Η μόνωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα προστασίας των κτιρίων. Εφαρμόζεται κυρίως στην ταράτσα παρέχοντας τεράστια οφέλη σε εμάς και το κτίριο. Υπάρχουν διάφορα είδη και τρόποι μονώσεων με διαφορετικές τεχνικές και πλεονεκτήματα.
Οι απώλειες ενέργειας από την ψύξη ή την θέρμανση μιας μη μονωμένης ταράτσας είναι περίπου 50%.
Η έννοια μόνωση είναι γενική καθώς εννοούμε θερμομόνωση ή υγρομόνωση (στεγανοποίηση). Με απλά λόγια αν θέλουμε να προστατευτούμε από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε θερμομόνωση. Αν όμως το πρόβλημα είναι πχ η υγρασία τότε απαιτείται υγρομόνωση. Ωστόσο η σοφότερη λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο.
Υγρομόνωση
Η υγρομόνωση εφαρμόζεται ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει το νερό από τοίχους ή το δάπεδο στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα δημιουργηθεί υγρασία, μούχλα κλπ. και θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες. Αν το νερό καταφέρει και εισχωρήσει σε ένα μη υγρομονωμένο σημείο, τότε εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να εξατμιστεί.
Η ταράτσα που είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο ενός κτιρίου στα νερά της βροχής. Αν λοιπόν κάνουμε μια καλή υγρομόνωση, τότε το νερό δεν θα εισχωρεί.
Εφαρμόζεται κυρίως σε χώρους όπως υπόγεια, δώματα, ταράτσες, πισίνες, κλπ.
Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα υγρομόνωσης πρέπει να λάβουμε υπόψη:
– Τις κλίσεις στην ταράτσα
– Τη χρήση του χώρου
– Τυχόν ευπαθή σημεία
– Τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας
– Τη διατομή των υδρορροών
– Την ήδη παλαιά μόνωση
Οι πιο γνωστοί τρόποι υγρομόνωσης είναι με επικόλληση ασφαλτοπάνου και με τα επαλειφόμενα.
Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά με ανακλαστικές ιδιότητες που αλείφονται στην επιφάνεια της ταράτσας. Βοηθούν αρκετά στο να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία το καλοκαίρι, χωρίς όμως να μας εξασφαλίζουν και θερμομόνωση. Έχουν μεγάλο βαθμό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ δημιουργούν μια ενιαία στεγανωτική μεμβράνης χωρίς ενώσεις.
Είναι μια πολύ οικονομική επιλογή τόσο για την εργασία όσο και για τα υλικά, ενώ έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:
– Ακρυλικά
– Πολυουρεθανικά
– Σιλανικών Ρητινών
Από την άλλη υπάρχει η επιλογή του ασφαλτοπάνου.
Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που επικολλάται με φλόγιστρο και ασφαλτική κόλλα. H εφαρμογή τους γίνεται αφού προηγηθεί η τοποθέτηση στρώματος πίσσας στην παλαιά επιφάνεια. Συγκριτικά, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο πάχος στεγανοποίησης. Διακρίνεται για την μεγάλη αντοχή, και τη μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί την πρώτη επιλογή παγκοσμίως λόγω της άριστης υγρομόνωσης που παρέχει παρ όλο το ακριβό κόστος. Στα μείον είναι πως σε περίπτωση διάτρησης του χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή.
Τα συμπτώματα μιας μη υγρομονωμένης κατασκευής είναι κάτι παραπάνω από εμφανή!
– Εμφάνιση μαύρων στιγμάτων (μύκητες)
– Υποκίτρινες κηλίδες
– Μαύρες σκιές
Θερμομόνωση
Όλοι λίγο πολύ έχουμε υποφέρει από ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Το ίδιο επίσης και από το πολύ κρύο του χειμώνα και πολλές φορές χωρίς η εξωτερική θερμοκρασία να είναι ακραία. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη θερμομόνωσης η έλλειψη της οποίας μπορεί να είναι υπεύθυνη για θερμικές απώλειες στο εσωτερικό του σπιτιού που φτάνουν και το 50%.
Οι πιο γνωστοί τρόποι για θερμομόνωσης είναι οι θερμομονωτικές βαφές και η χρήση των θερμομονωτικών πλακών.
Οι θερμομονωτικές βαφές
Δεν προσδίδουν βάρος στην κατασκευή. Η αρχή γίνεται με την αφαίρεση των παλαιών βαφών και τον καθαρισμό της επιφάνειας. Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή με αστάρι και κυρίως στα δύσκολα σημεία όπως αυτά των εξαερισμών, των βάσεων του ηλιακού, των κεραιών κλπ. για να περαστούν οι τελικές ειδικές βαφές.
Οι θερμομονωτικές πλάκες
Επικολλούνται στην ταράτσα ή τοποθετούνται σε ειδικά φορτία από χαλίκι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη γήρανση, είναι ατμοδιαπέρατες, δεν απορροφούν τα νερά ενώ είναι και άφλεκτες.
Τι υλικά χρησιμοποιούνται;
Τα θερμομονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:
– Εξηλασμένη πολυστερίνη
– Πολυουρεθάνη
– Διογκωμένος φελλός
– Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας
– Περλίτης
– Ερακλίτ
Υπάρχουν βέβαια και άλλα θερμομονωτικά υλικά και μάλιστα πολύ οικονομικά και οικολογικά ωστόσο στην Ελλάδα είναι κάπως δυσεύρετα:
– Λιναρόμαλλο
– Ρολό από ίνες κοκκοφοίνικα
– Ρολό από υπολείμματα βαμβακιού
– Τζίβα
– Διογκωμένη άργιλος
Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών, αλλά και σωστή εφαρμογή τους από εξειδικευμένους τεχνίτες ή συνεργεία.
Να επιλέξω υγρομόνωση ή θερμομόνωση;
Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξουμε μια πλήρη μόνωση με συνδυασμό και των δύο. Η επιλογή αυτή μας παρέχει τα εξής αποτελέσματα:
– Μέγιστη δυνατή ενεργειακή απόδοση
– Μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ή του καυσίμου
– Καλύτερη ποιότητα ζωής
– Αύξηση του χρόνου ζωής της κατασκευής
– Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη έως και 50%
– Ιδανική θερμοκρασία της κατασκευής
– Ενεργειακά αποδοτικό «πράσινο» σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον
– Πολύ σημαντική μείωση της υγρασίας
– Προστασία από διαβρώσεις και λοιπές αλλοιώσεις
– Αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου
– Οριστική απαλλαγή από τη μούχλα
– Απόσβεση χρημάτων από εξοικονόμηση ενέργειας σε μια πενταετία
– Αρκετά καλή ηχομόνωση
– Εφαρμόζεται τόσο σε νέες και όσο και σε παλαιές κατασκευές
Τι μέθοδο μόνωσης να επιλέξω;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μόνωσης. Η επιλογή πρέπει να γίνει ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τις ανάγκες μας.
Συμβατική μόνωση
Πρόκειται για την πιο κλασική μέθοδο. Στη συμβατική μόνωση, η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από τη στεγανοποίηση. Έτσι προστατεύεται από την εισροή νερού κάτω από τη θερμομονωτική στρώση. Εφαρμόζεται είτε με αφρομπετόν, είτε με θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα. Η τελική επιφάνεια συνηθίζεται είναι ένα ασφαλτόπανο με επικάλυψη ψηφίδας.
Το επιπλέον βάρος στη συγκεκριμένη μόνωση είναι 50kg/m², ανάλογα φυσικά με τα υλικά που θα επιλέξουμε ενώ μια μέση τιμή είναι περίπου στα 12€/m²+φπα.
Στην συμβατική μόνωση επιτρέπεται η ήπια βατότητα και έτσι συνηθίζεται σε κατασκευές που δεν είναι αναγκαία η τοποθέτηση της τελικής επικάλυψης (πλακίδια κλπ.), ή λόγω ανάγκης ελαφριάς κατασκευής και συνεπώς ο έλεγχος και η διόρθωση της στεγάνωσης είναι πολύ απλή διαδικασία.
Αν βέβαια έχουμε σκοπό να κάνουμε πολύ μεγάλη χρήση της ταράτσα μας προτείνεται η τοποθέτηση τσιμεντοκονίας ή υλικό υψηλής βατότητας όπως πχ. βιομηχανικό δάπεδο ή πλακάκια.
Πλεονεκτήματα
– Η σχέση βάρους κατασκευής και κόστους
– Ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες
– Προστασία από την υγρασία
– Μικρό βάρος
– Οικονομικό κόστος
Στα μειονεκτήματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ταράτσες με απολύτως επίπεδη ή μικρή κλίση, και η στεγανωτική στρώση βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένη σε θερμικές μεταβολές στην περίπτωση που δεν τοποθετήσουμε πλακίδια κλπ.
Εφαρμογή
– Καθαρισμός του υποστρώματος
– Επάλειψη της επιφάνειας με ασφαλτικό γαλάκτωμα
– Τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού με ελάχιστο πάχος 5 cm
– Δημιουργία ρύσεων με υαλόπλεγμα τσιμεντοκονίας
– Επάλειψη της επιφάνειας με εποξειδικό αστάρι
– Επάλειψη πρώτης στρώσης υγρομονωτικού υλικού
– Ενίσχυση των γωνιών με πολυεστερικό οπλισμό
– Επάλειψη δεύτερης στρώσης πολυουρεθανικού
– Τοποθέτηση πλακιδίων (προαιρετικά)
Ανεστραμμένη μόνωση
Η ανεστραμμένη μόνωση συνηθίζεται σε χώρους που τους χρησιμοποιούμε συχνά. Ονομάζεται ανεστραμμένη για το λόγο πως εδώ η στεγανοποίηση προηγείται της θερμομόνωσης σε αντίθεση με τη συμβατική. Το μονωτικό υλικό τοποθετείται πάνω από τη υγρομόνωση και έπειτα καλύπτεται με διάφορα υλικά όπως χαλίκι, πλάκες κλπ. για να προστατευτεί από τη βατότητα και τις καιρικές συνθήκες. Αποτελεί την καταλληλότερη λύση για ταράτσες που έχουν ήδη στεγανωτική στρώση.
Στην περίπτωση της ανεστραμμένης μόνωσης δεν χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα από μπετό για να μην προσδώσει μεγάλο βάρος στο κτίριο. Οι περισσότεροι την προτιμούν για λόγους οικονομίας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, είναι η πλήρη βατότητα την ταράτσα σας κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να τοποθετήσουμε έπιπλα, πέργκολες και ότι άλλο θέλουμε και να απολαμβάνουμε όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στην ταράτσα μας.
Στα κατά είναι πως δεν ενδείκνυται σε βροχερές περιοχές γιατί τα όμβρια νερά που κυκλοφορούν κάτω από τη μόνωση ψύχουν το δώμα χάνοντας ένα ποσοστό θερμομόνωσης της τάξης του 30%.
Εφαρμογή
– Καθαρισμός της επιφάνειας
– Δημιουργία ρήσεων
– Στεγανοποίηση
– Τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού
– Τοποθέτηση γεουφάσματος
– Προστατευτικό φύλλο (γεωύφασμα)
– Τελική στρώση μόνωσης
– Τοποθέτηση δομικών πλακών
Ανακλαστική Μόνωση
Η αύξηση του θερμικού αέρα τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, την ενεργειακή κατανάλωση, καθώς και την τσέπη μας.
Στην περίπτωση της ανακλαστικής μόνωσης πετυχαίνουμε πλήρη θερμομόνωση της επιφάνειας. Έτσι η θερμότητα δεν εισχωρεί προς το κτίριο καθώς το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται. Στη χώρα μας εφαρμόζεται κυρίως σε σπίτια με στέγες, πάνω από τη θερμομόνωση και κάτω από τα κεραμίδια. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι ώρες χρήσης του κλιματιστικού και κατά συνέπεια γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Βελτιώνεται επίσης σημαντικά η θερμική άνεση ακόμα και αν δεν έχουμε κλιματιστικό.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε ταράτσες, τοίχους και στέγες σε οποιαδήποτε απόχρωση θέλουμε.
Πλεονεκτήματα
– Δροσερή κατοικία
– Πλήρη προστασία από το νερό και τη ζέστη
– Ελάχιστες απαιτήσεις προετοιμασίας
– Βάρος κατασκευής μόλις 1,5kg/m2.
– Οικονομική λύση
Ελαφρύ τύπου μόνωση
Η ελαφρύ τύπου μόνωση αποτελεί την καλύτερη λύση για τις παλιές κατασκευές, που χτίστηκαν με χαμηλές προδιαγραφές και δεν μπορούν να αντέξουν άλλο βάρος στην ταράτσα. Εδώ η θερμομόνωση τοποθετείται από κάτω και η στεγάνωση από πάνω, όπως και στις συμβατικές μονώσεις.
Το βάρος της συγκεκριμένης μόνωσης είναι με διαφορά το μικρότερο με 10kg/m². Για το λόγο αυτό η βατότητα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ωστόσο αυτό βελτιώνεται με την επίστρωση δομικών πλακών όπως οι πλάκες ελευθέρας τοποθέτησης, ταρατσόπλακες, πλακάκια κλπ.
Για την εφαρμογή της ωστόσο είναι απαραίτητο να μην λιμνάζουν νερά σημειακά στην ταράτσα αλλά να έχει σωστές ρύσεις.
Εφαρμογή
– Έλεγχος για τυχόν ρωγμές ή σκασίματα
– Καλός καθαρισμός
– Εφαρμογή μίας στρώσης με αστάρι πολυουρεθάνης
– Εφαρμογή δύο στρώσεων επαλειπτικού υλικού πολυουρεθάνης
– Επικόλληση μονωτικού υλικού
– Πέρασμα κόλλας τσιμεντοειδούς βάσης με προσθήκη ρητινών
– Αφού «δέσει», πέρασμα δύο στρώσεων επαλειπτικού υλικού
Info:
Πηγή: Τexnitesonline.gr