
Υπάρχουν 6 απλές παιδαγωγικές δραστηριότητες που απασχολούν το μωρό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λογικής, να αναπτύξει την περιέργεια του για τον κόσμο, να μάθει το σώμα του και να γίνει ανεξάρτητο νιώθοντας ελεύθερο.
1. Μιλήστε του κανονικά και για όλα. Πείτε του την μέρα σας, τι έχετε σκοπό να κάνετε, σχολιάστε κάτι που σας έρχεται στο μυαλό. Σίγουρα δεν είναι σαν να μιλάτε στον εαυτό σας. Κάθε φορά που έχετε την προσοχή του πχ. όταν αλλάζετε πάνα, όταν το έχετε αγκαλιά και του ετοιμάζεται το φαγητό, όταν το ταΐζετε κτλ. η στιγμή είναι ιδανική.
Προσφέρει: Διέγερση της ακοής. Ευκαιρία επικοινωνίας, επαφή του παιδιού με τους ήχους της γλώσσας και ευκαιρία να παρατηρήσει τα εξωλεκτικά στοιχεία της ομιλίας πχ. γκριμάτσες, χειρονομίες κτλ.
2. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα. Η βόλτα δεν χρειάζεται να είναι μακρινή για να πρέπει να κουβαλήσετε πολλά πράγματα. Μια μικρή βόλτα με το μωρό σε ένα slig (μάρσιπο) δίνει την δυνατότητα να ανανεώνετε τα πράγματα για τα οποία μιλάτε και περιγράφετε στο μωρό. Χρησιμοποιείστε πλούσιο λεξιλόγιο.
Προσφέρει: Διέγερση της ακοής. Ευκαιρίες επικοινωνίας και αφορμές για να περιγράψετε περισσότερες εικόνες και όχι μόνο αντικείμενα πχ. το παιδάκι τρέχει για να πιάσει την μπάλα, τα λουλούδια άνθισαν γιατί έχει ήλιο, βλέπεις σήμερα κρυώνουμε γιατί κοίτα ο ουρανός έχει σύννεφα κτλ.
3. Τραγουδήστε του. Απλά παιδικά τραγουδάκια και όχι μόνο. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα ανανεωμένο ρεπερτόριο για να τραγουδήσετε στο μωρό σας. Το μωρό δεν βαριέται να σας ακούει να τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια.
Προσφέρει: Τα τραγούδια εξασκούν το μωρό στην αναγνώριση της μελωδικής φωνής σε σύγκριση με την ομιλία, το κάνουν να ευθυμεί και να ηρεμεί και εξασκούν την μνήμη του αφού θα αποθηκεύσει την μελωδία του τραγουδιού και θα αντιδράσει θετικά την επόμενη φορά που θα την ακούσει. Διέγερση ακοής.
4. Κάντε μιμήσεις. Συνδυάστε γκριμάτσες και χειρονομίες με ήχους και αφήστε το μωρό σας να επαναλάβει. Για παράδειγμα βγάλτε την γλώσσα σας έξω, γουρλώστε τα μάτια σας, ανοίξτε πολύ το στόμα σας χαμογελώντας, χτυπήστε παλαμάκια κτλ.
Προσφέρει: Διέγερση όρασης και ακοής. Την δυνατότητα να ελέγξει την φωνή του και το σώμα του δίνοντας το ίδιο εντολές για να φτιάξει ένα αποτέλεσμα αλλά και να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι που έχει οδηγίες και ανταπόκριση.
5. Κάντε του μασάζ διεγείροντας και την αφή. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας σε κάθε ευκαιρία και με το χέρι σας και με άλλα καθαρά κατάλληλα αντικείμενα πχ. ένα μαλακό υφασμάτινο κύβο, ένα ύφασμα, ένα χνουδωτό κουκλάκι κτλ.
Προσφέρει: Διεγείρει μια πολύ σημαντική αίσθηση για τα μωρά, την αφή. Επίσης διατρέχοντας το σώμα του μωρού με το χέρι μας του δίνουμε την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του και τα όρια του στον χώρο. Ενώ χρησιμοποιώντας και άλλα κατάλληλα αντικείμενα το βοηθάμε στην ανακάλυψη των υλικών. Χαλάρωση και ευκαιρίες για έναν στενότερο δεσμό με το άτομο φροντίδας.
6. Διαβάστε του ένα βιβλίο. Δεν είναι ποτέ νωρίς να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε σε ένα παιδί βιβλία.
Προσφέρει: Σε κάθε ηλικία προσφέρει κάτι διαφορετικό. Τους πρώτους μήνες το μεγαλύτερο κέρδος είναι το άκουσμα της φωνής σας και πως αυτή αλλάζει ύφος καθώς διαβάζετε. Αργότερα οι εικόνες καθώς και το ξεφύλλισμα που κάνετε ενώ διαβάζετε προσθέτει ενδιαφέρον στην διαδικασία. Τέλος το εισάγετε στην ιεροτελεστία του διαβάσματος την οποία βιωματικά θα την αναζητήσει και αργότερα.
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Πηγή: Iator.gr