Σήμερα, που η εξασφάλιση της ποιοτικής διαβίωσης έχει γίνει πλέον σκοπός ζωής για όλους, η ανάγκη για ένα καθαρά υγιεινό περιβάλλον είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή υπόθεση. Μετά βίας υπάρχει μια γωνία αμόλυντη σε όλο τον κόσμο από τις χημικές ουσίες, τους ανακυκλούμενους βιορύπους που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Τότε η φροντίδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αλλά και η διαπίστωση, ότι η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει μέσα από το χώρο που ζούμε, θα μας βοηθήσει να το προστατεύσουμε περισσότερο.
Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός των εσωτερικών χώρων;
Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες σε όλο τον κόσμο, ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους είναι περισσότερο μολυσμένος απ’ ότι στον εξωτερικό και σε αυτό συμβάλλει κατά κύριο λόγο, η μολυσμένη ανακυκλούμενη σκόνη. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό επιστημονικών στοιχείων που αποκαλύπτει ότι η καλύτερη περιβαλλοντική υγιεινή βελτιώνει την υγεία. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ταξινομηθεί μεταξύ των κορυφαίων πέντε περιβαλλοντικών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, αλλά και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, «50% όλων των ασθενειών σχεδόν προκαλούνται ή επιδεινώνονται από αερομεταφερόμενους και ανακυκλούμενους μολυσμένους εσωτερικούς ρύπους.» Έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 70% των προβλημάτων κακής ποιότητας εσωτερικού αέρα σε σπίτια, σε χώρους εργασίας (οργανισμοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , τράπεζες, γραφεία), σε χώρους φιλοξενίας & ταξιδιού, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, πλοία, τουριστικά λεωφορεία, τραίνα, χώρους υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, γηροκομεία), αλλά και τους παιδικούς σταθμούς, κλπ, οφείλονται περισσότερο στις λανθασμένες, η και εντελώς ακατάλληλες μεθόδους καθαρισμού αλλά και στην κακή συντήρησή στο σύστημα κλιματισμού.
Ποιοι είναι αυτοί οι εσωτερικοί ρύποι που εισπνέοντάς τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας;
Περιλαμβάνουν τους υπαίθριους ρύπους που παρουσιάζονται μέσα στους εσωτερικούς χώρους, τα προϊόντα καύσης, τη μόλυνση από τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τον καταναλωτή και τη βιολογική μόλυνση (βιορύποι). Γι αυτό οι στατιστικές EPA δείχνουν ότι τα επίπεδα πολλών αερομεταφερόμενων ρύπων μπορούν να είναι 100 έως 500 τοις εκατό υψηλότερο στο εσωτερικό από υπαίθρια. Οι βιορύποι περιλαμβάνουν το σκυλί ,τη γάτα (dander), τα ακάρεα σκόνης και τα αλλεργιογόνα κατσαριδών. Αυτοί οι εσωτερικοί ρύποι ενεργούν για να μας ωθήσουν προς το άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.
Το κοινό άκαρι σκόνης εσωτερικών χώρων. Η No1 εσωτερική πηγή αλλεργιογόνου
Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά, -με οκτώ πόδια – arachnids (όχι έντομα) 0.3mm στο μήκος. Είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τόσο μικρά που μπορούν να διεισδύσουν δια μέσω της ύφανσης του υφασμάτινου στρώματος. Τα ακάρεα σκόνης τρέφονται με τα απονεκρωμένα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Ο μέσος ενήλικος ρίχνει περίπου 2 λίβρες του δέρματος ετησίως. Αυτό θα ταΐσει τα εκατομμύρια των ακάρεων σκόνης.
Τα ακάρεα της σκόνης δεν είναι το ότι αυτό προκαλούν το πρόβλημα αλλά εναπόκειται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην αποσύνθεση τους μαζί με τα απόβλητα περιττώματα τους.
Το περιττωματικό υλικό είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και γίνεται αερομεταφερόμενο. Τα αερομεταφερόμενα μόρια εισπνέονται και επηρεάζουν την προστατευτική βλεννώδης επένδυση των ματιών, της μύτης, των πνευμόνων και του δέρματος. Τα αλλεργιογόνα εισάγονται στο σώμα και προκαλούν πολλά έντονα προβλήματα αλλεργιών μεγαλύτερα από την φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Σχετικές έρευνες από επιστήμονες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εμφάνισης αλλεργιών, άσθματος και ανυπόφορης φαγούρας (που συνήθως ονομάζεται από τους γιατρούς ως έκζεμα νευρικής φύσης) οφείλεται στη σκόνη από τα περιττώματά τους αλλά και από την αποσύνθεσή τους – οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν διάφορα αλλεργικά συμπτώματα.
Αυτά τα «κομψά ζωάκια» προτιμούν το υγρό προς ξηρό περιβάλλον με μέγεθος ένα τρίτο του χιλιοστόμετρου, είναι διαφανή και ορατά μόνο με μικροσκόπιο και αναπτύσσονται επί το πλείστον και φιλοξενούνται περισσότερο σε χώρους όπου υπάρχουν υφασμάτινες ύλες και ινώδη υλικά, στρώματα, μοκέτες, χαλιά, σαλόνια, κουρτίνες, γιατί εκεί βρίσκουν σκοτάδι, ιδανική τροφή, θερμοκρασία και υγρασία για να αναπτυχθούν.
Μετά από όλα αυτά, εύλογα γεννιέται το ερώτημα :
Πώς και πότε άρχισαν να μας επιβάλλονται όλοι αυτοί οι απρόσκλητοι επισκέπτες;
Η απάντηση είναι απλή. Πριν από χρόνια, τα ζωύφια που απειλούσαν ένα χώρο ήταν κυρίως οι κατσαρίδες και άλλα είδη εντόμων, που με τα εντομοκτόνα ή και ζιζανιοκτόνα ή και με τον αποκλεισμό τους από τους εσωτερικούς χώρους μειώθηκαν αρκετά, με αποτέλεσμα να χαλάσει η φυσική ισορροπία.
Τα πράγματα αλλάζουν και τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα όταν η φύση σαν οικολογικό αντιστάθμισμα αύξησε τα μικρά «κομψά ζωάκια», που ζουν και ευδοκιμούν και «στα Καλύτερα τα Σπίτια»
Πώς αντιμετωπίζονται;
Ίσως μέχρι σήμερα να έχετε διαβάσει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Σωστή ενημέρωση όμως, σημαίνει σωστή επιλογή. Οι υπεύθυνοι οι οποίοι κατασκευάζουν υφάσματα και έπιπλα ή εξοπλίζουν ένα χώρο, πρέπει να ενημερώνουν προφορικά ή γραπτά, ανάλογα με την περίπτωση, για το πώς θα συντηρηθεί το προϊόν τους. Τα υλικά ή τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τηρούν κάποιες προδιαγραφές. Για τα ελληνικά δεδομένα ξεκίνησε μια καινοτομία μέσα από έρευνα, λειτούργησε πιλοτικά την δεκαετία του`90, προσαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία, αλλάζοντας τα δεδομένα του καθαρισμού στους επαγγελματίες στον καθαρισμό, στους επαγγελματικούς χώρους αλλά και σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά και συνεχίζει να αναπτύσσεται με την πίστη ότι στους Έλληνες αρέσει η καθαριότητα και το υγιεινό περιβάλλον.
Δύο στρατηγικές ελέγχου για το άκαρι
Τα ακάρεα μπορούν να ελεγχθούν όταν:
1. Αποβάλλοντας τις αποικίες ακάρεων που ζουν ήδη στα στρώματα, στις μοκέτες, στα χαλιά, τις κουρτίνες και στα υφασμάτινα σαλόνια, χρησιμοποιώντας οι ίδιοι απόλυτα εξειδικευμένες μεθόδους και συστήματα καθαρισμού, η ζητώντας τις υπηρεσίες από ένα Ειδικά Εξειδικευμένο Συνεργείο καθαρισμού στη αντιμετώπιση των ακάρεων, για να τα απομακρύνει μαζί με την επιβλαβή σκόνη (περιττώματα ακάρεων) χωρίς να τα ανακυκλώνει το χώρο σας.
2. Η λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η «μόλυνση» στα στρώματα, στις μοκέτες, στα χαλιά, τις κουρτίνες και στα υφασμάτινα σαλόνια, με τη χρησιμοποίηση ανασταλτικών παραγόντων για να αποτρέψει την αύξηση των άκαρεων κόβοντας το μεταφορικό μέσο της τροφής των, με επιπλέον προστασία (Anti fungal-biocide) για να αποφύγουμε την αύξηση υγρασίας στα οργανικά υλικά που ενισχύουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Μην ξεχάστε: Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στους χώρους εργασίας για όσους πάσχουν από αλλεργίες και είναι ευαίσθητοι σε ορισμένες χημικές ουσίες. Θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση, με τον Ιατρό Εργασίας ή τον Τεχνικό Ασφάλειας και να ενημερώσουν τους υπεύθυνους για την καθαριότητα, ώστε να χρησιμοποιούν απόλυτα εξειδικευμένες μεθόδους και συστήματα καθαρισμού στην αντιμετώπιση των ακάρεων, για να τα απομακρύνουν μαζί με την επιβλαβή σκόνη (περιττώματα ακάρεων), χωρίς να τα ανακυκλώνουν στο χώρο, αλλά και να μη χρησιμοποιούν προϊόντα καθαρισμού με αρώματα, φωσφορικά άλατα, υδρογονάνθρακες, διαλύτες κ.λπ. Στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, η εξασφάλιση καθαρού και υγιεινού αέρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση αλλά και την υγειά των εργαζομένων. Και μετά τι γίνεται;
Μην πανικοβάλλεστε. Ένας σύμβουλος καθαριότητας (CLEANING-ADVISORS) θα σας βοηθήσει με την ΔΩΡΕΑΝ ενημέρωση στην εισαγωγή των απόλυτων υγιεινών προτύπων καθαρισμού.
Τι είναι ο σύμβουλος καθαριότητας και τι θα μου προσφέρει;
Ο σύμβουλος καθαριότητας έχει εξειδικευθεί και είναι εκπαιδευόμενος από άτομα με 20 έτη εμπειρία στον καθαρισμό (συμπεριλαμβάνοντας και την ερευνά ειδικά για την Ελλάδα), με συνεχή παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, ώστε να σας ενημερώσει γενικά στην καθαριότητα αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τις αλλεργίες της οικιακής σκόνης. Λειτουργεί με ευαισθησία, υψηλές προδιαγραφές ακεραιότητας και κοινωνικής συμπεριφοράς στα προβλήματα των αλλεργιών, τηρώντας πάντα το απόρρητο. Θα έρθει στο χώρο σας (On The Spot) και θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε δοκιμάζοντας, συμμετέχοντας και συγκρίνοντας, για να έχετε την δική σας άποψη για τα εξής:
Ένας οπτικός έλεγχος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για αδυναμίες και τις προβληματικές περιοχές.
Θα πάρει δείγματα ρύπου σκόνης (ακάρεων μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη και τα περιττώματα τους) από τα στρώματα, τις μοκέτες και τις ταπετσαρίες.
Θα εξετάσει τους υγραντές και τους εξαγνιστές του αέρα.
Θα εξετάσει τη σχετική υγρασία στους χώρους.
Θα εξετάσει την ηλεκτρική σκούπα σας για να εξασφαλίσετε ότι κάνει την εργασία που σχεδιάστηκε να κάνει, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε και πώς να το αντιμετωπίζετε όταν η σκούπα σας ανακυκλώνει την σκόνη η και όταν έχει φίλτρο HEPA η φιλτράρει την σκόνη μέσα από νερό, υποτίθεται ότι καθαρίζει αλλά αφήνει ένα μεγάλο πόστο σκόνης πίσω της.
Θα εξετάσει και θα διαπιστώσετε μαζί γιατί ένας ατμοκαθαριστής από μόνος του δεν μπορεί να καθαρίσει σε βάθος το στρώμα, την μοκέτα, το χαλί η το σαλόνι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Σύμβουλος Καθαριότητας δεν είναι γιατρός. Διευκρινίζουμε ότι για τους πάσχοντες από αλλεργίες τα δείγματα για την δοκιμή του Acari-Test (προσδιορισμού ακάρεων σκόνης) πρέπει να τα εξετάσει ο αλεργιολόγος σας. Εμείς θα Είμαστε πάντα κοντά σας με περισσότερη ενημέρωση και τους τρόπους «απαλλαγής» των ώστε να νιώθετε πιο άνετα.
Γιατί σύμβουλος καθαριότητας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν την υγεία με τον εσωτερικά περιβάλλοντα χώρο. Μετά από αυτές τις ενημερωτικές αποδείξεις θα ξέρετε ποιοι τύποι εσωτερικών ρύπων μπορούν να είναι παρόντες στους εσωτερικούς χώρους και τι μπορείτε να κάνετε για να τους ελαχιστοποιήσετε ώστε να μειώσετε την έκθεσή σας στα εσωτερικά αλλεργιογόνα» ή και να απαλλαγείτε από αυτά.
Με όλες τις πληροφορίες μαζεμένες ο σύμβουλος καθαριότητας θα είναι σε θέση να σας δώσει τις λύσεις για οποιαδήποτε ανιχνευμένο πρόβλημα. Επιπλέον, θα σας ενημερώσει πώς να διατηρήσετε πιο αποτελεσματικά τους εσωτερικούς με τα «εργαλεία» που εσείς καθαρίζετε ή ποιους «τύπους εργαλείων» μπορεί να χρειαστείτε.
Εφ’ όσον εσείς κρίνετε ότι αξίζει τον κόπο και ότι πρέπει να ενημερωθείτε, μπορείτε να καλέσετε το τηλέφωνο 8001154729 χωρίς χρέωση για να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Cleaning Advisor
Πηγή: Vgenistrade.gr